Maminka.czTěhotenství

Jak nejlépe připravit dítě na nového sourozence?

Adéla Vedralová 16.  4.  2012
Plánujete-li další přírůstek do rodiny, určitě přemýšlíte mimo jiné i nad tím, jak nového sourozence přijme váš zatím jedináček. Reakce dětí na novorozeně mohou být jak euforické, tak velmi traumatické!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Dítě čekající na bratříčka nebo sestřičku by mělo být postupně připravováno na skutečnost, že jednoho dne se mu od základů změní život. "Samozřejmě je dobré s přípravou začít již od začátku těhotenství maminky. Dítě bude zajímat, jaké to miminko bude a tak dále. Těšení se na miminko podpořte ukazováním fotek z ultrazvuku, nákupy potřeb. Vždy, když budete pořizovat něco nenarozenému potomkovi, odměňte drobností i starší dítě," radí psycholog V. Haider. Podle něj je právě období druhého těhotenství klíčové v otázce přijetí nového člena rodiny.

Moje kamarádka Drahuška má děti přesně tři roky od sebe. Staršího Lukyho díky nedostatečné přípravě postihla po narození jeho brášky regrese. Vrátil se ve vývoji minimálně o půl roku zpět. I když mu Draha vyprávěla jak to bude skvělé, až k nim přijde miminko, Luky viděl jen to, jak musí své věci a prostor, jenž patřili jen jemu, odevzdat tomu neviditelnému tvoru v břiše. Když se narodil Honzík, bylo s Lukáškem zle. Začal se počůrávat, přestal mluvit, stranil se a zle spal. "Dítě musí být předem upozorněno i na negativa, které ze sourozeneckého vztahu vyplývají. Jeho šok nebude tak velký. Je dobré například vybrat hračky, které daruje miminku, až se narodí. Uvědomí si, že je potřeba něco obětovat. Také je nutné dítě motivovat, připravit ho na roli, kdy už bude vše znát a musí to miminku ukázat," dodává Haider.

Také pomáhá ukazovat dítěti jeho fotky, když byl také miminko, aby si uvědomilo jistou kontinuitu a říct mu: podívej, ty jsi byl taky u maminky v bříšku, vyrostl jsi. Snažte se o komunikaci mezi sourozenci ještě před narozením. Je vhodné například číst společně mimču pohádku, aby mu nebylo smutno.

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Předškolák, Novorozenec, Batole, Školák, Kojenec, Jak, NEJ