Maminka.czTěhotenství

Šest neděl návratu k normálu...

Ivana Ašenbrenerová 4.  1.  2010
Porodem váš jiný stav rozhodně nekončí. Poradíme vám, proč byste neměla podceňovat význam šestinedělí. Během této doby se vaše tělo postupně zotavuje z porodních šrámů a miminko si zvyká na život „venku“. Hýčkejte se, zdraví vám bude odměnou.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Než jsem poprvé otěhotněla, vyprávění svých kamarádek, které už děti měly, jsem s tak trochu zlehčujícím úsměvem přecházela,“ líčí Magda Hanáková (30) z Liberecka. „Pak jsem porodila svého prvního syna a ve všem jsem jim dala za pravdu. Najednou jsem nestíhala, nic mi nešlo, kojení pro mě bylo nejtěžší zkouškou a šestinedělí jsem prožila totálně zničená, vyčerpaná a rozbolavělá,“ dodává. Ze snílků se prostě po porodu stávají realistky. I když těhotenství ani šestinedělí nejsou žádné vážné nemoci, měla byste v prvních dnech a týdnech po narození miminka myslet i na to, že je dobré neriskovat kvůli sobě i kvůli dítěti.
Vysvětluje MUDr. Michal Koucký.

Z pohledu maminky:

Po narození miminka začne vaše tělo procházet nejrůznějšími změnami – některé z nich vás mohou obtěžovat, někdy dokonce bolet. Pokuste se tedy dělat všechno tak, abyste získala co nejdříve hodně sil a energie. Na co si tedy v šestinedělí dávat pozor a proč zbytečně neriskovat?

Porodní poranění: Pokud byl porod bez komplikací a rodila jste spontánně, rizika by měla být co nejmenší, záleží na tom, zda došlo k nějakým poraněním. „Ta se mohou někdy špatně hojit, což lze stěží ovlivnit. Je to dáno různými faktory, mimo jiné specifickým osídlením porodních cest a kůže bakteriemi, dále hojivými vlastnostmi rodičky (každý člověk se prostě hojí jinak). Šití by měly ženy sprchovat po každé stolici a eventuálně i močení, lze využívat například odvar z dubové kůry, který podporuje stahování okrajů rány po nástřihu hráze k sobě – nově nyní například Hemagel, což je úžasný přípravek k hojení ran obecně,“ radí porodník Michal Koucký.

Zavinování dělohy: Můžete pociťovat jako bolest, zvláště při kojení. Z těla odcházejí také očistky, takže první dny a týdny dbejte na zvýšenou hygienu!

Krvácení: Záleží na tom, jaké je, zda nárazové, sporé, nebo naopak silné a opakované – to by vás mělo přivést zpět do porodnice, kde vás znova vyšetří.

Po císařském řezu: Zde už je možné riziko i jiných komplikací – v dnešní době naštěstí vzácných, ale přesto může dojít k zánětu dělohy po operaci (projevuje se horečkou, krvácením), infekci močových cest, trombóze či embolii. „Zabránit se jim příliš nedá, důležité je ale včasné řešení. Například už při prvních příznacích – rané infekci po císařském řezu, která může být provázena horečkou – vyhledat odbornou pomoc. Jinak pro obě skupiny nedělek platí: pokud možno se nekoupat ve vaně, jen sprchovat (tlak vody ve vaně může způsobit zpětný tok očistků do dělohy, a ty obsahují bakterie a podporují tedy vznik zánětu.“

Pohlavní styk: Ze stejného důvodu není v šestinedělí vhodný, je to doba, kdy se děloha, a tedy i čípek zavinuje.

Životospráva: Vhodné je omezit nadýmavé potraviny a nápoje, mimo jiné nápoje s bublinkami – kvůli kojení.

Domácí práce: Nežehlete, neluxujte, radši s miminkem spěte, abyste načerpala sílu. Tyhle práce vám vážně neutečou.

Zácpa a varixy: Máte pocit, že už si nikdy nedojdete normálně na stolici? Ale ano, chce to jen čas. Zácpa patří k jedné z těch nepříjemných věcí po porodu – trvá chvíli, než se obnoví běžná činnost střev. Jezte hodně vlákniny a dostatečně pijte.

Poporodní splín: Po narození dítěte můžete pociťovat nejen obrovskou radost a euforii, ale také těžko vysvětlitelný smutek. Poporodní splín je běžný jev, za který mohou vaše hormony, nedostatek spánku a změny, které musíte po návratu domů zvládnout. Není dobré nechat „to plavat“, protože stav může skončit tragédií.

Kojení: I když se to možná nezdá, i tady hrozí nějaké to miniriziko. V čem? Pokud se nenaučíte správnou techniku kojení, může dojít k různým nepříjemnostem, jako jsou bolestivé bradavky nebo dokonce zánět prsu neboli mastitida. Jde o infekci, ke které dojde právě přenosem z bradavek díky oděrkám. Tomu předejdete správnou technikou a vhodnou péčí o prsy.

Léky: Myslete na to, že všechno, co sníte nebo spolknete, přechází do mateřského mléka, tedy i léky. Neberte žádné bez konzultace s lékařem.

Z pohledu miminka:

Nedávno jsem potkala v supermarketu maminku s miminkem, kterému evidentně nebylo víc než pět týdnů. Jasně, ženská po porodu by se neměla zavřít do svého bytu a nalepit si na čelo ceduli s nápisem: Pozor, jsem šestinedělka. Ovšem pozor, v šestinedělí hrozí i miminku rizika, která byste neměla podceňovat.

Péče o dítě: Jste matkou poprvé? Pak se teprve všechno učíte. První týdny pro vás budou náročné, budete se učit rozumět potřebám dítěte. Vyžeňte návštěvy, zvláště ty, které mají rýmu nebo jsou nachlazené.

Procházky: Ano, ale nic nepřehánět. Tedy žádné obchodní domy, tramvaje, metro nebo autobusy. Neonatoložka Mária Fedorová říká: „Malé miminko jednoznačně do míst, kde je hodně lidí, nepatří, jeho imunita teprve dozrává, takže je to od maminky doslova nezodpovědné, pokud se s miminkem hrne pár dnů po porodu do nákupního centra.“ V mraze (pod 5 stupňů Celsia) s dítětem nevycházejte.

Návštěvy pediatra: Dobrý dětský lékař, jehož návštěvu už jste si určitě domluvila ještě před porodem, za vámi domů na kontrolu přijede. Při prohlídce pediatr zjišťuje, zda je miminko v pořádku, a pátrá po možných zdravotních problémech.

Návštěvy rodiny: Chtějí-li se babičky, tetičky a jiní příbuzní podívat na vaše sladké miminko, ať přijdou, ale jen ti zdraví. A při každé manipulaci s ním by měli mít umyté ruce. „Hluk ani zakouřená místnost dítěti nesvědčí, zvlášť v prvních týdnech po narození je hluk pro miminko nepříznivým faktorem,“ říká MUDr. Mária Fedorová.

Spánek: Miminko bude v prvních týdnech vyžadovat krmení třeba každé dvě hodiny, připravte se na to. Pozor, usínat dávejte miminko vždy na bok nebo na záda, nikdy ne na bříško, hrozí SIDS (syndrom náhlého úmrtí kojence).

Denní stereotyp: Přizpůsobte vše situaci a každý den berte tak, jak to půjde.
Naučte se dobře s miminkem manipulovat, podpírat mu správně hlavičku a aplikovat správné manipulační techniky (skvělá knížka je Něžná náruč rodičů od Evy Kiedroňové). Nebojte se ničeho nového. Mateřství máte v krvi, určitě to zvládnete. Jen potřebujete trochu času. Využijte ho.

Témata: Těhotenství, Děti, Časopis Maminka, Šestinedělí, Návrat, Denní stereotyp, Něžná náruč, Normál, Běžná činnost, Norma, Běžný jev, Včasné řešení