Maminka.czKojenec

Jak děti oblékat, aby nezchoulostivěly

Irena Forejtová 8.  11.  2010
Lékařské statistiky o příčinách nemocnosti dětí hovoří jasným signálem. Nepřibývá jen dětí trpících běžným nachlazením, ale i těch, které maminky nevhodně oblékají do podzimních plískanic. Tělo malého dítěte se s termoregulací hůř vyrovnává než tělo dospělého. Na to bychom neměli zapomínat, než vyrazíme s dětmi ven do zimní přírody.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Vezměte si příklad z cibule

Vhodným oblečením můžeme děti chránit před nepříjemnými nachlazeními a virózami, které jsou v tomto chladném období velmi časté. Základem oblékání miminka či dítěte předškolního i školního věku je systém takzvaného vrstvení.

První vrstva je tou nejdůležitější. Na ní závisí, jak se dítě bude v zimě cítit. Měla by být příjemná na nošení a hlavně plnit základní funkci - odvádět pot a udržovat teplo. Ideální je investovat do tzv. funkčního termoprádla. Jeho cena je sice vyšší, ale odvádění potu funguje rychleji a lépe, než u klasických výrobků z bavlněných materiálů.

Funkcí druhé vrstvy je tepelně izolovat a přejímat nadbytečnou vlhkost těla z předchozí vrstvy. Opět můžeme použít funkční tričko, rolák či flísová mikina.

Čtěte také: Jaká barva je pro vaše dítě vhodná?

Třetí vrstva má ochrannou funkci především proti větru a dešti. Důležité je, aby nebránila odvádění potu ven, a také naopak, aby déšť a vítr nemohli proniknout dovnitř. Jednoduše řečeno: teprve poslední třetí vrstva má na starosti udržovat tělo dítěte v teple.

Klasikou svrchního oblečení jsou praktické termobundy složené ze dvou vrstev. Vnější textilie je z pevného materiálu potaženého membránou, která propustí vlhkost potu ven, ale zároveň nepropustí dovnitř vodu. Spodní vrstva bývá tenčí nebo silnější podle toho, do jakého počasí a pro jakou činnost je určena. Podle potřeby tak snadno přidáváme nebo odebíráme vrstvy oblečení.

Vrstvené oblečení na zimu samozřejmě doplníme vhodnou čepicí, rukavicemi a šálou. Nezapomeneme ani na dobré a teplé boty a ponožky. Na trhu najdeme i kvalitní termoponožky, abychom se nemuseli bát o našeho prcka hrajícího se v sněhu. Obuv často kontrolujeme, aby nepropouštěla vodu a měla správnou velikost.

Jak zjistit, že je miminku zima?

Senzorem, zda je děťátku zima, není nos tváře ani ručičky, ale zátylek dítěte. Když je toto místo teplé, je miminko přiměřeně oblečené. Pokud je však zátylek vlhký, znamená to, že mu je teplo a je třeba z oblečení odebrat jednu vrstvu.

Malé dítě si nedokáže regulovat tělesnou teplotu, a i když mu je teplo, ruce i nohy může mít studené. Abychom neudělali chybu, pravidelně dítě kontrolujeme, neboť „nabalené“ dítě se potí a tím dochází k přehřátí a je i náchylnější na nachlazení.

Systém vrstvení platí i pro miminka

Oblečení, které miminku dáváme v zimě by mělo zahrnovat body, teplé dupačky, ponožky, svetřík či mikinu, teplou čepičku (na zavazování s ochranou uší). V případě velké zimy jsou pro miminka vhodné i dvě čepice, první tenká bavlněná a druhá pletená.

Samozřejmostí jsou rukavičky, šála, overal a zateplené bačkůrky, pokud nejsou součástí overalu. Takto oblečené miminko položíme do fusaku. Ještě lepší je, když pod fusakem v kočárku máme deku jako izolační vrstvu. Při nízkých minusových teplotách můžeme fusak dekou překrýt.

Dítě zásadně oblékáme podle počasí a také podle aktivit

Děti své aktivity rychle střídají a proto se při volbě dětského oblečení vyplatí řídit pravidlem: raději o jednu vrstvu více než o jednu méně. Jinak oblékneme miminko v kočárku, a jinak dítě, které se již samostatně pohybuje. Aktivní dítě oblečeme stejně jako sebe. a pro dítě, které ještě nechodí, přičteme jednu vrstvu navíc.

Například pokud vyrážíme ven na sáňkování bude stačit tílko či body, bavlněné nebo funkční triko s dlouhými rukávy, punčocháče, oteplovačky a větrovka, rukavice, čepice a šála. Při aktivním pohybu to stačí, ale musíme počítat i s tím, že se dítě zpotí , a když se přestane pohybovat, může prochladnout. Proto pro batole raději vezmeme fusak, pro dítě větší, které už běhá přibalíme do tašky ještě svetr navíc.

Dítě, které oblékáme přiměřeně, chráníme před zbytečnými nemocemi z nachlazení , a pokud ho naučíme vhodné skladbě jak se správně oblékat v zimním období, bude si vždy vědět rady bez často opakované otázky, mami co si mám vzít na sebe?

Čtěte také: Jaká barva je pro vaše dítě vhodná?

Témata: Děti, Předškolák, Novorozenec, Batole, Kojenec, spodní vrstva, První vrstva, Odvádění, Jak, Třetí vrstva, Aktivní dítě, Tělo dítěte