Maminka.czKojenec

Správná péče o vlásky miminka? Méně je více!

Martina Machová 13.  2.  2014
Pokožka i vlasy malého miminka se výrazně liší od vlasů a kůže dospělého. Jak o jemné dětské vlásky a pokožku správně pečovat? Čeho se vyvarovat?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Kulma, fén, žehlička na vlasy, tužidlo či gel, barva, šampón, kondicionér, speciální maska, zábaly – tento kolotoč musí snášet vlasy i vlasová pokožka nejedné dospělé ženy. Vlasy ani pokožka hlavy z této péče pravděpodobně příliš nadšené nejsou (na rozdíl od nás). Nicméně za kýžený výsledek ta námaha obvykle stojí. V případě péče o vlasy malých miminek bychom se však rozhodně měli řídit heslem: „Méně je více!“

Dětské vlásky i pokožka se od vlasů a kůže dospělého liší

Přijmeme-li fakt, že se dětské vlásky i pokožka od vlasů i kůže dospělého v mnoha ohledech liší, je zřejmé, že i péče o vlasovou část hlavičky malého miminka by měla být v mnohém odlišná od péče, kterou věnujeme svému účesu. A tím nemyslíme jen používání barev, laků, žehliček apod.! Dětská pokožka je mnohem tenčí, prostupnější a na rozdíl od pokožky dospělého má nezralý lipidový film. Čím je dítko menší, tím větší objem různorodých látek z použité kosmetiky je schopné pokožkou vstřebat. Kojencům i batolatům se též vlásky mnohem méně mastí (s výjimkou prvních týdnů života), zlom nastává až v pubertě.

Dětskou pokožku snadněji podráždíte (mechanicky i chemicky) a je též náchylnější k alergickým reakcím – zkrátka má obecně nižší obranné funkce, než pokožka dospělého. Vlasy kojence jsou jemné, tenké, dalo by se říci, že méně kvalitní. Nicméně jde o tzv. velusový vlas, který dítko časem vymění za tzv. intermediální (přechodný vlas batolecího věku) a později za „dospělý“ vlasový porost. Všechny tyto aspekty by nás měly směrovat k velmi jemné, něžné a co možná nejšetrnější péči o vlasy a pokožku hlavičky malého kojence a batolete.

Jak často vlásky mýt?

Na přímou otázku, přímá odpověď; většina dermatologů se za běžných podmínek shoduje na frekvenci mytí dětských vlásků jedenkrát týdně. Vlasy samozřejmě nemyjeme běžným šampónem, ale šampónem pro miminka, který má upravené složení (nevysušuje, neodmašťuje, má neutrální nebo kyselejší pH, ideálně neobsahuje tzv. parabeny, barviva a není přehnaně parfémovaný) a samozřejmě nepálí do očí.

Vhodné je i velmi kvalitní dětské mýdlo nebo tzv. syndet z lékárny se slabě kyselým nebo neutrálním pH a s bohatou hydratační a tukovou složkou – v tomto případě dbejme na velmi pečlivé a opatrné oplachování. Použití kondicionérů je u miminek naprosto zbytečné a pokožku hlavy zbytečně zatěžuje. Malého kojence obvykle postačí učesat 2x denně, samozřejmě ne hřebenem, ale jemným dětským kartáčkem, později, až začnou vlásky dorůstat, je vhodný i hřebínek se zakulacenými zuby.

Když přijdou problémy

Poněkud jiná situace nastává, má-li miminko ve vlasové pokožce výraznější seboroickou dermatitidu – žluté, někdy až žlutohnědé, šupinaté, mazovité ostrůvky kůže (nejedná se o infekční onemocnění). V takovém případě vám obvykle pediatr či přímo dermatolog doporučí změkčit pokožku panenským olivovým nebo slunečnicovým olejem z lékárny (1 – 2 hodiny) a pak problematická místa velmi jemně, dětským kartáčkem či hřebínkem, vyčesat.

U půlročních kojenců a starších dětí vám lékař někdy předepíše salicylový olej. Po použití oleje se hlavička umyje běžným způsobem. Proceduru je vhodné zopakovat zhruba 2 x týdně. Nicméně i nekomplikovanou seboroickou dermatitidu by měl před „akcí“ vidět dětský lékař, který vyloučí případné komplikace – zánětlivá ložiska, přidruženou kvasinkovou infekci apod.

Témata: Děti, Novorozenec, Batole, Kojenec, Péče, Nepál, Kýžený výsledek, Slunečnicový olej, Dětská pokožka, Pec, Správná péče, Mimi, Kůže dospělého, Vlasová pokožka