Maminka.czDovolená s dětmi

Vaše Adéla: První dovolená s dítětem - chata, nebo pláž?

Adéla Vedralová 8.  6.  2011
Vaše Adéla: První dovolená s dítětem - chata, nebo pláž?
A je to konečně tady. Celý rok vyčkáváme, až přijde čas dovolené a tak je jasné, že se těšíme o to víc, když do rodinné party přibyl nový člen. Ať chcete nebo ne, letní relax mu budete muset docela dost podřídit.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

I když spousta rodičů neváhá vzít své malé dítě v kojeneckém nebo batolecím věku hned jak to jde k moři, lékaři to tak vřele nedoporučují. Jasně, u moře je zdravý vzduch, teploučko a vodní radovánky, ale také velké vedro a prudké sluneční záření.

Děti do tří let by se mu rozhodně neměly vystavovat. Kdybyste na moři trvali, v praxi by to tedy znamenalo, že byste s dítětem mohla na pláž pouze do 11 hodin dopoledne a pak až po 16 hodině odpoledne. V mezidobí by se dítě mělo schovat do stínu a chládku. Tropická vedra můžou dětem způsobit řadu problémů, od dehydratace po úžeh. Takže ani vy, ani mimi byste si exotickou dovolenou stejně moc nevychutnaly jak se patří.

Mnohem vhodnější je zkusit napoprvé spíš tuzemskou dovolenou. České podnebí není tak horké a navíc absolvujete relativně krátké vzdálenosti autem, což dítě jistě ocení. Není nic horšího, než ho v 30 stupňovém horku vláčet několik hodin autem navzdory dobré klimatizaci. Pokud máte k dispozici chatu či chalupu s dostatečným zázemím, není na první dovolenou lepšího místa. Nemáte-li tuto možnost, dobrá alternativa je najít nějaký rodinný penzión zaměřený na rodiny s dětmi s možností koupání a dětským hřištěm.

Minulý rok jsme s manželem vymýšleli, kam všichni tři vyrazíme. Moře nám zkušení rodiče vymlouvali a jelikož nejsme nijak aktivní sportovní maniaci a upřednostňujeme pohodu, rozhodli jsme se, že pojedeme k naší babičce na chatu do jižních Čech. Na zahradě jsme napustili nafukovací bazének a děda z pár prken postavil pískoviště.

Když vypukly červencové tropické teploty, Eda se ochlazoval v bazénku pod jabloní a když pro změnu pršelo, celý obývák se proměnil v obří hernu. Syn poznal snad všechna domácí zvířata a osahal si traktor a bagr, což pro něj byl největší zážitek. Také jsme společně vyráželi do lesa a asi dvakrát dokonce podnikli výlet do nedalekého Tábora, kde jsme si prohlédli historické centrum. Letos máme pro velký úspěch stejný plán, jihočeský rybník je o něco příjemnější a levnější než přímořské letovisko. Kam se chystáte vy?

Vaše Adéla

Témata: Děti, Dovolená s dětmi, Maminka cestuje, Pláž, Největší zážitek, Dobrá alternativa, Historické centrum, Jihočeský, Vodní radovánky, Dov, Letovisko, Podnebí, Zdravý vzduch, Plaz, Dovolená, Chata, Vaš, První dovolená