Maminka.czDěti a mateřství

Kamarádka mi ukradla jméno pro moje miminko

Adéla Vedralová 18.  9.  2012
Když vybíráme jméno pro své dítě, přejeme si, aby v sobě neslo něco výjimečného. Jsou i takové maminky, jež mají to své ideální jméno vybrané až pár hodin před porodem. Ale většina z nás plánuje více dopředu - leckdy už od dětství.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

A věřte nevěřte, pouhý výběr jména může rozdělit i dlouholetá přátelství! Je to bráno jako regulérní krádež. Jako třeba moje dvě kamarádky ze základní školy. I po letech jsme zůstaly v kontaktu a scházíme se pravidelně každý měsíc. Tedy scházely. Teď musím na kafe s každou zvlášť. Drahuška a Kristýna si od jisté doby nemůžou přijít na jméno. A to jen kvůli tomu, že Drahuška pojmenovala svojí dcerku Ella. Na tom by nebylo nic špatného, jenže právě tohle jméno měla pro své budoucí dítě vybrané Krystýna a často o tom mluvila. Jenže otěhotněla až půl roku po Draze. A tak byla teprve na začátku těhotenství, když malá Ellinka (ano, holčička Drahušky) přišla na svět v pražském Podolí.

Když jsme se dozvěděly tu radostnou zprávu, Kristýna byla jako opařená. "Vždyť se o tom bavíme od nepaměti. Už na gymplu jsem chtěla Ellu já. Drahuška přece měla ve výběru jmen Aničku, Elišku a Lucii. Nechápu, jak mi to mohla udělat,"svěřila se mi smutně. Cvičili s ní hormony a proto byl její stav o to horší. Drahušce samozřejmě pogratulovala, přinesla jí do porodnice dárek, chovala se mile, ale pořád jí to ve skrytu duše neodpustila. Až po asi třech měsících jsem se viděla s Drahuškou a ta vyprávěla, jak jí připadá, že má Kristýna nějaké trable a že se s ní pořád nemá čas sejít. Tak nějak mi bylo jasné, o co jde. Jemně jsem proto naznačila, že za vším pravděpodobně vězí to proklaté jméno.

ČTĚTE TAKÉ: Chudáci děti: Nejhorší dětská jména světových celebrit

„Svoje dítě si můžu pojmenovat, jak se mi zlíbí a nehodlám se na nikoho ohlížet. Ella se mi líbila vždycky. Copak má na tohle jméno někdo patent nebo co?“ zlobila se Draha. A byl jen krůček k otevřenému konfliktu. Měla jsem pocit, jako bych byla maminka dvou rozmazlených rozhádaných dětí. Když se Kristýna dozvěděla, že čeká taky holčičku, přišla první nahlas vyřčená výčitka. A pak už nebylo co řešit. Holky se prostě pohádaly tak, že spolu dodneška skoro nemluví.

Pokud by vás zajímalo, jaké jméno dostala Kristýnina dceruška, asi nebudete překvapená. Malá se jmenuje Anna Elizabeth. Takže oko za oko, zub za zub.

Témata: Děti, jméno, Kristýnina, Kamarád, Budoucí dítě, Mimi, Kamarádka, Nepaměť