Maminka.czKojenec

Ekologické kojení: šéfem kojení je dítko, nikoliv matka

Martina Machová 17.  9.  2012
Ekologické kojení: šéfem kojení je dítko, nikoliv matka
Ekologicky kojit může takřka každá kojící žena! K ekologickému kojení není potřeba, jak by mohl název napovídat, speciální strava, ale vědomé rozhodnutí matky a dodržování 7 základních principů tohoto zajímavého přístupu k výživě miminka. Jak ekologické kojení probíhá a co přináší?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

V rozvinutých zemích je tzv. ekologické kojení jedním z mnoha moderních přístupů k výživě kojence, v zemích rozvojových je naprosto přirozenou součástí mateřství, o které většina žen vůbec nijak „vědecky“ nepřemýšlí. Propagátoři ekologického kojení tvrdí, že bude-li se maminka řídit jeho pravidly, budou dítko naprosto spokojené a všechny jeho potřeby budou naplněny. Což v praxi znamená, že kojením nezažene pouze žízeň a hlad, ale u prsu bude mít možnost se kdykoliv uklidnit, uspat, zbavit strachu, stresu či dokonce bolesti bříška. Co naše prababičky praktikovaly přirozeně, intuitivně, to nyní odborníci na výživu zkoumají a prověřují, a vypadá to, že našim předkyním i důvěřují. Ekologické kojení má v období výlučného krmení z prsu u mnoha žen (ne však u každé!) přirozený antikoncepční účinek, musí však být splněny ještě některé další podmínky. (Nicméně jistota je jistota, a pokud nechcete otěhotnět, na přirozené metody nespoléhejte výhradně a vždy se raději pojistěte. Váš gynekolog vám určitě poradí.).

7 zásad ekologického kojení (dle Sheily Kippley)

1. Výlučně kojte prvních 6 měsíců života dítěte: nepoužívejte jiné tekutiny, pevnou stravu, ani vodu.
2. Utišujte a potěšujte dítě u prsu.
3.Nepoužívejte láhve, nepoužívejte dudlíky.
4.Spěte s dítětem při nočním kojení.
5.Zdřímněte si s dítětem při kojení ve dne.
6. Kojte často ve dne i v noci, vyhýbejte se pevným rozvrhům.
7. Vyhýbejte se všemu, co omezuje kojení nebo vás odděluje od dítěte.

Ekologické kojení má 2 fáze, ta první trvá obvykle 6 měsíců, kdy se miminko stravuje výhradně mateřským mlékem. Druhá fáze nastává v době prvních příkrmů, kdy přestává platit zásada 1, avšak všechny ostatní zůstávají zachovány! Zkrátka šéfem kojení je dítko, nikoliv matka.

Jenže ne každému vyhovuje…

Ač je „ekokojení“ pro dítko nesporně velmi příjemné a přirozené, některými odborníky na kojení doporučované, nemusí „sednout“ každé mamince, a tak i zde platí velmi jednoduchá rovnice, že spokojená maminka = spokojené dítě. Jinak se bude praktikovat u jedináčka, jinak pokud má miminko např. batolícího se sourozence. Jestliže by se ekologické kojení stalo pro maminku vězením a otročinou, zvláště pak v jeho druhé fázi, což bývá obvyklejší, bude pro ni určitě lepší najít nějaký přijatelnější kompromis.


Fakta a data
Pojem EKOLOGICKÉ KOJENÍ zavedla Sheila Kippley, matka pěti dětí a autorka několika publikací o kojení a mateřství. Ekologické kojení je úzce svázané s křesťanskou organizací Liga pár po páru.

Témata: Děti, Kojení, Novorozenec, Kojenec, Matka, Druhá fáze, Spokojená maminka, Jednoduchá rovnice, EKO, Nikol, Šéf, Nik, Moderní přístup, Máť, Antikoncepční účinek