Maminka.czBatole

8 tipů na prázdninovou zábavu

Petra Miterová 11.  8.  2009
Léto je pro děti i rodiče jedinečným obdobím: děti mohou dlouho dovádět venku a vy si můžete buď odpočinout při jiném programu, nebo se do jejich her aktivně zapojit. Abyste si společné chvíle co nejvíce užili, připravte si pár nápadů na letní zábavu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

1. Výlety

Jedna z nejoblíbenějších letních aktivit. Kromě obligátních návštěv památek, zoo a aquaparků, které se dají provozovat i během roku, vyzkoušejte také jiné akce, které děti pobaví a zaujmou: návštěvy farem, kde žijí zvířátka ve svém přirozeném prostředí, výletní vláčky nebo pohádkové stezky (například hrusickou Po stopách kocoura Mikeše), případně westernových městeček s jízdou na koních. Procházky lesem zaručeně zpestříte třeba sbíráním lesních jahod nebo hub. Děti vám pak určitě pomohou vytvořit z nich doma nějakou lahůdku k večeři.

2. „Bojovky“

Vděčná zábava pro děti i tatínky. Promyslete trasu a připravte stanoviště s drobnými úkoly. Děti mohou například nachytat pěnové ryby z plechové vany, projít mezi kameny s tenisovým míčkem na hokejce, lézt po provazovém žebříku pro jablíčka do koruny stromu, střílet lukem a šípem do terče a jistě vás napadne i mnoho dalších aktivit. Pro ty větší můžete nachystat i překvapení v podobě večerní výpravy za pohádkovými postavami, které je jednotlivými úkoly doprovodí. Za odměnu nachystejte malým i velkým táborák, jednou za čas buřtíky neuškodí!

3. Vodní hrátky

Při velké vodní bitvě se děti osvěží a navíc se pořádně vydovádí. Můžou se polévat konvičkami a hadicemi, pořádat závody lodiček nebo stavět přehrady a vodopády.
Oblíbená je také výzdoba a příprava plavidel: soutěž mezi rodinami o nejhezčí pramičku přináší často nečekané výsledky a vybičuje všechny členy k nevídané tvořivosti. Stačí trocha barvy, plátna, provazů a vyrobíte na svou loď námořnický kruh, jachtařskou plachtu či pirátskou lebku. A když to navíc korunujete patřičným oblečením – námořnická trička, čepice nebo pirátské šátky – děti budou nadšené!

4. Skrýše

Každé dítě se občas potřebuje někam skrýt před okolím. A právě prázdniny všelijakým schovávačkám a tajným skrýším nahrávají! Vybudujte svým zbojníkům nějaké bezpečné stanoviště, kam si mohou třeba na celý den zalézt a kde je nikdo nebude rušit. Malé děti se spokojí se stanem, s většími máte jedinečnou možnost vybudovat opravdový bunkr, chýši či týpí. Tipem pro dobrodruhy je domeček ve větvích. Ale pozor, ten je vhodný jen pro opravdu obratné a odvážné děti!

5. Piknik

Oběd či svačinka venku, ať už doma na zahradě nebo na výletě, je vždy příjemným zpestřením letních měsíců. Pokud se probudíte do ukázkového letního dne, nachystejte s dětmi jídlo a pití, připravte piknikovou deku a nádobí a vydejte se do přírody. Najděte nějaké pěkné místo, nejlépe ve stínu stromů, a připravte to pravé letní pohoštění. Uvidíte, že si všichni pochutnají jako na královské hostině. Pokud budete na piknik vyrážet častěji, pořiďte si speciální piknikové koše nebo šikovné tašky na kola.

6. „Živé“ pohádky

Tato aktivita sice vyžaduje přípravu, ale je zábavná a vděčná. Abyste do lesa nechodili jen na procházku, což děti dlouho nebaví, připravte pro ně živou pohádku. Převlékněte třeba dcerku za Karkulku (nachystejte samozřejmě košíček s dobrotami), ze sebe při troše fantazie uděláte vlka a z tatínka udatného myslivce. Připravte i „domeček pro babičku“, například v opuštěném krmelci či jen pod hustými větvemi. Inspirujte se v pohádkových knížkách a uvidíte, jak fantazie vašich dětí ožije a budou nadšeně spolupracovat. Pokud ale máte doma tak trochu strašpytla, vyhněte se pohádkám o strašidlech či čertech, aby na vycházky do přírody úplně nezanevřel.

7. Skautské minimum

Možná vaše dítě chodí do skautského oddílu – potom následující řádky rovnou přeskočte. Pokud ale ještě nemá s pobytem v přírodě větší zkušenosti, je léto ideálním obdobím, jak ho začít učit tábornickému minimu. Vyjděte si na procházku do lesa, ukazujte mu stromy, keře, houby, zvířátka i lesní stavby jako krmelec či posed. Vysvětlete, co berete na takové výpravy s sebou, jak se do lesa vhodně obléci a obout. Povězte si, jak to v lese žije a roste a jak se tam chovat, aby zvířátka ani rostlinky vaší návštěvou neutrpěly.

8. Hra „na řemesla“

Dělat to, co dospělí, děti většinou baví ze všeho nejvíc. Využijte toho, že je o prázdninách mnohem víc příležitostí vyzkoušet si věci, na které při běžném „školním“ režimu není prostor. Zatímco dědeček naučí děti vyřezávat ze dřeva třeba lodičky a tatínek jim ukáže, jak spravit nebo připravit na výlet kolo, vy můžete za pomoci malých kuchtíků upéct buchty nebo dětem předvést, jak praly jejich prababičky v neckách. Pokud si troufáte, pomalujte si společně trička či tašky barvami na textil nebo okna barvami na sklo. Hlavně děti nechte co nejvíce pomáhat a vyzkoušet, co už samy dokážou. Budou na sebe určitě patřičně pyšné… a vy na ně.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Batole, Tip, Kocour Mikeš, Ideální období, Žába, Jachta, Konvička, Vodní hrátky, Pohoštění