Maminka.czPředškolák

Jaké zvíře je vhodné pro vaše dítě?

Zuzana Labudová 24.  4.  2010
Kolem třetího roku věku začnou malé děti loudit chlupatého společníka. Nenechte se zviklat, péče bude na vás.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Děti považují zvířátka za akční, živé hračky. Tak pozor, aby na nich nehledaly baterky a nechtěly je vypnout.

Co si můžete pořídit:

Hlodavci – roztomilé morče, činčila nebo osmák mohou dětem splnit přání mít chlupatého kamaráda, přitom ale nezatížíte rodinu nutností venčení. Na druhou stranu řada hlodavců v noci nespí a zabývá se činností, kterou určitě uslyšíte. Možná jde pouze o zvyk, možná prostě v jedné místnosti s hlodavcem, mlátícím zoubky o klec, neusnete. Někteří také zrovna nevoní. U křečků počítejte s poměrně krátkým životem – mohou uhynout už po dvou letech života a hned tu bude problém, jak vysvětlit dítěti koloběh života…

Pes – po pejskovi touží snad každé dítě. Uvažte, zda budete mít dost času na procházky, které bude bezpodmínečně potřebovat, a nedejte na rady moudrých, podle nichž kastrovaný pes (a platí to i o kočkách) rovná se klidný lenoch. Především důkladně zvažte, jaké plemeno pořídit. Každá rasa je jiná a má různé nároky.

Se psem se také budete muset rozloučit s dokonale uklizeným domovem, to jste už ale pravděpodobně učinili hned poté, co se vaše děti začaly pohybovat obydlím po vlastní ose. Pravděpodobně přijdete o řadu bot a děti o spoustu hraček, možná dojde k újmě i na nábytku či jiném vybavení domácnosti. Počítejte rovněž s pořízením vybavení (obojek a vodítko, košík, misky, hračky, pelech aj.). Psa budete muset pravidelně vakcinovat a odčervovat, což něco stojí. A nezapomeňme na psí známku. Odměnou vám i dětem bude zcela oddaný přítel a někdy i dobrý hlídač.

Kočka –psí věrností kočka dozajista opovrhuje, a pokud si s dětmi nebude chtít hrát, nikdo ji k tomu nedonutí. Těžko s ní budete jezdit na výlety či dovolenou, špatně ponese i případné stěhování. (Ale samozřejmě existují kočičí výjimky, kterým stěhování a výlety na vodítkách vůbec nevadí.)

Při chovu koček by si měly dát pozor především těhotné ženy, které by měly důsledně zabránit nákaze toxoplazmózou, která může způsobit těžké poškození plodu. Základem je dodržovat hygienická pravidla a bezpečně čistit kočičí toaletu. Čtyřnohého mazlíčka raději nepouštějte ven a držte ho pouze v domácím prostředí. Pokud se obáváte typického kočičího zápachu, řešením může být kastrace, především u kocourů.

Papoušek – tady bývá problém v tom, že samotnému ptáčkovi je smutno. Pokud tedy chcete chovat papouška, ale nemůžete se mu denně věnovat, pořiďte si alespoň dva jedince. Pak budou na péči poměrně nenároční a ještě se možná dočkáte pozdravu nebo vtipné repliky.

Želva – ideální zvířátko pro ty, kteří nechtějí řešit starosti s venčením a výlety. Želvu můžete nechat několik dní doma, aniž byste se museli bát o její zdraví, většina těchto zvířat uvítá zazimování. Z vlastní zkušenosti mohu ale říci, že želva je velice společenský tvor, který uvítá jakýkoli kontakt s člověkem, a ještě víc jí udělá radost, když ji vezmete do přírody. Pozor ale, oproti tradičním předsudkům je želva velmi rychlá, a pokud vám uteče, budete ji těžko hledat.

Had – u plazů je potřeba zvážit, zda jsou vaše děti schopné a ochotné přijmout fakt, že hadi se potřebují živit živými tvory, a to ještě velmi často mláďaty. Roztomilou bílou myšku může dítě litovat mnohem víc než k smrti vyhládlého plaza. Hadi nejsou příliš kontaktní, mnoho dětí i dospělých koneckonců o bližší kontakt s nimi ani nestojí.

Rybičky – mnoho rodičů je považuje za rozumný kompromis. Děti budou mít zvířátko a my se nebudeme muset moc starat. Akvárium je navíc pěkným bytovým doplňkem. Ani péče o akvárium ale není úplně jednoduchá, paradoxně zde platí, že čím větší akvárium, tím snadnější údržba. A pozor na kombinaci druhů – moji sourozenci dodnes vzpomínají na ráno, kdy se v našem akváriu proháněl náš nový přírůstek s bříškem plným starousedlíků…

Více se dočtete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Předškolák, zvíře, papoušek, osmák, Krátký život, Plemeno, Vaš, Starouš, Nový přírůstek, Vaše dítě, Obojek, Jake, Jak, Těžké poškození