Maminka.czČasopis Maminka

Prázdniny jako přípravka na školu

Jiřina Dražská 14.  7.  2014
Myslíte si, že na počátku léta zbytečně strašíme něčím, co je v nedohlednu? Omyl. Dva měsíce prázdnin utečou jako voda a věřte tomu, že štěstí bude přát připraveným. Co byste během léta měla zvládnout vy a co váš potomek?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Než stačíte vyprat oblečení z dětského tábora, je tu opět škola. A s dalším školním rokem přicházejí nejen nové zkušenosti pro vaši ratolest, ale především hromada zařizování pro vás. Abyste se vyhnula zářijovému shonu při koupi potřebných věcí do školy a zmatku při organizaci aktivit na začátku školního roku, měla byste se na začátek nového školního období s předstihem připravit.

Září s sebou nese nejen nákup školních pomůcek pro vaši ratolest, ale také dobrou časovou organizaci dalších aktivit a povinností pro školáka i celou rodinu. Co je třeba promyslet a zařídit?

1. Dětský pokoj nejen ke studiu

Vhodně zařízený dětský pokoj je polovina úspěchu. Měl by obsahovat koutek pro učení, tedy psací stůl s židlí, nejlépe u okna s dobrým osvícením a řešený tak, aby podporoval soustředěnost a umožňoval klid pro učení. Nezapomeňte také na místo pro knihy, dále je potřeba prostor pro volnou hru. Jsou hračky stále aktuální vzhledem k věku vašeho dítěte? Poslední a nejdůležitější prostor tvoří útulný pelíšek na sladký spánek, kde kvalitní matrace by měla být samozřejmostí.

2. Školní potřeby

Nákup potřebných věcí pro školáka je nevyhnutelný. Buďte připravená předem a udržte si psychickou pohodu a síly na další školní rok. Sepište si nákupní seznam na veškeré školní a další pomůcky pro vaše dítko. Věci ze seznamu můžete nakupovat již v průběhu prázdnin. Další možností je využít nákup na internetu z pohodlí domova. Pokud máte doma zkušeného školáka, čerpejte ze zkušeností let minulých. Mějte ale na paměti, že každá škola má své specifické požadavky, které je nutné zjistit. Čím by měl být školák vybaven? Přečtěte si náš nákupní seznam:

*Penál: S motivem penálu si samozřejmě nechte poradit od svého dítka. Penály většinou zakoupíte s plnou výbavou. Vhodné jsou trojboké obyčejné tužky a pastelky pro správný špetkový úchop psacího náčiní, pera na psaní, fixy, guma, ořezávátko, pravítko a malý rozvrh hodin.

*Aktovka: Nenechte se zlanařit výhrůžkami školáčka, že jenom batoh s oblíbeným hrdinou nebo ta taška, co bude mít Kačenka, je ta nejlepší. Dbejte především na zdraví dítěte. Aktovka by neměla ničit záda a neměla by být moc těžká. Vhodné jsou rovněž odrazky kvůli bezpečnosti.

*Sešity, desky a obaly: Sešity a obaly na ně vybírejte až poté, kdy máte jasno jaké – počet kusů, velikost a linkování. Desky na sešity udělají v tašce pořádek a ochrání je alespoň na chvíli před ohnutými a ušmudlanými rohy.

*Přezůvky: Vybírejte především ortopedickou obuv, pohodlnou a prodyšnou. Vzhledem k nepředvídatelnému růstu dítěte si nechte koupi přezůvek až na srpen.

*Speciální oděv:Informujte se, zda je potřeba zástěra na výtvarnou výchovu, nebo postačí starší košile či triko nebo můžete zakoupit zástěrku v obchodě. Na hodinu tělocviku je jiný než sportovní oděv nevyhnutelný. Kvalitní obuv a pohodlné sportovní oblečení je základem.

*Box na svačinu: Jelikož je vyučování pro vaše dítko zdlouhavé a hlad veliký, přemýšlejte o vhodném boxu na svačiny a pití. Láhev by měla být minimálně půllitrová, u dózy uvítá snadné otevírání.

3. Kontrola šatníku a obuvi

Děti rostou jako z vody, a proto počítejte s tím, že téměř ze všeho vyrostou. Připravte se na to nejen psychicky, ale především finančně.

4. Studijní potřeby

Důležitou součástí je dětská knihovna, která by měla obsahovat literaturu přiměřenou věku. Vybírejte nejen naučnou, ale i knihy před spaním a pro samostatnou dětskou četbu. Studijní materiál by měl být pestrý a dítě zaujmout. Kupujte didaktické hry, při nichž ratolest hravou formou získává své znalosti. Zásobit se můžete také různými pracovními listy zaměřenými na konkrétní předmět. Objednejte si předplatné dětského časopisu, kterým jednak ušetříte a jednak školák díky němu využije volný čas smysluplně.

5. Zájmové aktivity

Nezapomeňte, že do kroužků byste měli své dítě přihlásit z kapacitních důvodů s dostatečným předstihem a společně s ním se domluvit, o jaký druh zájmového vzdělávání by vlastně stálo. Ratolest zbytečně nepřepínejte, kroužek by přece jen měl prvotně plnit funkci relaxační.

6. Prázdniny

Myslete dopředu. Sotva jste zařídila vše potřebné, jsou tu podzimní prázdniny. Naplánujte si krátkou rodinnou dovolenou nebo si zajistěte hlídání.

7. Klíče a doprava

Projednali jste doma, jak vyřešíte odvoz do a ze školy, případně na kroužky? Nebo jste připraveni svěřit školákovi klíče od domu, zajistit mu kupony na městskou dopravu a vysílat ho samotného? Při druhé variantě zvažte pořízení mobilního telefonu.

8. Organizace dne

Rozvrhněte si předběžný časový harmonogram školáka a také váš, ať vás pak nic nevyvede z míry. Počítejte s časem na vypravení do školy a kroužky, přípravu svačin a čas na úkoly a učení. Nezapomeňte ale přitom také na sebe.

9. Povinnosti školáka

S rostoucím věkem přibývají nejen školní povinnosti, ale i ty běžné, spojené domácností. Svěřte dítěti na starost vynášení koše, luxování, utírání prachu a tak dále. Posilujete tak v něm samostatnost a na vlastní kůži okusí známé a pravdivé přísloví, že bez práce nejsou koláče.

Co by měl během prázdnin zvládout váš předškolák?

Prvňáček vstupuje do školy s velkou neznámou, co ho čeká a co se čeká od něj. Není to už žádné malé děťátko navštěvující mateřskou školu. Uběhlo přibližně šest krátkých let a váš velký školák by měl být samostatnější. Co stihnout, než začne škola? Sepište si manuál, co by měla mít vaše ratolest v malíku:

Sebeobsluha

Oblékání, svlékání a skládání oblečení je u školáka samozřejmost, kterou oplývá již v mateřské škole. Měl by být také schopen si zavázat tkaničku u bot. Výběr oblečení vzhledem k počasí musíte stále ještě kontrolovat. Péče o osobní hygienu ve smyslu samostatného zvládání pravidelných běžných denních úkonů, jako je používání toaletního papíru a splachovacího zařízení, mytí a utírání si rukou a správné používání kapesníku.

Stolování

Jelikož školáci obědvají v jídelně, dítě by mělo být schopné donést si tác s jídlem a najíst se tak, aby ostatní nepohoršovalo, samo si umělo nalít nápoj, používat příbor a ubrousek.

Vědomá koordinace vlastního těla

Dítě by mělo být schopné ovládat běžné každodenní aktivity, se kterými se ve škole setká, a sice: práce s dechem při zpívání písně, napodobení jednoduchých pohybů podle vzoru, běhání, skákání, udržování rovnováhy na jedné noze, bezpečná orientace ve skupině dětí, ale i v bezprostředním okolí. Jízda na kole či plavání jsou také aktivity, které k létu patří, a vy máte čas je do září ještě procvičit a zdokonalit.

Jemná motorika

Napodobování jednoduchých geometrických tvarů, popřípadě písmen by mělo být také na denním pořádku, správné držení psacího náčiní tzv. špetkovým úchopem nevyjímaje. A jak je to tedy vlastně správně? Držení tužky dvěma prsty, třetí podložený, s uvolněným zápěstím. Zvládání různých výtvarných aktivit, jako je stříhání, lepení, kresba a malba s různým výtvarným náčiním, také patří k požadovaným dovednostem.

Samostatnost

Důležitá schopnost, kterou by měl váš školák oplývat, je samostatnost. Mnohdy je však rodiči podceňována ve smyslu prodloužit ratolesti dětství nebo podložená argumentem „Takhle to je přece rychlejší“. Nepodceňujte své potomky, dávejte jim určitou míru samostatnosti k sobě samým a vzhledem k okolí. Velmi důležité je chovat se obezřetně při setkání s cizími a neznámými osobami, znát základní pravidla dopravního provozu. Vědět, jaké situace jsou bezpečné a jaké naopak velmi nebezpečné, jak si zavolat pomoc, a umět se bránit před projevy násilí.

Jazyk

Dítě by mělo být schopné ovládat jazyk, který při běžné komunikaci používá. Pokud vaše ratolest stále ještě nezvládá vyslovování některých hlásek, zapracujte společnými silami na jejich vyladění. A pokud na to stačit nebudete, rozhodně neotálejte a vyhledejte odborníka. Očekává se také schopnost vést dialog, vyprávět, co se mu přihodilo a co ho čeká, tedy orientace v čase. Se správným používáním řeči souvisí i vymyšlení a poznání slov, která se rýmují, doplnění chybějícího slova do rýmu, rozpoznání a vyhledání protikladného významu, podobného významu, slova stejně znějící a různého významu.

Pozornost, paměť

Jelikož převážnou část vyučování školák prosedí v lavici, měl by být schopen se soustředit na určitou činnost, ovládat svou vůli, trpělivost a soustředěnost a nevyrušovat svým chováním ostatní spolužáky. Důležité je zapamatování si a vybavení krátkých textů, udržení pozornosti i při méně atraktivních činnostech, přemýšlení a vyjádření svých myšlenek, dokončit svoji práci a pamatovat si pokyny a postupy k práci.

(Článek vyšel v časopisu maminka 6/2014)

Témata: Děti, Časopis Maminka, Prázdniny, Sportovní oblečení, Špetkový úchop, Jaký druh, Jak, Zástěra, Kvalitní matrace, Kvalitní obuv, Správné používání, Vyladění, Nákupní seznam, Jednoduchý pohyb, Pracovní list, Aktovka, Jemná motorika, Krátký text, Školní povinnost, Pelíšek, Soustředěnost, Malé děťátko, Běžný den, Ubrousek, Psací náčiní