Maminka.czKojenec

Střihání prvních vlásků

Vanda Stöckbauerová 9.  9.  2010
Střihání prvních vlásků
Pověru, že vlásky by se před prvním rokem života neměly střihat, protože se tím dítěti zkracuje život, zná skoro každý. Málokdo tomu však věří. Není se čemu divit, protože tato fáma je již dávno překonaná.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Už od narození je na první pohled zřejmé, že mezi jednotlivými dětmi existují značné rozdíly v množství a kvalitě vlásků. Jedno miminko má už v prvních dnech téměř hustou kštici, jiné má hlavičku zcela holou a vlasy mu začnou růst až mnohem později. Nelekejte se, oba případy jsou úplně normální.

Jestliže máte pocit, že by vaše dítě konečky už trochu zastřihnout potřebovalo, s chutí do toho. O jeho život se nebojte, střiháním mu jej jistě nezkrátíte. Když má dítko vlásky krátké a nijak mu nepřekážejí, je jakékoli zkracování zbytečné. Pokud mu ale padají do očiček, prokážete mu velkou službu.

Sama jistě dobře víte, jak nepříjemná dokáže být přerostlá ofina, která vám brání ve výhledu a neustále padá do očí. Vašeho potomka to obtěžuje stejným způsobem, a tak může být zbytečně nevrlý a podrážděný.

Před samotnou akcí se ujistěte, že máte nůžky opravdu ostré. Tupé nůžky mohou vlasy místo střihání bolestivě tahat nebo dokonce utrhnout. K celé akci přistupujte opatrně. Je vhodné, aby jeden dospělý dítě přidržoval a zabavoval a druhý se věnoval zkracování přerostlé kštice. Dávejte si velký pozor, abyste dítě neporanili.

Mezi hlavičkou vašeho drobečka a nůžkami je vhodné mít dlaň, abyste dětskou kůži chránili. Další zásadou je rychlost. Celý úkon je pro většinu dětí nepříjemný, proto byste ho neměli zbytečně prodlužovat.

Jestliže si na střihání netroufáte, můžete své dítko svěřit do rukou odborníků - kadeřníků. Nejvhodnější je vybrat takový salon, který se specializuje také na dětské klienty. Pak se z celé návštěvy nemusí stát traumatický zážitek plný pláče.

Vyškolení kadeřníci jsou na jednání s malými dětmi připraveni, vědí, jak se chovat, aby se dítě nebálo nebo nenudilo.

Hustá kštice

Další velmi rozšířenou pověrou je tvrzení, že vlasy se musí střihat, aby hodně rostly a byly pěkné a husté. Tato pověra se udržuje v povědomí maminek už dlouhou dobu a úspěšně se předává z generace na generaci. Ale není tomu tak, protože neexistují žádné důkazy, které by potvrzovaly, že pravidelným střiháním docílíte bohaté kštice. Hustota, síla a kvalita vlasů je totiž genetickou záležitostí.

Tím, že budete své dítko pravidelně střihat nakrátko, nedocílíte dlouhého a hustého „hára“. Opravdu je to hodně individuální, a máte-li rodinné dispozice spíš k řidšímu porostu, je nanejvýš pravděpodobné, že ani vaše ratolest nebude oplývat hustou kšticí.

Množství vlasových folikulů, ze kterých pokrývka hlavy vyrůstá, je určeno již v době narození. I u dětí se však dá kvalita vlásků ovlivnit správnou péčí. Během prvního roku života byste měli omezit používání šamponů (i těch kvalitních) na minimum. Postačí, pokud budete vlásky oplachovat vlažnou vodou.

Další zajímavé články najdete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Kojenec, Stříhání, Ofina, Střih, Traumatický zážitek, Pokrývka hlavy, Hustá kštice