Maminka.czChování a vztahy

Deprese není záležitostí pouze dospělých, ale týká se i dětí

Martina Machová 18.  2.  2018
Ještě v polovině minulého století byla existence depresí u dětí odborníky popírána, dnes už jsou názory odborné veřejnosti i zkušenosti z praxe jiné.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nemoci a bolesti duše jsou stále poněkud podceňované, duše zkrátka není vidět, tělo ano. Vážně nemocnému dítěti neřekneme: Seber se a nekoukej furt jak bubák, přestaň brečet a jdeme blbnout na hřiště, ono tě to přejde!“ Naopak soucítíme s jeho bolestí, s jeho smutkem, bereme na jeho zdravotní stav ohledy.

Dítko s nemocnou duší – s depresí se však trápí úplně stejně a neumí si pomoct. Nebaví ho žít, je k smrti smutné nebo velmi podrážděné, hraní mu nic neříká, nemá zájem o hračky, nebaví ho zpívat, kreslit, je nesoustředěné, jen stěží jej lze nějak motivovat. Navíc může být často nemocné a samotářské, a přesto že bývá unavené, mívá problémy se spánkem.

Jak zvládnout dítě s ADHD a jak se děti s touto diagnózou projevují?

Je mu zle a nikdo ho nechápe

My dospělí často nejsme připraveni na to, že i malé dítě může mít tak velký psychický problém, jakým jsou deprese. Máme sklony tyto stavy podceňovat, bagatelizovat a nejrůznějšími výchovnými způsoby je s nevalným úspěchem zvládat.

V dobře míněné snaze dítě nějak rozptýlit a zabavit naráží rodiče na odmítavost, nesoustředěnost a nezájem. Přidávají se i problémy v kolektivu, dítko může ve školce působit samotářsky, nezajímá se o vrstevníky a nevyhledává je. Mnohdy vše komplikuje i separační úzkost. Nešťastná situace se bohužel neupraví sama, dítě i jeho rodiče budou potřebovat pomoc odborníka.

Jak poznat stres a deprese u dětí

A co k tomu malého nešťastníka vede?

V pozadí depresivního stavu může stát rozchod rodičů, ztráta blízké osoby, dlouhodobé chronické onemocnění, těžký traumatický zážitek, zneužívání, zanedbávání peče, šikana, dlouhodobý stres, ale třeba i porucha soustředění (ADHD), své může vykonat i dědičná dispozice. A pozor, zatímco diagnostikování deprese u dospělého je mimo jiné podmíněno až dvoutýdenním trváním problémů, u dětí může jít i o kratší časový úsek!

Pokud dítě bolí jeho malá křehká duše, přidá se brzy i tělo, které bude chtít vykřičet své trápení do světa hmatatelnější formou – nečekejte na tyto signály, věřte svým dětem, jejich trápení jsou stejně velká jako ta naše dospělá.

VIDEO: Mladý Angličan popsal, jak se cítí otec na rodičovské

Přiznání zoufalé mámy: Chtěla jsem zabít svou dceru...
Není líný. Má depresi!
Školák: 6 až 12 let

Není líný. Má depresi!

Migrény jsou jako deprese, i když tvrdíme, že je máme, málokdo je zná

 

Témata: Chování a vztahy, Deprese, Šikana, Děti, Traumatický zážitek, Ztráta, Dědičná dispozice, Malý nešťastník, Angličan, Nemocné dítě, Minulé století, Blízká osoba, Odborná veřejnost, Malé dítě, Dlouhodobý stres, Bubák, Chronické onemocnění, Depresivní stav, Dospělí, Duše, Rodiče, Zneužívání, Rozchod rodičů, Záležitost, Samotář