Maminka.czBatole

Plenky dříve a dnes

Klára Kotábová 28.  8.  2011
Plenky dříve a dnes
V čem má vaše dítě právě teď zabalený zadeček? Z 80 % odpovíte, že přece v „pampersce“. A je jedno, že s touto značkou papírová plena vašeho potomka nemá vůbec nic společného. Tento název se pro papírové pleny zkrátka vžil...

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Přitom historie tohoto výrobku je velmi krátká. Jednorázové plenky byly objeveny ve čtyřicátých letech minulého století a šlo vlastně o látkové pleny potažené igelitem tak, aby dovnitř neprosakovalo nadělení potomka. Byly považované za opravdový luxus a nemohl si je dovolit každý. V devadesátých letech se konečně dostaly do České republiky a maminky si je šetřily na „zvláštní příležitosti“, jakými byla návštěva u lékaře, výlet k rodičům a podobně.

Teprve v polovině devadesátých let se papírové pleny staly běžnou výbavičkou všech miminek. Jejich vývoj ale neustále postupuje vpřed, takže kdybyste vedle sebe položila jednorázovou plenku z roku 1980 a tu dnešní, nestačila byste se nejspíš divit, jaký rozdíl mezi nimi je.

Za krále Klacka

Jako starodávné pleny se používaly zvířecí kůže, mech, ložní prádlo, listy a podobně. Například děti v tropických oblastech plenky neznaly vůbec, protože byly úplně nahé. V Evropě se začaly potomkům dávat na konci devatenáctého století, a to pouze v bohatších rodinách. Obecně byly děti napevno balené do povijanu, v němž byl umístěný pruh látky, který se měnil v případě nehody. Starší kojenci už nebyli „svazováni“ a povijan byl nahrazen jiným kusem textilie, tentokrát vedoucím kolem boků. Povijan ale často nebyl vůbec čištěn i několik dní, takže děťátko si pěkně leželo v tom, co samo vyrobilo. Zabalit miminko do povijanu bylo poměrně náročné, takže když už to maminka jednou zvládla, klidně dečku několik dní nerozbalovala.

A v ní se zatím množily zápach a bakterie. Porodní báby doporučovaly, aby se rodiče svým potomkům víc věnovali, nechávali je rozbalené. Teprve na přelomu devatenáctého a dvacátého století se naši nejmenší dočkali – pravidelná denní koupel se stala rituálem a začaly se používat i zásypy, které na kůži miminka fungovaly protizánětlivě. Teprve časem se objevily masti na dětskou pokožku.

Já na to přijdu

Látkové pleny se léta používaly a zdokonalovaly. Jenže s nimi bylo hodně práce, takže se muži (!!!) rozhodli vymyslet něco, čím by si usnadnili práci, a v roce 1942 se objevila de facto první papírová plena. Byly to v podstatě speciálním způsobem poskládané papírové kapesníky v mnoha vrstvách. Udržely přibližně jednu moč. A od té doby vyrazily na vítězné tažení celým světem. Jsou totiž hygienické, pokud zvolíte správnou značku, pečují o pokožku vašeho miminka na intimních partiích tak, že se vůbec nemusíte bát zarudnutí nebo nepříjemných opruzenin, které zvlášť v letních měsících dokážou malým dětem velmi znepříjemnit život.

Ano, nebo ne?

Na přelomu tisíciletí se objevily informace, že papírové pleny poškozují dětské kyčle, protože nemají široké balení.
V současnosti se ale pediatři shodují v tom, že stačí krátkodobě široké balení plenami látkovými přes jednorázové, které jsou hygienické a pro miminko příjemné. I pro maminku, které odpadá dennodenní povinnost s praním a žehlením třiceti až padesáti látkových plen.

Víte, že?

Největší boom ve světě slavily papírové pleny v devadesátých letech minulého století. I když jsou příjemné na výměnu a úklid, rozhodně nejsou příliš šetrné k životnímu prostředí. Ekologové spočítali, že roční dítě má za sebou jednu tunu odpadu, který se nedá recyklovat a rozkládá se až tři sta let. Proto některé maminky znovu přicházejí na chuť plenám látkovým a moderním systémům balení.

I vy je můžete vyzkoušet a zanalyzovat si, které jsou pro vás i vaše miminko nejlepší. Vždy byste totiž měla mít na paměti, že nejde jen o krátkodobé řešení problému, že byste měla svého potomka vychovávat do čistého životního prostředí. A tomu můžete napomoci i tak, že budete oba systémy pečlivě a pravidelně střídat.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Novorozenec, Batole, Kojenec, Plen, Miminko nejlepší, Široké balení