Maminka.czNovorozenec

Pomoc: vůbec nic o dětech nevím!

Klára Kotábová 6.  1.  2010
Pomoc: vůbec nic o dětech nevím!
Z porodnice vás propustili s tím, že zaručeně všechno znáte. Vy ovšem stojíte nad postýlkou a chce se vám plakat, protože netušíte vůbec nic.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Zapomeňte na všechny složitosti, jakými bezesporu jsou očkovací kalendář, vývojové křivky, dětská znaková řeč. Nejsou v této chvíli podstatné, navíc ty nejdůležitější za vás ohlídá váš pediatr. Hlavou se vám honí určitě i spousta dalších otázek, možná vás dokonce napadá, že byste se měla svému miminku omluvit za to, že jste ho přivedla na svět, když teď netušíte, co s ním. Nepanikařte! Podobnými pocity si prochází každá novopečená maminka, jen se o nich moc nemluví. Máme pro vás seznam nejčastějších otázek a odpovědí, které vám v prvních dnech života miminka mohou usnadnit život:

Jak poznám, že je miminku teplo?

Ruce a nohy jsou vždy chladnější než zbytek těla, takže jimi se rozhodně neřiďte. Sáhněte miminku na zátylek, měl by být suchý a teplý. Pokud je chladný, je vhodné miminko přiodít. Obecně platí, že byste své dítě měla oblékat o jednu vrstvu více než sebe.

Kdy odpadne pupečník?

Pokud vám neodpadl již v porodnici, měla by se o jeho zkrácení postarat porodní asistentka. Vy jej pečlivě otírejte lihem, udržujte pahýl pupečníku v suchu a čistotě. Dbejte na to, aby plena pahýlem nehýbala. Jakmile okolí pupečníku zčervená nebo zarudne, informujte o tom svého dětského lékaře. Doba na odpadnutí pahýlu po pupečníkové šňůře se udává na 5 až 7 dní.

Kvůli čemu moje dítě pláče?

Kromě hladu a výměny plen dávají děti nejčastěji pláčem najevo bolest, a to především bříška, která je vyvolaná kolikou. Starší kojenci mohou plakat i z toho důvodu, že se nudí a chtějí přilákat vaši pozornost.

Jak si dítě zvykne na režim?

Musíte být důsledná. Věřte si a až se naučíte základní úkony potřebné k péči o dítě, začněte mu vytvářet denní řád. Přes den se chovejte normálně, při pláči ho utěšujte slovy a mazlením. To však úplně vynechte v noci, stejně jako svícení a hluk.

Má moje dítě dost jídla?

Nebojte se, kojení je geniální v tom, že si vaše dítě vezme přesně tolik, kolik potřebuje.
Nemusíte mu ňadro nutit násilím. Malé děti jsou naprogramované na přesné dávky, jestliže mají dost, bradavku odmítnou. Kdyby vaše dítě neprospívalo dobře, při častých kontrolách u lékaře to váš pediatr snadno odhalí a navrhne vám alternativy. Pokud je vaše miminko spokojené i po deseti minutách krmení, je vše v pořádku.

Musí pít dítě pokaždé z obou prsů?

Ne nutně. Mléko v každém ňadru se skládá z tzv. přední a zadní části. Přední slouží na utišení žízně, druhá složka je výživnější, bohatší na tuk, proto utišuje hlad. Je nutné, aby dítě pilo oba druhy mléka z jednoho prsu, nikoli pouze přední mléko z obou.

Dítě mi při kojení usíná, je nemocné?

Nikoli. Znamená to pouze, že má již dost mléka a příjemné pocity při krmení na něj působí jako uspávací mechanismus. Snažte se ale podobným způsobem dítě neuspávat pravidelně, snadno by si mohlo zvyknout a jinak než s bradavkou v ústech by vám později neusnulo.

Všichni mi pořád radí, jak na miminko, a mě to štve. Jak se bránit?

Všichni blízcí kolem vás budou mít zpočátku tendenci vám radit. Jejich rady mohou být užitečné, ale za své dítě jste odpovědná především vy sama. Takže chcete-li ho kojit u televize a od tří týdnů života mu pouštět v pokoji pohádky na DVD, aby lépe spalo, je to jen vaše volba. Naučte se ale dobře míněné rady zdvořile a včas odmítnout. Vyjasníte-li si situaci hned na začátku, vyhnete se pozdějšímu stresu.

Malý má velice řídkou stolici, je to normální?

Kojené děti mají mnohem řidší stolici než děti krmené z láhve. Jestliže je však stolice vodnatá a má zelenou barvu, jedná se o průjem. Ten může být závažný, protože malé dítě snadno dehydratuje. Z toho důvodu okamžitě vyhledejte lékaře. Pokud má dítě silný průjem, je letargické, odmítá jídlo a má oschlá ústa, případně vystouplé lebeční švy, volejte ihned lékaře.

Proč po každém jídle blinká?

Malí kojenci nepoznají, kdy mají mléka dost, takže se snadno „přecpou“. Pak ale okamžitě trochu mléka ublinknou. Totéž se také stává, když si malé dítě snaží po krmení odříhnout. Nezvrací-li obloukem, není třeba se vážně znepokojovat.

Co když miminu svou péčí ublížím?

Nebojte, miminka jsou sice křehká, ale ne zase tolik, jak na první pohled vypadají.
Jen si vzpomeňte, jakou cestou se dokážou probojovat na svět :-). Přistupujte k nim opatrně, vždy držte hlavičku, věnujte zvýšenou pozornost okamžikům, kdy děťátko přesouváte z jednoho místa na druhé, nikdy ho nenechávejte ležet bez dozoru. Věřte tomu, že správnou péči máte v krvi, počáteční obavy rychle vymizí.

Potřebuje moje miminko každodenní koupel?

V žádném případě! Mnoho dětí trpí dermatitidou právě proto, že jsou koupány i několikrát denně. V postýlce a kočárku nemají šanci se umazat, takže stačí koupel dvakrát týdně, mýdlo používejte pouze jednou týdně. Denně otírejte zadeček, ruce a obličej. Na dětské kosmetice nešetřete. Používejte zásadně hypoalergenní přípravky. Zajděte do nejbližší bioprodejny a nechte si poradit.

Proč moje dítě kouká tak trochu mimo mě? Je to normální?

Novorozenec nedokáže zaostřit, takže se vám může zdát, že kouká skrze vás. Mluvte na něj co nejvíc, přibližujte se k jeho postýlce tak, aby váš obličej mohl vidět ze vzdálenosti zhruba 20 cm. Dítě si jako první zapamatuje váš hlas, takže na něj bude reagovat broukáním, později se přidá i první úsměv.

Očkování prý může způsobit poškození mozku!

Existuje mnoho historek o vedlejších účincích očkování, ve skutečnosti se jedná o velice ojedinělé případy. Pokud nechcete nechat své dítě očkovat v nízkém věku, konzultujte své obavy s pediatrem, může vám navrhnout odložení očkovacího kalendáře. V naší republice je ale očkování povinné, pokud se mu budete snažit vyhnout, můžete se dočkat finančního i trestního postihu.

Bojím se jít s dítětem na procházku. Neublíží mu bacily?

Kočárek slouží částečně i jako ochranná bariéra. Rozhodně nedoporučujeme vydat se pár dní po porodu do MHD nebo nákupního centra, můžete se ale vypravit na krátkou procházku v místě, kde bydlíte. Novorozenec by neměl být vystavován teplotám nižším než 5 stupňů, vyšším než třicet a přímému slunci. Začněte s dvacetiminutovou procházkou a postupně přidávejte. Vaše miminko se tak snáze otužuje, než kdyby bylo neustále zavřené doma v sice konstantní, ale nepřirozené teplotě. Procházky prospějou vám oběma.

Nezajímá mě nic jiného, jen moje dítě. Jsem normální?

Jistě. I když se říká, že dítě se rodí do již fungujícího prostředí a mělo by ho doplnit, buďte připravena na to, že vám život převrátí naruby a z toho původního nezůstane kámen na kameni. Samozřejmě nebudete chtít od miminka odejít a nikdo by to po vás neměl ani žádat – dobu, kdy budete na krátký odchod připravena, poznáte sama. Váš život se bude několik následujících let točit především kolem potomka, ale nezapomínejte ani na sebe a na partnera. Snažte se vše skloubit tak, abyste neměla výčitky svědomí, miminko bylo spokojené a manžel taky.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Novorozenec, pomoc, Silný průjem, Ochranná bariéra, Znaková řeč, NIC, Denní řád, Podobný pocit