Maminka.czKojenec

Nedostatek mléka

Ivana Ašenbrenerová 13.  10.  2009
Odpradávna matky své děti kojily, a to i v dobách, kdy samy měly potíže s přežitím. Nebojte se tedy, že vy byste to nezvládla. Důležité je, abyste byla při kojení v pohodě, věřila si a naučila se správnou techniku.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Že máte malé prsy? Nevadí! Tvorba mateřského mléka s velikostí prsů vůbec nesouvisí. Mléko se netvoří v podkožním tuku ani ve svalech na prsech, ale v mléčné žláze, takže pokud je velikost vašich košíčků „A“, nemusíte trnout, že byste svému malému broučkovi nemohla dát to, co třeba vaše kamarádka s „trojkami“. Tvorba mléka je hlavně otázka nabídky a poptávky - čím častěji budete dítě přikládat, tím více mléka se vám bude tvořit. Ovšem i tak mohou problémy s tvorbou mléka nastat. Proto je lepší, když na to budete připravená, abyste včas a správně zareagovala.

Brzy po porodu

Již několik týdnů před porodem a hlavně v prvních hodinách po něm se začíná v prsech vytvářet tzv. mlezivo. „Druhý až třetí den po porodu začne maminka pociťovat teplo a stoupající napětí v prsech, které se zvětšují a nalévají a zhruba v dalších dvanácti hodinách se překrvení a otok přemění ve skutečné mléko,“ vysvětluje laktační poradkyně Lucie Marková. Míra nalití je potom individuální. Některé maminky pociťují nalití silněji, jiné téměř vůbec. „Zvýšit tvorbu mléka můžete v prvních dnech častým přikládáním k oběma prsům v průběhu jednoho kojení. Cílem je podpořit laktaci tak, aby se vytvořil dostatek mléka a maminka mohla kojit z jednoho prsu během jednoho kojení, kdy se miminko dostane i k zadnímu mléku, které zahání hlad.

To je samozřejmě ideální stav. V případě, že tomu tak není, matka kojí z obou prsů v průběhu jednoho krmení,“ dodává Lucie Marková. Po propuštění z porodnice se někdy stane, že dočasná potřeba dítěte je po určitou dobu větší než dostupné množství mléka. Nepropadejte panice a hlavně nepřestávejte kojit, naopak, kojte co nejčastěji a opakovaně nabízejte miminku prs. Prázdnější prsy vás nemusí znepokojovat - mléko se dotváří průběžně i během kojení. Vyšší nároky má dítě v době tzv. růstového spurtu. V tuto dobu je důležité být trpělivá, tvorba mléka se obvykle brzy zvýší a vyrovná se požadavkům dítěte.

Laktační krize

„Ráno jsem se probudila a měla jsem pocit, že mám málo nalité prsy. Syn Jakub byl u prsu neklidný a nechtěl sát. Strašně mě to vylekalo. Zavolala jsem ale na laktační linku, a tam mi poradili. Stav se pak brzy upravil,“ vzpomíná třicetiletá Pavla z Prahy. Pokud i vy máte s touto situací zkušenost, pak víte, že jde o nepříjemnou a zdánlivě bez příčiny vzniklou situaci.
„Většinou postihuje kojící maminky s prospívajícím dítětem. U matky se projeví typicky ráno tím, že má málo nalité prsy a dochází ke změně při krmení. Příčina není známá, ale ví se, že pokud odborník maminku v tomto období podpoří a situaci jí vysvětlí, během několika hodin nebo dní se vše upraví. Důležité je neztratit nervy a nezačít dítěti dávat umělou stravu.

Nutná je i podpora členů rodiny, dostatek odpočinku a vytvoření takových podmínek, aby se maminka mohla starat jen o dítě,“ říká Lucie Marková. Ideální je, když se na možnou situaci připravíte v období nadbytku mateřského mléka odstříkáním, které pak v případě „nouze“ použijete. A pokud vás trápí, zda dítě prospívá, stačí sledovat počet pomočených plenek za den (mělo by jich být asi 6-8), přibývání na hmotnosti, počet stoliček (u dostatečně kojeného dítěte se objevuje 3-8x denně, ovšem později se počet stoliček snižuje a může se vyskytnout i několikadenní pauza). V případě, že máte nedostatek mléka, doporučujeme užívat homeopatika (RICINUS COMMUNIS 5CH), která koupíte v lékárně, a hlavně psychickou pohodu, která je ze všeho nejdůležitější.


Proč máte málo mléka?

  • Používáte nesprávnou techniku kojení
  • Dáváte dítěti dudlík nebo jiné tekutiny z láhvičky či jste předčasně zavedla příkrm
  • Kojíte uspěchaně a příliš krátce, takže dítě nepije tzv. zadní mléko
  • Používáte klobouček (je určen v případě vpáčených nebo plochých bradavek)
  • Jste ve stresu, příliš cvičíte nebo jste prsy vystavila velkému chladu

Maminčin odborník Lucie Marková, DiS. diplomovaná porodní asistentka a laktační poradkyně, on-line poradna na http://www.maminka.cz/poradny/3

Témata: Děti, Časopis Maminka, Kojenec, Prospívající dítě, Lucie Marková, Ricinus Communis, Nedostatek, On-line poradna