Maminka.czKojenec

Nosítka 4x jinak

Lucie Kaufnerová 3.  8.  2009
Miminka a batolata je milují a některé maminky si bez nich už nedovedou představit ani jednu procházku nebo nákup. Všelijaké krosničky, klokanky a závěsné šátky se v současné době staly oblíbenou a praktickou součástí dětské výbavičky.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jsou ideálním řešením pro aktivní maminky, které jsou neustále v poklusu. Takovým asi příliš nevyhovuje tlačit před sebou kočárek a zatěžovat se obavami, jak ho dostat do metra nebo složit do auta. A při víkendové procházce do lesa se jim kočárek taky moc nehodí… „Máme dvě holčičky, starší Barušce jsou tři roky, mladší Verunce rok. Bydlíme na okraji obce a cesty v okolí jsou v zoufalém stavu. Představa, že po nich budu drandit s kočárkem, je pro mne téměř nereálná. Navíc na procházky chodíme nejčastěji do lesa. Zvykla jsem si, už když byla starší dcerka malinká, nosit ji všude v klokance na břiše - je to praktické hlavně proto, že máte volné ruce a pak taky nemusíte úzkostlivě sledovat terén,“ vzpomíná 34letá Kateřina. Patří právě mezi ty maminky, které sice kočárek mají, ale vyjíždějí s ním naprosto minimálně.
Kromě toho, že jsou nosítka různého typu nepochybně velmi praktická, je prokázáno, že přispívají k posílení citové vazby mezi miminkem a maminkou. Pokud si totiž miminko hoví v šátku nebo klokance v těsné blízkosti vašeho těla, cítí vaši kůži a dodává mu to pocit bezpečí.

1. Na indiánský způsob

V různých typech šátků nosí maminky své děti po celém světě -nezbytnou součástí oděvu je u mnohých afrických národů, neobejdou se bez něj americké indiánky či Asiatky. Velkou výhodou šátku je, že si je můžete omotat kolem těla, jak se vám zrovna hodí. O způsobu uvázání šátku pak rozhoduje hlavně to, jestli v něm nosíte před nedávnem narozené miminko nebo několikaměsíčního raubíře - vše je možné, vše se povoluje, ba dokonce doporučuje.

Někteří výrobci vydávají i speciální instruktážní DVD zaměřené na možnosti uvazování. V současné době je na trhu množství šátků, které se liší velikostí a materiálem, strukturou, barvami a vzory. Ty nejkvalitnější jsou ručně tkané. Šátky, které mají spolehlivě unést miminko a současně mu poskytnout to pravé pohodlí, musejí být hlavně pevné, ale zároveň pružné a příjemné na dotek. Jsou většinou z bavlny, některé z nich s příměsí dalších materiálů zajišťujících hlavně pevnost šátku (bambusová vlákna nebo i konopí), některé jsou příjemně elastické, takže se dokonale přizpůsobí dětskému tělíčku. K šátkům jako způsobu nošení miminek se většinou přiklánějí maminky, které mají blízko k ekologickému myšlení a „přírodnímu“ stylu života. Kvalitní šátky pro miminka totiž většinou neprocházejí žádnými chemickými procesy. Pokud uvažujete o tom, že si pro svého drobečka pořídíte opravdu kvalitní šátek, podívejte se třeba na www.vatanai.cz, určitě si vyberete.

2. Pohodlí ve vaku

Pokud vám připadá uvazování šátků kolem těla příliš složité, pořiďte svému miminku vak, který plní stejnou funkci jako šátek, ale odpadá zdlouhavé připevňování (i když ty maminky, pro které se stal šátek přirozenou součástí dětské výbavy, ho mají uvázaný jedna dvě). Vaky jsou většinou vyrobené ze 100% bavlny, některé z nich obsahují protipotní mřížku a do většiny z nich můžete v zimě vložit tepelnou vložku. Při správném použití je vak naprosto bezpečný. Ale pokud byste měla pocit, že si miminko ve vaku musíte ještě „pojistit“, je možné stáhnout okraje šňůrkami.

I když jsou šátky a vaky určené především miminkům od narození do věku dvou let, podle výrobců snesou kvalitní výrobky třeba i patnáctikilovou zátěž! Šátky i vaky doporučují jako alternativu nošení miminek i lékaři - miminko je v těchto nosítkách „stočené“ do přirozené polohy. Jejich výhodou je potom i to, že vám na cestách a při procházkách zajistí diskrétní kojení na veřejnosti.

3. Klokaní miminko

Tento typ nosítka se liší od předchozích především v poloze miminka na vašem těle. Dítě je v klokance ve vzpřímené poloze, sedí na jakémsi sedátku opřené bříškem nebo zády o váš hrudník. Proto někteří odborníci příliš nedoporučují nosit v klokance příliš malé děti, které ještě nesedí a kterým by tato poloha mohla z hlediska vývoje páteře uškodit. Kvalitní moderní nosítka (např. typy Manduca) jsou však naprosto dokonale přizpůsobená dětskému tělíčku včetně zaručení fyziologického postavení nožiček v otvorech a fixace páteře, jsou měkce polstrovaná a vyrobena ze 100% bavlny. Šikovnou vychytávkou u nejmodernějších klokanek je kapuce umožňující fixaci spícího miminka. A je až neuvěřitelné, že někteří výrobci garantují možnost nosit v klokance děti s váhou až 20 kg!

4. Na výlet s krosničkou

Chcete vyrazit na hory, ale jste si jisti, že by po několika metrech vaše ratolesti dost hlasitě protestovaly, že je bolí nožičky? Krosnička je potom ideální řešení, jak přežít horskou túru. Můžete v ní nosit malé turisty přibližně od šesti měsíců, obecně řečeno od chvíle, kdy samostatně sedí. Existuje řada typů, z nichž si vyberete podle věku svého „turisty“ a komfortu, který mu chcete dopřát. Ty nejlepší krosničky mají pohodlné polstrování jak uvnitř, tak na popruzích, v místech největší zátěže jsou speciální změkčující zóny. Většinou mají krosny kovový podstavec, který umožňuje postavit je na zem, a skvěle funguje i sklápěcí stříška. Pokud chodíte často po horách, kde je počasí proměnlivé, bude se vám hodit krosnička s odepínatelnou pláštěnkou.

Nosítka jsou šikovným doplňkem pro každodenní život a cestování s dětmi. Odborníci však připomínají, že by v nich děti neměly trávit příliš dlouhou dobu. Pokud vezmete malého horala na celodenní výlet, snažte se střídat poponášení v krosničce s pobíháním a ťapáním. Podobně je to s klokankami i šátky - berte je jako doplněk, který vám pomůže, když zrovna potřebujete jít třeba na nákup, ale nenechávejte v nich svého raubíře sedět půl dne.


Maminčin odborník MUDr. Monika Frydrychová specializace - dětská ortopedie, ambulantní lékařka Ortopedická klinika IPVZ a LFUK Na Bulovce, Centrum prof. Čecha nyní na mateřské dovolené.

Od jakého věku je možné nosit děti v klokance? Jaká poloha je nejvhodnější? Všeobecně se vertikální poloha dítěte doporučuje až od 4-6 měsíců věku. Důležitou podmínkou je samostatné držení hlavičky a dobrý vývoj zádového svalstva. Vhodnější je v prvních měsících miminko držet čelem od sebe, v tzv. „klubíčku“ a svým tělem mu tak poskytnout oporu hlavy i zad. Je možné dítě držet i v mírném předklonu, zády k vám, je to správnější držení než čelem k vašemu tělu s napřímenými zády. Svaly trupu ještě nejsou vyvinuty tak, aby byly schopny zvládnout zátěž hlavy. Páteř je pak neúměrně zatížena. Klokanku lze v každém případě doporučit jen jako velmi krátkodobý způsob přepravy a je nutné dítě přidržovat. A co šátky? Šátky na nošení dětí umožňují několik alternativních úvazů, i polohy podobné klubíčku (úvaz „kolíbka“), proto jsou pro nošení dětí vhodnější. Ale i tady platí, že je to pomůcka pouze na krátkodobé nošení. Pro správný motorický vývoj dítěte je nutné polohy střídat.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Kojenec, Horal, Vertikální poloha, Ambulantní lékař, Správné použití, Nosítka, Nos, Dětská ortopedie, Ekologické myšlení