Maminka.czNovorozenec

Jen si tak trochu škytnout

Klára Kotábová 16.  2.  2011
Miminka to dělají ještě před příchodem na svět. Když se zprudka napijí plodové vody, začne vám bříško „vyvádět psí kusy“. Po porodu vás však podobné představení může vyděsit. Jak se problému zbavit?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

V porodnici nám vysvětlovali, že máme děťátko začít pohupovat na ruce v poloze tygříka a hlídat, jestli škytavka a její projevy netrvají déle než šestnáct minut. Že by se pak prý mohlo jednat o nebezpečnou situaci, a v takovém případě by bylo třeba vyhledat lékaře.

Dívala jsem se na svou holčičku a věděla své. Ani tygřík, ani doktor škytavku nevyléčí…

V tu pravou chvíli

Doma máte krásné miminko a chystáte se na procházku, takže ho zodpovědně nakrmíte, připravíte a v okamžiku, kdy chcete vklouznout do bot, začne škytat tak, že se hýbe celý kočárek. A vy musíte změnit plány. Minimálně je odsunout. Vaše zlatíčko vydrží přibližně minutu a pak mu bude nepříjemně, protože jestli jste si všimla, když škytá, tak de facto poskakuje celé.

Třese se mu nejen hrudníček, ale i hlava a nožičky. Dovedete si představit, jak by asi v podobné situaci bylo vám?

Odborná terminologie

Vědci a lékaři předpokládají, že škytavka (lat. singultus) je způsobována prudkými a náhlými stahy bránice, které jsou vyvolávány podrážděním bráničního nervu. Ty pak vedou k chvatnému nasávání vzduchu do plic, který průchodem hrtanem způsobí rychlé uzavření příklopky (epiglottis), čímž vzniká charakteristický zvuk, který všichni známe (jiné teorie předpokládají podráždění bludivého nervu či příslušných mozkových center).

Příčinou může být například chladný nápoj s obsahem oxidu uhličitého, rychlé jedení, ale taky alkohol, ostrá jídla a podobně.

Čtěte také: Kdyby nemluvňata mohla mluvit...

To vše je signálem pro brániční nerv, který ovlivňuje stahy bránice. Odeberte si bublinky z nápoje a ostrá jídla a je vám to jasné. Vaše miminko začalo škytat prostě proto, že při jídle příliš horlivě sálo.

První pomoc

V případě, že kojíte, měla byste udělat jediné. Nechat děťátko znovu a důkladně odříhnout a poté mu opět nabídnout prs.

Stejně jako vy svou škytavku zapíjíte, může se to podařit i vašemu potomkovi.
Raději se mu nesnažte ucpávat nos, aby se nadechl v jiném rytmu, jako to děláte vy, mohla byste mu spíš ublížit. Jestliže vaše dítě na škytavku trpí, určitě jste vyzkoušela antikolikové dudlíky, které pomáhají právě i při projevech tohoto problému. Pokud nekojíte, ale krmíte z lahvičky, vyberte si takovou, která napomáhá při problémech výše uvedených a eliminuje je. Nechte si poradit, která savička je pro vaše miminko vhodná, v případě, že se jedná o většího kojence, můžete mu zkusit nabídnout lahvičku s převařenou kojeneckou vodou.

Tajný tip

Moje holčičky škytaly všechny. Prakticky neustále. Ptala jsem se naší paní doktorky a ta mě ujistila, že v určitém věku je to normální. Snažila jsem se je kojit tak, aby tolik nehltaly, což je úkol prakticky nemožný, protože i když můžete ovlivnit hodně věcí, to, jak bude dítě sát z vašeho prsu, opravdu ne. Jí přesně tak, jak veliký má hlad a chuť, což moje holčičky měly, a pak škytaly. Vypozorovala jsem ale, že se většinou během jídla stihly i předpisově vykakat nebo vyčurat. A v tom byl právě kámen úrazu. Mokrá plena (dokonce i ta papírová všesající a udržující zadeček v pohodlí po několik hodin) jim vadila.

A z nějakého důvodu, jakmile nebyla absolutně čistá, začaly škytat. Takže jsem přebalila a byl klid. Zkuste i vy zjistit, co dělá vašemu miminku dobře a co nikoli.
Jste jeho máma a o svém dítěti víte i to, co lékař zatím třeba ani netuší.

Čtěte také: Kdyby nemluvňata mohla mluvit...

Další zajímavé články najdete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Novorozenec, Sky, Škytavka, TAK, Tajný tip, Krásné miminko, JEN, Oxid uhličitý

Video