Maminka.czBatole

Co vám chce říct? Naučte se rozumět kojencům i beze slov!

Monika Tomsová 23.  8.  2012
Co vám chce říct? Naučte se rozumět kojencům i beze slov!
Ikdyž ještě neumí ani slovo, denně s vámi komunikuje. Osvojte si základy "kojenecké řeči". (Pokračování článku)

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

< první="" díl="">

Au, au, bolí!

Jeho usedavý pláč slyšíte i přes stěnu obýváku. Nemarníte čas a vydáváte se mu do vedlejší místnosti na pomoc. Robátko divoce kope do matrace a rukama šermuje ve vzduchu, jako by odhánělo dotěrný hmyz. V jednom momentě se přikrčí, načež prudce vymrští končetiny do stran. Tvářička se kaboní jako tisíc čertů, nápadně se podobá svraštělému jablíčku, dlouho uskladněnému ve sklepě. Čelíčko je zachmuřené, očička se kamsi vytratila, neboť mají podobu uzoulinké škvírky. Od nosíku k pusince se jasně rýsuje vráska. Ústa jsou protažená, mezi rtíky sem tam probleskuje jazýček.
V křiku neustane, ani když ho vezmete do náruče. Vypadá to na prdíky. Zkuste mu masírovat bříško nebo mu dejte napít trochu fenyklového čaje.

Brr, absolutně nechutné!

Dnes je váš den D. Začínáte s příkrmy. Poctivě jste si nastudovala všechny dostupné příručky s radami, jak ratolestem podávat nesolenou zeleninu. Řídila jste se pokyny v nich uvedenými, dokonce jste i hezky vyzdobila jídelní koutek. Po celou dobu přípravy mrkve jste si za nedůvěřivého dohledu prcka hladila břicho, abyste mu dala na srozuměnou, jaká to bude mňamka. Sotva se přiblížíte s prvním soustem na lžičce ke svému zlatíčku, se zlou se potážete. Jeho odmítavý kukuč jasně říká, že touhle novinkou u něj rozhodně neuspějete. Potvrdí to i nakrčeným nosíkem a rtíky pevně semknutými k sobě. Vpravit mezi ně porci by vyžadovalo nadlidské úsilí s nejistým výsledkem. A abyste nebyla na pochybách, že to myslí vážně, odtáhne se od misky celým tělem a ještě do ní plácne ručičkou, takže se vzápětí většina pyré přemístí elegantním pohybem přímo na vaše čisté tričko. Zachraň se, kdo můžeš!

Zuřím!

Jako správný objevovatel neúnavně podniká výpravy za poznáním. Leze po zemi a důkladně zkoumá všechny předměty, které se ocitnou v jeho zorném úhlu. Třeba jako tamhleta zajímavá kulatá věc. Vypadá celkem lákavě, zaslouží si proto, aby se na ni podíval zblízka. Jenomže jakmile se za ní s námahou přesune a dotkne se jí, unikne zcela mimo jeho dosah. Nevadí, zkusí to ještě jednou. Avšak celá situace se opakuje. To už začíná přituhovat, nicméně to prubne do třetice. Bohužel se stejným neúspěchem. Kalich trpělivosti definitivně přetekl! Následuje nezvladatelný výbuch hněvu!

Obličej dostává barvu vyzrálé jahody, čelíčko je nakrabacené jako vlnitý plech, obočí zlověstně spojené do jedné tenké linky. Nos orámovala zřetelná rýha, pusinka nabyla tvaru hranaté krabičky na šperky. Zklamání je opravdu veliké, neubrání se ani vzteklému bušení pěstiček do podlahy a kopání nožkama. Dá vám plné ruce práce, než ho uvedete do klidového stavu.

Bojím, bojím!

Je krásný slunečný den, a tak jste vystrčila potomka v kočárku na zahrádku, ať se také nadýchá čerstvého vzduchu. Sedíte vedle něj ve stínu na lavičce a vychutnáváte si drahocenné chvilky, kdy si můžete přečíst pár stránek z knížky, na kterou vám obvykle nezbývá čas. Mrňousek sladce oddechuje, aspoň do té doby, než kolem branky projde pošťák, což má za následek, že se rozštěkají psi v okolí. Na odezvu v podobě pláče nemusíte čekat dlouho. Siesta vzala zasvé. Drobek v kočárku polekaně třeští kukadla, zorničky zúžené. Hlavičku otáčí po hluku, jako by se chtěl dopátrat jeho příčiny, přestože ho už chováte v náručí a děláte na něj monotónní šššš. Drží se vás vší silou, mírně povytažené obočí připomíná tužkou namalovanou tenkou čárku, pusinka je pootevřená. Navíc cítíte, že se chvěje. „Broučku, ti psi tě tedy pořádně polekali, ale neboj, jsou daleko a s tím ňafáním také brzy přestanou!“

Neopouštěj mě!

Tak, a je to! Andílek se vydatně naobědval, je načase přenést ho do ložnice, aby si dal šlofíka. Bude tam mít větší klid, než kdyby byl s vámi v kuchyni, mezitím se navíc můžete věnovat činnostem, které s ním v zádech nezvládáte. Jenomže když ho ukládáte do peřin, jeho tvářička je ztělesněním čirého smutku, že by se nad ním i kámen ustrnul. Čelíčko má lehce zvlněné, obočí zvednuté do stříšky. Očička jsou jako dvě mandličky, kolem nosánku se opět objevuje naše stará známá rýha. A pusinka? Tentokrát ve tvaru koňské podkovy se svěšenými koutky. Může být i lehce našpulená. Jako bonus pak třesoucí se bradička, směřující mírně vzhůru. Vytáhl na vás zbraně nejtěžšího kalibru, ale vydržte a odejděte z místnosti. V případě, že uslyšíte, jak hlasitě štká, zkontrolujte situaci, zda se po dobu vaší nepřítomnosti třeba nepoblinkal.

Fuj, co je to tady za nepříjemný odér?

Chystáte na plotně polévku, když vás od ní hlasitým kvílením odvolá vaše ratolest. Ta se při jedné ze svých četných expedic zašprajcla pod stolem a teď neví, kudy kam. Než tento problém vyřešíte ke spokojenosti vás obou, uteče vám polévka z hrnce a udělá na sporáku nehezké, připálené mapy. Bytem se jako mávnutím kouzelného proutku line specifický zápach spáleniny. Honem otevřít okna! Puch zaregistroval i váš prcek a názorně předvádí, co si o něm myslí. No, nic pěkného to rozhodně není! Nelibě nakrčil nosík, mezi obočím mu naskočila nesouhlasná vráska, rtíky připomínají vlnovku roztaženou do stran. Navíc bere z místa činu roha, co mu jen nožky a ručky stačí! Nezbývá než doufat, že až se pořádně vyvětrá, po prapodivném odéru nebude ani památky. A k obědu si raději namažte chleba s máslem!

Témata: Děti, Časopis Maminka, Batole, Kojenec, Výbuch hněvu, Andílek, Tvářička, Rozum, Slunečný den, Slunečný, Usedavý pláč, Nepříjemný odér, Jazýček, Robátko, ROZUMĚT, Kukuč, Kalich, Rýha