Maminka.czNovorozenec

Novorozenecké akné aneb kojenec v pubertě

Martina Machová 17.  5.  2012
Novorozenecké akné aneb kojenec v pubertě
Pokožka malého miminka je nenapodobitelným způsobem voňavá, něžná a dojemně jemná. Je až překvapivé, jak se tak jemná kůže umí na novopečené rodiče zamračit. A v některých případech až pubertálně drze! I pleť maličkého miminka může totiž trpět akné!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Několik prvních měsíců života je mimo jiné charakteristických velkou škálu kožních diagnóz, které jsou pro toto období typické a v pozdějším věku se již neobjevují. Mnohé z nich považujeme v této bouřlivé době za naprosto fyziologické, a jak přišly, tak i odejdou. Mezi tyto „radosti rodičovství“ patří i tzv. novorozenecké akné, jehož případný těžší průběh může rodiče vylekat.

Jak vypadá a proč se tvoří

Na vznik novorozeneckého (ale i běžného) akné mají zásadní vliv hormony zvané androgeny. A ač se akné (i to novorozenecké) objevuje u obou pohlaví, mívá u chlapců těžší průběh a u miminek mužského pohlaví se zase vyskytuje častěji, a to zhruba ve věku 2 až 4 týdnů.

TAKÉ VÁS ZAJÍMÁ: Časté intimní problémy malých chlapců. Na co dát pozor?

A jak se androgeny ocitnou v krevním řečišti malého mrněte? Jednoduše, přes placentu matky. Dětská tvářička se pak zakaboní známými černými tečkami – komedony, rohovinou uzavřenými vývody mazových žláz. Ty pak mohou nepěkně nabobtnat v charakteristické pupínky vyskytující se nejčastěji v obličeji, méně často také na ramínkách a zádech. Tento však stav bývá přechodný, děti starší 8 měsíců již akné netrápí. Lehké akné se neléčí, odezní tak, jak přišlo.

S čím si jej můžete splést

Novorozenecké akné si můžete splést např. s potničkami, ty se však vyskytují spíše než v obličeji, v typických místech zapářky (zátylek, kožní záhyby). K další možné záměně vybízí droboučké malé bělavé až nažloutlé kulovité pupínky – milia. I ta, podobně jako akné, odezní sama. Teoreticky možná je i záměna s alergickou reakcí. Ta se ale málokdy soustředí výhradně na obličejovou část a navíc se velice často slívá do větších ploch.

Co léčí dospělé, může dětem škodit!

Ač je novorozenecké akné neškodné a vymizí i bez vašich zásahů, nerozpakujte se péči o něj konzultovat na preventivních kontrolách s vaším pediatrem, Zvláště v případě, je-li pupínků hodně, nebo si je dítko rozškrábalo a hrozí zavlečení infekce. I proto je důležité pečovat o neposedné dětské nehtíky a nikdy pupínky nevymačkávat, neškrábat, ač k tomu svádí.

Než na citlivou dětskou kůži, jež se prostupností blíží prostupnosti sliznic cokoliv „zaručeného“ namažete, raději to konzultujte s vaším pediatrem nebo dermatologem! Ne všechny tipy od známých jsou určené dětem. Dokonce i dříve osvědčené heřmánkové obklady mohou u dnešní generace alergiků vyvolat nepříznivé reakce! Neškodné babské rady doporučují omývání slabým nálevem řepíku lékařského či obyčejným černým čajem. Další léčebné prostředky raději svěřte rukám a hlavě odborníka.

TIP NA VIDEO: Jak poznáte, že je vaše dítě hladové? Podívejte se na video a zjistíte to!

Témata: Děti, Novorozenec, Kojenec, akné, Tvářička, Dnešní generace, Novorozeně, Dětská tvářička, Malé mrně, Prostupnost, Dětská tvář, Novorozenecké akné, Preventivní kontrola