Maminka.czTěhotenství

Je jméno vašeho dítěte originál nebo tuctová záležitost?

LH 12.  7.  2012
Rodiče se dělí na dvě základní skupiny. Vyznavače originality, kteří pro svého potomka hledají jedinečné jméno, které by široko v okolí nemělo obdoby. Z [[http://www.maminka.cz/clanek/deti-a-materstvi/vase-adela-proc-leti-bizarni-detska-jmena|nositelů často bizarních jmen]] vyrostou buď sebevědomí jedinci, nebo nešťastníci čekající na vytouženou hranici osmnácti let nutnou pro změnu jména. Protipólem jim jsou staromilci zachovávající přízeň Maruškám, Jiříkům, Honzíkům a Alenkám… Takové děti nemusejí trpět strachem, že by nějak vyčnívali z řady, pokud… pokud se na nich nevyřádí poděděné příjmení.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Na rozdíl od křestního jména zde není možnost volby a tak se situací moc nenaděláme. Samozřejmě je i zde možnost změny na příslušném úřadu. Přerušit rodovou linii by ale možná byla škoda. Kdo ví, kolik Pylypčukových ještě běhá po světě?

Překvapivě snadno se ale můžete zorientovat v početnosti v naší zemi. Díky webu www.kdejsme.cz už není problém odhalit své jmenovce. K dispozici je dokonce mapka, na které jsou označena místa s nejhustším výskytem zadaného jména. Zdrojem informací jsou statistiky MVČR, zachycující stav v roce 2011. Databáze obsahuje 370 878 unikátních příjmení a 121 274 unikátních jmen. Vyhledávat lze pouze příjmení (případně více příjmení oddělených mezerou) anebo pouze jméno, nikoliv kombinace příjmení a jméno!

Na webu se dozvíte také spoustu dalších pikantností. Pamatujete na legendárního Hliníka, který se odstěhoval do Humpolce? Je nám líto, ale navzdory přesvědčivému tvrzení pana Srstky, v Humpolci nenajdete ani jednoho. Stejně neradostnou zprávou pro společnost je, že Mirkové Dušínové vymřeli a tím i morální vzor naší mládeže. Příjemně osvěžující je zjištění, že disponujeme 497 Šikuly, ale jen 6 Vrtáky. Životní úroveň nám mírně zvedá 134 Bařtipánů.

A to nejlepší nakonec: Pravda (647) a Láska (532) opravdu vítězí nad Lží (1) a Nenávistí (0).



/A jak jste na tom s výběrem jmen vy? Podělte se s ostatními o své zkušenosti. (Hlasovat můžete v anketě umístěné napravo u článku.)

zdroj: kdejsme.cz

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Předškolák, Novorozenec, Batole, Školák, Kojenec, jméno, Vaš, ORIGINAL, Záležitost, Ori, Dušín, Pikantnost, Vaše dítě, Originál, Mirko