Maminka.czNovorozenec

Dáme včeličku?

Ivana Ašenbrenerová 22.  2.  2010
Dáme včeličku?
Nevíte, zda nechat své dítě očkovat? I když máte pochybnosti, je pravda, že očkování zachrání ročně na celém světě miliony životů. Kromě toho je u nás stále ze zákona povinné.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Hlavním rádcem při očkování vašeho dítěte by měl být vždy váš dětský lékař, který zná vašeho potomka nejlépe. Určitě s vámi rád a ochotně probere všechna pro a proti, očkovací kalendář i možné nežádoucí reakce po očkování. Stejně tak by měl posoudit zdravotní stav dítěte, jeho imunitní systém a vhodnost jednotlivých doporučených očkování. Jak říká MUDr. Alexandra Vidnerová, neočkované dítě je vnímavé k dané infekci a může v případě onemocnění ohrozit nejen sebe, ale i nechráněného dospělého.

Pokud se dítě setká s onemocněním ve starším věku, pak infekce probíhá daleko závažněji, rovněž reakce jsou mnohem bouřlivější.„Jako malá jsem neměla neštovice, a když je pak dostal můj pětiletý syn, dostala jsem je taky. Průběh byl dramatický, musela jsem dokonce do nemocnice, byla jsem totiž těhotná,“ vypráví svou zkušenost s nemocí Hanka z Kladna (30). Ovšem očkování proti planým neštovicím patří k těm nepovinným, která si v případně zájmu musíte sami zaplatit. Jak však říká dr. Vidnerová: „Tohle očkování úplně malým dětem nedoporučuji, lepší je, když si nemoc prodělají. Očkování je pak vhodné zhruba od dvanácti let, kdy hrozí následné komplikace.“

Povinné očkování

Poprvé dostane vaše miminko „včeličku “ už brzy po narození, většinou ještě v porodnici, a to proti TBC. Oproti předchozím létům však není již nutná kontrola s eventuálním přeočkováním v 11 letech, většina pediatrů ho rodičům nicméně doporučuje. Pokud budete chtít, aby bylo vaše dítko přeočkováno a zkontrolováno, uhradíte si to ze své kapsy. Další očkování přichází zhruba ve třech měsících věku. V průběhu prvních dvou let pak podstoupí „včeličkové nepříjemnosti“ proti většině onemocnění, která jsou zařazena do tzv. systému povinného očkování. Pro vaši informaci – český očkovací kalendář plně odpovídá doporučení Evropské unie i Světové zdravotnické organizace. Bát se tedy o své dítko nemusíte, očkovací látky jsou moderní a vyvolávají daleko menší množství vedlejších účinků než v minulosti. Je jasné, že žádná vakcína není stoprocentní (snad proto někteří rodiče očkování odmítají), ale většina z nich je u dětí účinná v 85–95 %. Nikdo ještě neprokázal, že by očkování mělo negativní vliv na imunitní systém dítěte nezávisle na tom, o jakou se jedná vakcínu. Proč očkovat? Očkováním se předchází nemocem, které mohou být smrtelné.

Co se děje v těle po aplikaci?

Zajímá vás, jak působí v dětském tělíčku očkovací látka? Zjednodušeně řečeno – očkování povzbudí lidský imunitní systém a vytvoří obranné látky (protilátky) v těle očkovaného dítěte.
Očkovací látka obsahuje tzv. antigen, který pochází z původního viru či bakterie. Ten lze podat buď ústně, nebo injekcí. To, že lékař píchne vašeho drobečka, vyvolá v jeho tělíčku imunitní odpověď, vytvoří se protilátky – stejné, jako by dítě skutečně onemocnělo, ale ve skutečnosti neonemocní. Jakmile se později setká s infekcí, která je způsobena viry či bakteriemi, proti kterým bylo očkováno, imunitní systém je vystopuje, vyhledá a okamžitě zničí. Očkováním tedy chráníte nejen své dítě a sebe, ale i ostatní, aby se infekce dále a nebezpečně nerozšiřovala. V poslední době se zase objevuje v hojném počtu už téměř zapomenutý černý kašel či tuberkulóza. Ptáte-li se, co u očkování převažuje, zda výhody, nebo rizika, odpověď je podle dr. Vidnerové i dalších lékařů jasná: rizika jsou mnohonásobně převážena výhodami. A kam se vůbec děti očkují? U malých kojenců se většinou píchá „včelička“ do zevní strany stehna, u těch větších stejně nebo do ramene.

Možné reakce po injekci

„Náš Adam dostal zvýšenou teplotu a taky měl průjem, ale druhý den už byl v pořádku,“ říká maminka Jana z Prahy. „Evička měla kolem místa, kam ji paní doktorka píchla, malý otok a místo bylo zarudlé,“ vzpomíná zase Elena Jašíková z Ostravy. Reakce po očkování mohou být různého charakteru, většina dětí očkování „přežije“ ani neví jak, snad jediné, na co si vzpomenou, je to nepříjemné píchnutí. Ovšem i na to brzy zapomenou. Reakce na očkování mohou být místního charakteru (bolestivost, otok, zarudnutí) – pak stačí, když přiložíte obklad. Celková reakce bývá také běžná, k ní patří teplota, bolest hlavy, někdy dítě zvrací nebo má průjem.

Přehled nemocí, proti kterým se očkuje

Tuberkulóza:závažná bakteriální infekce plic

Záškrt:bakteriální infekční onemocnění krku, které může postihnout srdce a centrální nervovou soustavu

Tetanus: bakteriální (dokonce až smrtelné) onemocnění, které způsobuje svalovou obrnu a nezvladatelné křeče

Černý kašel: infekce, kterou způsobuje bakterie vyvolávající dávivý kašel; nemocný zvrací, zkolabuje, může dojít k poškození plic

Dětská obrna: virové onemocnění, které napadá nervovou soustavu – v některých případech zanechá i trvalé následky

Spalničky: virové onemocnění, jež způsobuje zánět horních cest dýchacích, zánět spojivek, horečku a vyrážku Hemofilus (Haemophilus influenzae B): bakterie, v některých případech vyvolávající těžký zápal plic a zánět mozkových blan

Příušnice: virový zánět slinných žláz, který může způsobit zánět mozkových blan a pohlavních žláz

Zarděnky: velmi nakažlivé virové onemocnění, kdy má pacient vysoké teploty a vyrážku; tato nemoc je nebezpečná zvláště pro těhotné ženy, kdy může dojít k poškození plodu Virová hepatitida B: závažné infekční onemocnění

Nepovinná očkování

Pneumokok: Způsobuje záněty dýchacích cest, záněty středního ucha a lze dostat celkovou sepsi. Pneumokoků je asi 90 typů, nejvíce se doporučuje vakcína, která chrání proti sedmi nejagresivnějším. Nejohroženější jsou děti do dvou let a děti s oslabenou imunitou. Očkování by mělo začít současně s aplikací hexavakcíny, tedy ve 3. měsíci života. Pak jsou potřeba ještě čtyři injekce do 18 měsíců. Jedna dávka přijde zhruba na 1800 Kč, čtyři dávky pak přijdou na 7200 Kč. Novela zákona o ochraně veřejného zdraví, která byla přijata v březnu 2009, říká, že toto očkování je nepovinné, ale bude plně hrazeno ze zdravotního pojištění, což znamená, že za něj v budoucnu nezaplatíte ani korunu.

Meningokok: I ten může vyvolat celkovou sepsi, u nás nejčastěji „zaútočí“ typy B a C, proti B neexistuje celosvětově účinná očkovací látka. Očkování se doporučuje pro dospívající, a to už od 12 let, zvláště pokud jde o děti, které hodně sportují nebo tráví čas v dětských kolektivech.

Více se dozvíte v aktuálním čísle časopisu Maminka

Témata: Děti, Časopis Maminka, Novorozenec, dětská obrna, Tetanus, Novela zákona, Neočkované dítě, Hemofilus, Černý kašel, Pětiletý syn, TBC, Dávivý kašel, Virový zánět