Maminka.czRecepty

Děti a kapusta? Jde to dohromady! Vyzkoušejte nevšední kapustovou sekanou od Koko

24.  3.  2021
Děti a kapusta? Jde to dohromady! Vyzkoušejte nevšední kapustovou sekanou od Koko
Máte dojem, že byste do svých dětí kapustu nedostala ani omylem? Vyzkoušejte netradiční recept na kapustovou sekanou a nechte se vyvést z omylu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Ingredience do plné formy na biskupský chlebíček

  • Malá kapusta bez největších a nejtmavších vnějších listů (ty jsou skvělé na kapustové chipsy)
  • ½ menšího pórku
  • 150 g šunky nebo slaniny (možno vynechat pro vegetariány)
  • 150 g sýra nebo kombinace sýrů
  • 150 ml šlehačky (33 % tuku)
  • 4 vejce
  • 4 hrsti strouhanky (nebo více podle potřeby) + na vysypání formy
  • 3 lžíce másla nebo sádla na vymazání formy a pomazání povrchu pudinku
  • Lžička drceného kmínu
  • Lžíce sušené majoránky nebo oregana
  • 2 lžičky soli
  • Čerstvě mletý pepř
  • 2 stroužky česneku

Postup

Kapustu nakrájejte na nudličky, vložte do pařáčku a nechte chvíli (cca 3 minuty) zjihnout v páře. Poté propláchněte vodou, ať kapusta zůstane krásně zelená. Z bílků vyšlehejte sníh. Žloutky, šlehačku, sůl, pepř, kmín a majoránku prošlehejte, přidejte strouhaný česnek, zchladlou kapustu a promíchejte s vaječnou směsí. Přidejte vše ostatní, pórek, slaninu nebo šunku a sýr. Zahustěte strouhankou a ve finální fázi vmíchejte bílky. Přemístěte do formy vymazané máslem nebo sádlem a vysypané strouhankou. Povrch potřete opět máslem nebo sádlem. Pečte ve vodní lázni, ve které můžete rovnou připravit i brambory.

Přiklopené pečte v troubě předehřáté na 200 °C po dobu asi 45 minut a pak ještě sundejte poklici, přepněte troubu na gril a nechte dobarvit kůrčičku dozlatova – to potrvá dalších maximálně 10 minut. Tím máte hotovo. Nedočkavým lze pokrm s vařenými brambory podávat ihned, ale počítejte s tím, že když necháte pudink zcela vychladnout a nakrájíte až pak, bude mozaika v průřezu mnohem hezčí. Proto se tenhle recept vyplatí dělat předem, klidně i den. A pak už jen ohřát nebo opéct na pánvi – podle preferencí. Servírovat můžete navíc s bleskovou holandskou omáčkou z mixéru, kterou už jsme si spolu taky připravovali. Tak dobrou chuť! 

Témata: Recepty, Jídelníček, Děti a jídlo, jídlo, Vaření, Vaření pro rodinu, Den matek, Nina, sekaná, Recept, Strouhanka, Máslo, Sýr, Kapusta, Sádlo, KOKO, Kapustová, Pórek, Omyl

Video