Maminka.czZdraví

Dermatoložka radí: Dopřejte své pokožce po létě regeneraci

Jana Potužníková 14.  9.  2012
Dermatoložka radí: Dopřejte své pokožce po létě regeneraci
Léto je určitě nejkrásnější část roku, ale třeba na stav vaší pleti nemá dvakrát dobrý vliv. Co tedy teď, s blížícím se podzimem, můžete pro svou pokožku udělat?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Když na návrat pokožky do formy nestačíte sami, můžete se obrátit na dermatology. S čím nejčastěji pomáhají na podzim? O tom jsme si povídali s dermatoložkou MUDr. Monikou Arenbergerovou, Ph. D., z Centra Zdravé vlasy, Dermatovenerologické kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady:

* Po létě je kůže vysušená od chloru, větru, soli, nemluvě o tom, že se mnozí spálili… Jak vrátit pokožku do formy?

Většina z nás, kteří jsme trávili léto u moře, v bazénu při vodních sportech, má problémy s vysušením kůže. Kůže se šupí, svědí, je tenčí, vznikají na ní pigmentové skvrny. Klíčem k rychlé regeneraci je hydratační péče mastnějším základem s příměsí antioxidantů, jako jsou vitaminy C, E nebo panthenol. Na obličej se dají, jak už bylo řečeno, aplikovat hydratační masky, na tělo mléka, která využíváme jednou denně, vždy po koupání. Zde platí pravidlo 3 minut, kdy po opuštění koupele kůži do 3 minut promastíme, protože jsou rozvolněné mezibuněčné prostory a voda z krémového základu k nim snadno proniká.

ČTĚTE TAKÉ: Horoskop na září 2012

* Zmínila jste pigmentové skvrny. Jak se dají odstranit?

Pigmentové skvrny ke svému vzniku vždy potřebují ultrafialové záření. Je jedno, zda se jedná o přirozené slunce či UV záření z umělých zdrojů, jako jsou solária. Nejčastěji se objevují v místech „slunečních teras“, jako jsou obličej, krk, dekolt, předloktí a hřbety rukou. To, že se u někoho pigmentové skvrny objeví po slunění a u jiného nikoli, je dáno genetickou dispozicí, fototypem pleti nebo vlivem ženských pohlavních hormonů. Po konzultaci s dermatologem se ale vždy najde ideální a individuální cesta k jejich odstranění. Já osobně volím v prvním stupni léčbu konzervativní lokálními prostředky, a teprve poté sáhnu k léčbě invazivní, pomocí peelingů nebo přístrojů, jako je IPL nebo laser.

* S jakými dalšími potížemi se na vás pacienti obracejí právě po létě?

Jsou to změny mateřských znamének, plísňová onemocnění na nohou a nehtech, bradavice, ekzém ze zapářky, alergické reakce na rostliny, včelí či vosí štípnutí. Ke konci léta pacienty značně trápí parazité ze zahrádek - nejvíce sametky (lidově svilušky) vyvolávající vyrážku.

* Můžu já jako laik doma poznat nebezpečné znaménko?

Znaménko, které je rizikové, splňuje alespoň dva z uvedených parametrů označených počátečními písmeny abecedy: A - asymetrie projevu, B (border) - nepravidelné ohraničení, C (colour) - barva různých odstínů, D (diameter) - rozměr větší než 5 mm, E (elevace) - vyvýšení. Pokud jsou alespoň dvě písmena pozitivní, doporučuji návštěvu dermatologa.

* A jak vznikají a léčí se bradavice?

Bradavice jsou virovým onemocněním, které je přenosné z člověka na člověka. Původcem je lidský papilomavirus. K jejich léčbě se používají různé prostředky od babského receptu s vlaštovičníkem přes volně dostupná lokální léčiva s kyselinou mléčnou či salicylovou až po léčbu radikálnější ve formě kryalizace (léčba tekutým dusíkem), chirurgie či laseru.

* Na podzim se také doporučuje řada preventivních zkrášlujících zákroků…

Nekoupeme se, sluníčko tolik nesvítí a jizvu tudíž není nutné úzkostlivě chránit před slunečními paprsky nebo krýt vodotěsnou náplastí. Na podzim lze proto doporučit všechny drobné chirurgické výkony, chemické peelingy, elektrokoagulaci hemangiomů, kyretáž stařeckých bradavic, depigmentační kúry, mezoterapii i laserové zákroky. Vhodná je i preventivní kontrola u dermatologa. Po létě každopádně přichází nejvíce žen s žádostí o peeling. Ten je málo invazivní, umožní sloupnutí rohové vrstvy, která je po létě zbytnělá vlivem UV záření. Kůži tak „uhladí“ a sjednotí barvu pleti. Výraznější hyperpigmentace lze pak řešit laserem nebo IPL. Tato cesta je ale finančně náročnější, proto doporučuji vyzkoušet efekt této terapie zprvu na malém okrsku kůže, a teprve pak pokračovat.

Témata: Zdraví, Časopis Dieta, Kyretáž, Let, Ultrafialové záření, Znaménko, Dermatoložka, Bradavice, Štípnutí, Hemangiom, Řád, Tekutý dusík, Vodní sport, Preventivní kontrola, Zdraví na Heureka.cz