Maminka.czBatole

Komu svěřit dítě?

Kateřina Černá 1.  9.  2010
Každá maminka potřebuje někdy k lékaři, na úřady, do práce nebo si prostě jen odpočinout.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Otázka minimálně občasného hlídání je tedy aktuální snad pro každého rodiče. Pokud máte vitální spolehlivou babičku s dostatkem volného času, pak je pro Vás řešení situace více než snadné. Ovšem ne každý má toto štěstí.

Jednou z variant, jak najít dítěti chůvu, je oslovit některou z agentur. Ta by měla být zárukou určité kvality pečovatelky. Agentur je na trhu velké množství a liší se jak cenou, tak kvalitou. Jak si vybrat tu správnou?

1. Napoví Vám webové stránky

Již z webových stránek se můžete hodně dozvědět. Důležitou informací je představení vedení agentury. Pokud někomu své dítě svěřujete, musíte znát nejen samotnou pečovatelku, ale měla byste mít také povědomí o tom, kdo službu zajišťuje. Stránky, na kterých najdeme pouze telefonní číslo bez fotky a alespoň stručného představení, rozhodně nebudí důvěru. Takovým negativním případem je například www.agentura-provas.cz.

2. Smlouva

V ideálním případě byste měli mít možnost smlouvu podepsat, ale neměla by to být Vaše povinnost. Pokud si jdete koupit do samoobsluhy pečivo, také po Vás nechtějí podepsat smlouvu. Stejně tak při jednorázovém krátkém hlídání placeném hotově není důvod cokoliv podepisovat.

Pozor, také na to, abyste mohla od spolupráce odstoupit kdykoliv přestanete být se služnou spokojena nebo ji nebudete potřebovat. Některé agentury mají totiž do smlouvy zakomponovánu až několikaměsíční výpovědní lhůtu.

3. Pojištění

Každá agentura na hlídání dětí by měla být pojištěná. Stát se může kdykoliv cokoliv a u hlídání dětí je dobré pojištění nezbytnost. Smlouvu o pojištění by Vám každá agentura měla na požádání ukázat. Výše pojištění by měla být vysoká, ideálně alespoň do 5 milionů korun.

4. Proškolování pečovatelek

Téměř každá agentura má na stránkách napsáno, že jsou jejich zaměstnanci školeni. Je to však pravda? Nejlépe to zjistíte, pokud se zeptáte přímo pečovatelky. Dobrá agentura by měla udělat pro pečovatelky základní školení, ještě než přijdou do kontaktu s klientem. Neméně důležité však je, aby byly školeny i průběžně po celou dobu jejich působení v agentuře.

5. Seznamovací schůzka zdarma

Pokud si objednáváte pravidelnou službu, mělo by Vám být umožněno setkat se zdarma s pečovatelkou ještě před začátkem samotného hlídání. Po této schůzce byste měla mít možnost od spolupráce odstoupit. Agentura by Vám na požádání měla ukázat výpis z rejstříku trestů pečovatelky i potvrzení od lékaře o její způsobilosti k práci s dětmi.

Pokud jste z Prahy nebo většího města, většinou by pro Vás neměl být problém sehnat přes agenturu pečovatelku. Avšak i mnozí rodiče z menších měst či vesnic potřebují občas své dítě pohlídat. Řešením je oslovit agenturu s celostátní působností (například Agentura Suzi s.r.o.)

Kde hledat na internetu „hlídací“ agentury?

www.suzi.cz – celostátní působnost, ceny již od 100 Kč/hod
www.bibo.cz – Praha, Brno, Ostrava, ceny od 140 Kč/hod
www.agenturahappybaby.cz – Praha, ceny od 150 Kč/hod
www.chuvicka.cz – Praha, ceny od 152 Kč/hod

Témata: Děti, Předškolák, Školák, Batole, Kojenec, Občasné hlídání