Maminka.czBatole

Nočník není nepřítel: Jak dětem (i sobě) usnadnit velký krok

Klára Kotábová 9.  7.  2012
Nočník není nepřítel: Jak dětem (i sobě) usnadnit velký krok
Některé děti si to možná okolo roku věku myslí, na vás je jim ve vhodné chvíli vysvětlit, že je to kamarád, který jim rychleji pomůže „stát se velkými“.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Udělat z nácviku na nočník plynulý proces chce od maminky, aby vychytala hned několik příznivých situací najednou: zralost dítěte, jeho ochotu učit se, vlastní trpělivost, připravenost chválit potomka za úspěchy a zároveň nepropadat panice, když vaše zlatíčko načas odmítne spolupracovat.

Trocha teorie

Vaše dítě nemůže být geniální jako sousedův Pepíček, který na nočník chodí od půl roku. Kromě toho, že Pepíček na nočník nechodí a maminka mu předčasným vysazováním ničí páteř, vy jako chytrá žena víte, že až přijde správný čas, vaše děťátko si samo řekne.

Pro většinu batolat je ideální začít s nácvikem mezi 18. a 24. měsícem věku. V letních měsících, kdy může vaše dítě běhat s nahou prdelkou, aniž byste se musela bát, že kvůli tréninku nastydne, se mu jistě bude nový životní styl poznávat lépe, než když se v zimě musí svlékat z mnoha vrstev. Děti v tomto věku většinou upozorní na to, že budou dělat „eee“, a do několika sekund také tvoří. A to při nejlepší vůli opravdu nestihnete rozepnout bodíčko, sundat tepláky a podobně. Na vás je tedy rozhodnout, kdy a jak s chozením na nočník začnete.

Rozhodně by to mělo být v době, kdy neplánujete delší cesty, stěhování a další změny, které samy o sobě dají vašemu batolátku dost zabrat, takže soustředit se na to, kdy se mu chce a kdy nikoli, opravdu nezvládne. Buďte trpělivá a mějte na paměti, že vaše dítko si právě prochází velkým životním mezníkem dělat z nácviku na nocník plynulý proces chce od maminky, aby vychytala hned nekolik příznivých situací najednou: zralost dítěte, jeho ochotu učit se, vlastní trpělivost, připravenost chválit potomka za úspechy a zároven nepropadat panice, když vaše zlatíčko a potřebuje veškerou podporu, kterou mu můžete dát.

Kromě toho, batole většinou udělá velký skok ve vývoji na úkor dalších činností, které jakoby upozadí. Takže se nedivte, že nočník sice trénujete skvěle a bez nehod, ale mluvení ustrnulo na mrtvém bodě. Až zvládnete nočník, progres řeči bude zase znatelný. Nechtějte po svém géniovi tisíce činností najednou.

Své plány proberte s babičkou, která vám dítě hlídá, aby nepřerušila trénink. Pokud se rozhodnete, že nastal čas na přechod z plenek na nočník, není možné, abyste vy byla důsledná, a babička miminko i nadále balila do plenek, protože tak je to pro něj pohodlnější. Kromě toho si před samotným startem pořiďte všechny pomůcky, které nácvik vám i batoleti usnadní.

Nespěchejte

Zvládnout všechny kroky potřebné pro úspěšné používání nočníku nezabere dlouhý čas. Dobrá zpráva pro vás. Na druhou stranu ve dnech, kdy se samotnému aktu budete věnovat, počítejte s tím, že musíte být v permanentní pohotovosti, nočník nabízet a snažit se, aby vše skončilo, kde má. Jednou se zapovídáte po telefonu s kamarádkou a budete uklízet z podlahy hromádku, u které bude vaše batole jásat, jak skvěle se mu zadařilo.

S plenkou na denní nošení se rozloučíte poměrně snadno, s tou noční ale nespěchejte, učení dětiček spát „naostro“ je zcela jiná kapitola, které se budeme věnovat později. Netlačte své dítě k tomu, aby napoprvé slavilo úspěch. Nechte ho nočník si osahat (prázdný!), vyzkoušet před zrcadlem jako apartní klobouček, může ho používat jako cíl pro házení balonku. Nesmí jej považovat za strašáka, ale za kamaráda.

Na druhou stranu kamaráda nemusíte vybírat nijak skvělého, nočník stačí obyčejný, pediatři se shodují v tom, že melodie, která se po úspěšném výkonu spustí, děti nemotivuje, ale spíš vyleká, svítící nočník si také můžete odpustit. Přínos pro urychlení výuky rozhodně nemá, naopak, některé děti jej odmítají používat a vy nakonec stejně půjdete koupit obyčejnou, lety prověřenou variantu.

ČTĚTE TAKÉ: Horoskop na červenec 2012

Nesnažte se nijak celý proces urychlit a nechte potomka k nočníku a jeho využití přistupovat vlastním tempem. Bude-li cítit jakýkoli tlak, odmítne spolupracovat.

Chvalte

Na jednu stranu se kolem povedeného výkonu nemá spustit afektované divadlo, na tu druhou batole potřebuje poznat a pochopit, že se mu podařila správná věc a že takto je jeho chování v pořádku. Pokud si uvědomí souvislost mezi plným nočníkem a spokojeností rodičů, bude chtít mamince a tatínkovi dělat radost tak dlouho, až se samotná činnost zautomatizuje. Za první den, kdy plenka nebo zadeček zůstanou suché, můžete svému inteligentnímu broučkovi nandat první dětské kalhotky. Látkové. Uvidíte, jak pyšný na ně bude. Vyberte takové, na nichž bude oblíbená postavička z Večerníčku, televizní pohádky a podobně. Takové se přece nosí samy.

Za chyby se nezlobte

Žádný učený z nebe nespadl a i vy děláte chyby. Jakmile vaše dítě nočník zvládne, ustanou i drobné nesrovnalosti, které vás rozhodně rozčilovat nemusí. Dětský nervový systém potřebuje čas, aby dozrál, aby batole pochopilo, co cítí, když se mu chce čurat, a dokázalo dokonce odhadnout, kolik času má, než se počurá. Proto byste se alespoň zpočátku měla ptát v pravidelném časovém intervalu asi 30 minut, jestli nebude nočníček.

Dítko v rámci hry na své povinnosti i pocity rádo zapomene, takže je na vás ohlídat, aby k nehodě nedošlo. Navíc když dětičky objeví radost z toho, že vy máte radost, chtějí ukázat, jak šikovné jsou, a pak na nočníčku předvádějí své úžasné schopnosti s minimální dávkou moči maximálně často. Nedivte se tedy proto, že vaše dítě si „čurne“ desetkrát denně. Není to proto, že by bylo nastydlé, ale proto, že vám chce udělat radost.



A jak jste na tom vy s vysazováním na nočník? Podělte se s ostatními o své zkušenosti. (Hlasovat můžete v anketě umístěné napravo u článku.)

Témata: Děti, Časopis Maminka, Batole, Nočníky, Správná věc, Velký, Dlouhý čas, Velký krok, Oblíbená postavička, Noc, Krok, Sob, Jak, Nepřítel, Velký skok, Nočník, Sobě, Nočníky na Heureka.cz