Maminka.czBatole

Vaše miminko miluje masáže

Klára Kotábová 17.  8.  2011
Hladit, mazlit, šimrat. Přesně to vaše děťátko nezbytně potřebuje. Naučíme vás, které masáže mají nejen relaxační, ale i zdravotní účinky. Vyzkoušejte na kůži svého vlastního potomka, co mu prospívá.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Masírování miminka, to je rozkoš, kterou si užíváte vy i vaše zlatíčko. Jenže víte, jak přistupovat k celé akci tak, abyste svými doteky ratolest nejen rozmazlovala, ale také dbala o její zdraví a rozvíjela dětské schopnosti? Věděla jste například, že pravidelnými a správně vedenými masážemi můžete posílit imunitní systém děťátka? Kromě toho, že můžete svého potomka odnaučit plakat, ho tímto způsobem můžete naučit vyjadřovat se jinými prostředky a díky něžným dotekům upevníte vzájemné pouto mezi vámi a vaším malým kojencem.

Co budete potřebovat?

Ještě než začnete, připravte si všechny potřebné věci tak, abyste je měla při ruce a nemusela nikam odbíhat. A co to bude?

✽ dětský olejíček, nejlépe v biokvalitě, bez přídavku chemických konzervantů

✽ měkká podložka

✽ dva ručníky či hřejivé osušky, aby miminko neprochladlo (provádíte-li masáž během zimních měsíců)

KROK ČÍSLO 1

Ideální je provádět masáž v době, kdy je vaše dítě spokojené a v dobrém rozmaru. Pokud není unavené, vyberte si nejlépe půlhodinku po obědě. Ideální teplota v místnosti je kolem pětadvaceti stupňů. Fyzioterapeutka Markéta Zvázalová doporučuje rovněž období těsně po koupání, kdy je miminko nahé a v příjemně vyhřáté místnosti. „Kromě toho, že při koupeli vždycky navážete se svým potomkem snadno kontakt a on si vaši přítomnost užívá, nepláče a ke štěstí mu nic nechybí. Tak toho využijte.“ A jak už bylo jednou řečeno, mějte všechny pomůcky předem připravené, abyste nemusela odbíhat a masáž přerušovat. Nebylo by to dobré pro duševní pohodu vašeho zlatíčka a vlastně ani bezpečné.

KROK ČÍSLO 2

„Přes měkkou podložku položte ručník a na něj pak děťátko,“ radí Zvázalová. Pokud máte miminko právě po koupeli, pečlivě ho utřete, zahřejte si ruce, naneste na ně masážní olej nebo krém a jděte na věc.

1. Hlavička a obličej

Při masáži těchto míst buďte extrémně opatrná a pečlivá. „Používejte pouze konečky prstů, nijak netlačte, začněte u oční, nadočnicové linie, pomalu ji obkružte a směřujte pohyby rukou k vrcholku temene. Nikdy ne směrem k bříšku,“ doporučuje Zvázalová. Pak pokračujte přes tváře, kořen obkružte i ústa. Postupně se propracujte až k ramenům, vždy ale pohyby směřujte směrem vzhůru k hlavě, nikoli k nohám, doporučují odborníci. Nechcete přece svému zlatíčku zablokovat čakry!

2. Ramena a paže

Jemně začněte hlazením na ramenou a postupně krouživými pohyby zapojte i paže. Nakonec uchopte ruku dítěte v zápěstí tak, že ji budet držet mezi palcema ukazováčkem a sjeďte od zápěstí svými prsty směrem k dětskému rameni. Pozor v oblasti kloubů lokte a samotného ramene!

3. Hrudník a bříško

„Umístěte prsty do středu dětského hrudníku a krouživými pohyby ho celý obkreslete. Kreslení zakončete přibližně pod klíčními kostmi, pak se přesouvejte stejnými, jemně krouživými pohyby směrem k bříšku a pupíčku. Pozor na směr. Vždy kružte kolem pupíčku ve směru hodinových ručiček, nikdy ne naopak. Správnou masáží můžete nastartovat či upravit funkci tenkého a tlustého střeva a upravit zažívání,“ radí fyzioterapeutka, na co byste si měla dát pozor.

4. Nohy a chodidla

Postupujte od stehenní kosti směrem k chodidlům, opačný pohyb by mohl být vašemu dítěti i nepříjemný. Uchopte nožičku mezi prsty a jemně poklepávejte na stehno, až se dostanete k nártu. Miminko nesmí plakat, pokud ano, provádíte masáž bolestivě nebo se mu nelíbí. Později můžete trénovat reflexy. Uchopte patičky a jemně tlačte nohy proti bříšku. Opakujte i několikrát po sobě.

Nožičky střídavě, velice pomalu propínejte a zase nechte děťátko, aby si je dalo do polohy, která je mu příjemná. Posilujte svaly na nožičkách tak, že budete palcem promačkávat vnější stranu lýtek, zabráníte tak i tzv. podtočenému malíčku, který může způsobovat problémy v době, kdy se vaše ratolest bude začínat učit chodit. Chodidla jemně šimrejte, propínejte a nechte miminko, aby zapojilo reflexy.

5. Záda

„Položte kojence na bříško a začněte od hlavy. Přes lopatky směřujte k páteři, na ni můžete jemnými pohyby poťukat. Opravdu si ale dávejte pozor a zapomeňte na prudké pohyby či tlak, páteř děťátka je křehká!“ upozorňuje Zvázalová. A pokračuje: „Na masáž kojencových zad vám úplně stačí ukazováčky, zapomeňte na to, že byste se zapřela celou dlaní. Střídavě měňte strany a vyprávějte miminku, co s ním právě provádíte. Malé děti milují hlas maminky, zážitek z masáže jím ještě umocníte. Zadečkem ale hýčkání zad nekončí. Volnými dlouhými pohyby přejeďte prsty i po stehnech a skončete nad kolení jamkou. Opakujte i na druhé noze.“

6. Nejlepší nakonec

Volným tahem začněte na vrcholku hlavy, pomalu obkružte rukama celé tělo a skončete na patičkách. Celý pohyb pomalu opakujte a postupně zeslabujte. Asi potřetí byste měla ruce pomalu odtáhnout a masáž nechat „vyznít do ztracena“. Malé děti nemají rády šoky, tak jim je nezpůsobte tím, že svého potomka plácnete po zadečku a prohlásíte: „Tak a konec.“

====SLEVÍN.CZ - Každý den nové slevy na jednom místě!====

Témata: Děti, Časopis Maminka, Novorozenec, Batole, Kojenec, Masáže, Mimi, Máša, Vaše miminko, Dětský olejíček, Jemný pohyb, Masáž, Vaš, Ideální teplota, Vzájemné pouto

Video