Maminka.czDěti

„Jaký si to uděláš, takový to máš“ aneb Děti závislé na matce

Jana Potužníková 6.  7.  2017
Děti jsou schopny nádherné, bezpodmínečné lásky. Někdy se ale stává, že jejich city přerostou v závislost a ony bez maminky neudělají doslova ani krok. Nejste náhodou „v nebezpečí“ i vy? A víte, co se v takových chvílích dá dělat, aniž by to vám či vašemu dítěti ublížilo?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Vy a vaše zlatíčko. Už během těhotenství vytváříte jedinečný, výjimečný vztah naplněný láskou. Vy k tomu máte potřebu svého potomka přirozeně chránit, on zase ví, že u vás je vždycky v bezpečí. Dáváte si toho navzájem tolik! Někdy se zdá, že byste ani nepotřebovali nikoho jiného než jeden druhého. A přesto by vám bylo na světě krásně. Jenže…

V okamžiku, kdy jste pro dítě jediným středobodem vesmíru, kdy odmítá být s tátou, pláče v babiččině náručí a o jeslích nebo školce si můžete nechat jen zdát, protože tam bez vás nevydrží, už je něco špatně.

Video: Holčička se vzteká v porodnici. Nechce mladší sestřičku

„Povedlo se“ vám doma stvořit malého závisláčka. Ano – i vy na tom máte více či méně nějaký podíl. I když se to neposlouchá hezky. Jsou tu ale také určité objektivní, vnější okolnosti, které můžete ovlivňovat jen do jisté míry. A právě na ty se podíváme.

Krok za krokem si projdeme rizikové situace, v nichž vzniká přehnaná emocionální závislost dítěte a poradíme vám i to, jak takovým nezdravým závislostem nejraději vůbec předejít… I jako máma se musíte cítit svobodná. Nikoli jako zajatec vlastního potomka!

Témata: Děti, Časopis Maminka, Novorozenec, Předškolák, Batole, Školák, Kojenec, Cucání palců, Klinický psycholog, Životní prostor, Rozvedený rodič, Váza, Sociální síť, Měsíc života, Rozpad, Maják, Maja, Jaký, Regrese, Navazování, Sociální situace, Věk dítěte, Vázání, Dětský psycholog, Speciální pedagožka