Maminka.czKojenec

Přehledně: Kolik hodin spánku potřebuje dítě pro zdravý vývoj

Iva Endrychová 14.  3.  2014
Novorozenci mají vyšší potřebu spánku než dospělí. Ale i tak je jejich potřeba spánku individuální. Jedno je jisté: malé děti by měly spát i přes den, napomáhá to jejich zdravému vývoji.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Něčí dítě připomíná Šípkovou Růženku a je problém jej dostat z postele. Jiné dítě pro změnu musíte k spánku doslova přemlouvat. Spánkový rytmus má každé dítě individuální a jeho vývoj probíhá již od narození. Děti na rozdíl od dospělých spí na etapy a až 60 % jejich spánku tvoří neklidný spánek.

Poruchy spánku u dětí a dorostu jsou častější, než si myslíte. Podle studií jimi trpí 30 až 50 procent dětí a jejich počet se zvyšuje.

Jak uspat malého křiklouna? Estvillova metoda funguje na 96 %

Jak dlouho má spát?

„Spánek je nutný pro každodenní regeneraci schopností mozku. Spánek ovlivňuje pružnost nervových spojení a má vliv i na správné fungování žláz, které produkují hormony, a je důležitý i pro dobrou funkci imunitního systému,“ uvedla pediatrička Věra Žemličková.

Od prvních měsíců se potřeba spánku zkracuje. Zatímco po narození může zdravý novorozenec prospat až 20 hodin, ve druhém měsíci prospí už asi jen 16 až 18 hodin denně. Ve 12 měsících se rytmus spánku začíná podobat tomu starších dětí a dospělých. Prospat celou noc bez krmení dokáže dítě už asi v půl roce. V následující tabulce najdete přehledně, kolik hodin spánku děti v určitém věku potřebují.

Klepněte pro větší obrázek

Důležité je, aby si dítě od malička zvyklo na pravidelný režim. Pokud máte doma čerstvě narozené miminko, přizpůsobte jeho poslední krmení době, kdy jdete sama spát. Od narození jej zkuste zvykat na rozdíl mezi dnem a nocí. Pokud vám dítě nechce v noci příliš spát, ale spí přes den, je lepší jej přes den budit a udržovat bdělé, tak postupně pochopí, že den je určený k hraní a noc ke spaní.

Důležité podmínky pro správný spánek

Pokud vám dítě nechce spát, možná jej do postýlky ukládáte příliš brzy. Zkuste si s ním od mala budovat uspávací rituály. Zklidněte jej třeba dudlíkem nebo broukáním oblíbené písničky, a když povyroste, tak předčítáním či vyprávěním pohádek. Některé novorozence dokáže zklidnit stažení v zavinovačce, nesmí být však příliš pevné.

Dítě by mělo usínat vždy na stejném místě, maximálně na dvou místech. V místnosti, kde spí, by měla být teplota asi 18 °C a dítě by nemělo být rušeno hlukem a světlem. Postýlka by neměla stát v průvanu či přímo u otevřeného okna.

V dětské postýlce by měla být rovná matrace, až do roka dítě nepotřebuje žádný polštář. Pod prostěradlo v dětské postýlce nepatří igelit (zadržuje teplo a dítě by se mohlo přehřát).

Na spaní dítěti oblékejte nepříliš teplé oblečení a přikrývejte ho jen lehkou dekou (můžete také dítě nechat spát ve spacím pytli), ale samozřejmě oblečení i přikrytí přizpůsobte ročnímu období.

Zhruba do půlroku by měla být postýlka dítěte v ložnici rodičů, ale dítě by mělo spát v samostatné postýlce.

Spaní s kojencem v jedné posteli: jak moc je (ne)bezpečné?

Dítě ke spánku ukládejte vždy v poloze na zádech. Nikdy by nemělo spát na bříšku! Tato poloha zvyšuje riziko vdechnutí odříhnutého obsahu žaludku či vzniku syndromu náhlého úmrtí kojence (SIDS). Ani poloha na boku není vhodná, protože dítě se může snadno převrátit.

SIDS: Nejrizikovější věk je mezi druhým až čtvrtým měsícem

Problémy s usínáním

Malé děti často pláčou, jinak totiž neumí své pocity vyjádřit. Pátrejte po tom, co se mu nelíbí, a příčinu se snažte odstranit. Nemusíte dítě hned brát z postýlky, stačí na něj mluvit, hladit jej, případně mu dát dudlík. Častým braním do náručí můžete dítěti narušit vývoj spánkového rytmu dítěte.

Větší děti často před spaním v postýlce skáčou a vleže se nedají udržet. Snažte se je zklidnit vyprávění pohádky, zpěvem nebo jiným oblíbeným způsobem. U dětí předškolního věku mohou problémy s usínáním znamenat strach ze tmy a samoty. Pátrejte po příčinách a zkuste je odstranit.

Projevy nedostatku spánku

  1. Dítě je podrážděné, mění nálady, přes den je unavené
  2. Večer je malátné ještě dříve, než chodí obvykle spát
  3. Usíná při jízdě autem (u novorozenců je to normální)
  4. Při usínání je neklidné a než usne, tak to trvá dlouho
  5. Často se v noci budí
  6. Denní spánek je nepravidelný

„Ospalé děti jsou podrážděné, neklidné, impulzivní, někdy plačtivé, lítostivé, emočně labilní, úzkostné, mají horší školní prospěch,“ vysvětlila důsledky nedostatku spánku pediatrička. A přiznejme si, že pokud má problém se spánkem dítě, objeví se dříve nebo později problémy se spánkem u rodičů. Takže v konečném důsledku je správný spánkový režim dítěte důležitý pro klid a pohodu celé rodiny.

TIP NA VIDEO: Co dělat aby miminka hezky a lépe spala?

Přečtěte si také

V kolik hodin dítě poslat do hajan?
Co nevíte o dětských nočních děsech a můrách
Témata: Děti, Kojenec, Naše tipy, Vývoj, Přehled, Úmrtí kojence, Noční děs, Hod, Čtvrtý měsíc, Správné fungování, SPA, Zdravý vývoj, Žemličková, Estvillova metoda, Zdravý novorozenec, Školní prospěch, Nejrizikovější věk, Spánkový rytmus