Maminka.czKojenec

Kojenecká žloutenka

Ivana Ašenbrenerová 18.  11.  2009
Po porodu se mohou vyskytnout mimořádné situace, při kterých je péče o miminko poněkud náročnější. Poradíme vám, jak se s nimi vypořádat.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jste čerstvou maminkou děťátka, které má novorozeneckou žloutenku? Budete se muset naučit, jak o svého drobečka správně pečovat. Jak říká laktační poradkyně Lucie Marková, vzniká rozpadem červených krvinek dítěte, ze kterých se uvolňuje krevní barvivo (hemoglobin). Objevuje se kolem třetího až čtvrtého dne u více než poloviny novorozenců. Proč se tomu tak děje?

Novorozenec má totiž ještě z nitroděložního života nadbytek krvinek, doba jejich přežívání je ale kratší než u dospělého, tudíž je v krvi miminka přechodně vysoká hladina rozpadových látek. O vyloučení se starají játra, odtud se pak odvádějí žlučí dále do střeva a pak formou stolice z těla ven. „Protože je ale potřeba odstranit rozpadlé červené krvinky a zejména jejich barvivo je vyšší než ‚čisticí‘ schopnost organismu, tak se rozpadové produkty krevního barviva, zejména látka, kterou nazýváme bilirubin, ukládají v tkáních, jako je například kůže, a zabarvují ji dožluta. U prospívajícího zdravého miminka obvykle žloutenka sama odezní do několika dní po porodu,“ říká Lucie Marková.

Kojit, či nikoli?

„Dcerka se narodila o měsíc dříve a měla novorozeneckou žloutenku skoro dva týdny. Byla spavější, méně jedla, takže jsem ji musela k pití nutit,“ vzpomíná maminka Lucie na první dny po porodu své dcery Klárky. Prevencí novorozenecké žloutenky je časté a neomezené kojení. Kojený novorozenec se rychle zbavuje smolky, která obsahuje ve velkém množství právě bilirubin. Tím, že se vyloučí z těla, nedostane se zpět do krve. Některé stavy mohou komplikovat první dny života miminka. Patří sem například nízká porodní hmotnost, nezralost, nedostatek kyslíku pro plod, rozdílnost krevních skupin a tzv. Rh-faktoru dítěte. „Uvedené znaky jsou pravidelně nebo velmi často provázeny novorozeneckou žloutenkou.
V těchto případech se žloutenka objevuje dříve, již v prvním dnu po porodu, nebo trvá déle než u zdravého dítěte. Neustupující žloutenka může být příznakem vrozených vad trávicího systému, metabolické vady či nedostatečné funkce štítné žlázy.“

Léčba a krmení dítěte

Pokud hladina bilirubinu dosáhne určité hladiny, přistupují lékaři k léčbě. „Vyšší hladina bilirubinu v krvi může vést k poškození mozkových buněk dítěte a poruše zdárného vývoje. První stupněm léčení je obvykle léčba modrým světlem, které bilirubin rozkládá na netoxický, ve vodě rozpustný produkt, který se pak snáze vylučuje žlučí a močí. Miminko je pod zdrojem modrého světla do inkubátoru umístěno nahé, jen s plenkou a krytím očí. Fototerapie se přerušuje po dobu krmení a koupání. Vysoké hladiny bilirubinu způsobené konfliktem krevních skupin se někdy musí řešit výměnou krve transfuzí. V případě žloutenky, která provází infekci, vrozené vady a podobně, je základem léčby odstranění příčiny.


Maminčin odborník Lucie Marková, DiS. diplomovaná porodní asistentka a laktační poradkyně, on-line poradna na www.maternity-care.cz

Novorozenecká žloutenka nemá s jinými typy žloutenek vlastně nic společného, pouze to, že dítě má žluté zabarvení pokožky a očního bělma. U zdravých dětí žloutenka většinou kolem šestého dne odezní, jedná se o formu fyziologickou a organismus se s tímto onemocněním vypořádá sám. Ojediněle může žloutenka trvat déle, až 3 týdny. Pokud se žloutenka objeví u starších miminek (kolem jednoho až čtyř měsíců) a dítě je kojené, je třeba udělat jaterní testy, aby se vyloučily jiné možné příčiny, a jestliže je hladina bilirubinu hodně vysoká, doporučuje se přerušit kojení na 2–3 dny, kdy je dítě živeno odstříkaným mateřským mlékem, které prošlo varem, nebo je mateřské mléko nahrazeno mlékem umělým. Pro maminky je v každém případě tato situace zatěžující, protože miminko při fototerapii nemá u sebe a nemůže ho častěji přikládat k prsu.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Kojenec, Žloutenka, Zlo, BELMA, Čisticí schopnost, Krevní barvivo, On-line poradna, Nitroděložní život, Lucie Marková, Kojený novorozenec