Maminka.czDěti a mateřství

Jak zbavit dítě kousání nehtů

Michaela Karavarakis 18.  4.  2014
Jak zbavit dítě kousání nehtů
V jednom kuse vídáte své dítě s prsty u pusy, nehty jste mu nestříhali, už ani nepamatujete, a když se mu na ně podíváte, najdete jen okousané konečky prstů. Pokud toho chcete dítě zbavit, čeká vás dlouhý boj, tady jsou rady, jak se na to připravit.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Kousání nehtů vzniká podle odborníků jako projev stresu, se kterým si dítě neví rady, a je špatně odpovídat na něj přehnanými výhružkami, tresty či zákazy. Ty totiž v dítěti vyvolávají jedině další stres, který v důsledku vede pouze ke zvýšené potřebě kousání. A vy se tak ocitáte v bludném kruhu.

Tradiční způsoby boje

Existují samozřejmě způsoby, jak dítě tohoto zlozvyku odnaučit. Či se o to alespoň pokusit. Patří mezi ně například náplasti na prstíky, speciální lak na nehty (k dostání v lékárnách), který má opravdu odpornou chuť, pokud k okusování dochází hlavně před spaním, můžete zkusit oblékat na večer a na noc rukavičky. V první řadě byste se ale měli pokusit dítěti vysvětlit, proč je důležité mít hezké a upravené ruce. Ukažte mu svoje, pomozte mu pečovat o jeho, veďte s ním dialog.

Psycholog

Někdy si dítě nehty okusuje zcela mimoděk, aniž by o tom vědělo. Pak většinou stačí jen jemně upozornit jednoduchým heslem – třeba ‚ruce‘ nebo ‚nehty‘, aby si to uvědomilo a nechalo toho.

Pokud nic z toho nezabere, je tu samozřejmě ještě psycholog. Nemusíte se jeho návštěvy obávat, psychologové dnes už zdaleka neřeší pouze poruchy přijímání potravy či deprese. Vzhledem k tomu, že soustavné kousání nehtů opravdu vychází ze skrytých vnitřních problémů a pokud rozmluva s vámi nezabere, je návštěva psychologa zcela na místě.

Potřeba vápníku

Je tu ještě jedna teorie, podle které kousání nehtů u malých dětí může vycházet z nedostatku vápníku. Než tedy začnete zalepovat prstíky náplastmi a lakovat hořkým lakem, zkuste obohatit stravu vašeho dítěte o mléčné výrobky – jogurty, sýry, mléko. Jestli se do měsíce nic nezmění, pak to pravděpodobně vápníkem nebylo.

Co dělat, pokud všechno selže?

Neuchylujte se k výhružkám o následcích tohoto počínání – o ukousaných prstících, o infekci, o nemocech, které si dítě přivodí. Mějte na paměti, že kompulsivní kousání nehtů opravdu vychází z vnitřního napětí a strachu, se kterým si dítě neví rady.
Snažte se mu pomoci tím, že budete vždy stát po jeho boku, že mu budete trpělivě vysvětlovat i věci, které možná vám připadají normální, ovšem pro dítě jsou neznámé a mohou ho děsit. Pokud si bude jisté vaší podporou a láskou, vypořádá se s tímto zlozvykem nakonec samo.


Dodatek:

Většinu mladých slečen kousání nehtů přejde samo od sebe. Časem si začnou hrát na velké parádnice a budou napodobovat maminku i s manikúrou. Nakupte spoustu barevných laků a uvidíte, že kousání nehtů ji dříve či později přejde.

Témata: Děti, Okusování, Jak, Kousání, Barevný lak, Tradiční způsob