Maminka.czPředškolák

Vaše Adéla: Jde na mateřské „nezblbnout“? Ano!

Adéla Vedralová 23.  9.  2010
Vaše Adéla: Jde na mateřské „nezblbnout“? Ano!
Dalo by se tomu říkat klišé... Když někomu řeknu, že jsem na rodičovské dovolené, následuje trapné ticho a hned po tom otázka: „Jak to zvládáš, není to tak náhodou na palici? Dostaneš se vůbec mezi normální lidi?“

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nevím, proč si většina mých bezdětných kamarádek myslí, že mít dítě znamená podstoupit lobotomii. Obecně panuje představa, že maminky nemluví o ničem jiném, než o plenách, kašičkách a užívají mateřský plurál...

Každá žena k mateřství přistupuje jinak. Jedna mu totálně propadne a nemá výraznou potřebu realizovat se i jinde, jiná zas hned po šestinedělí spěchá zpět do zaměstnání. Obojí je podle mého názoru extrém, myslím, že jsem něco mezi tím.

Pokud se bojíte, že po delší době na mateřské ztratíte kontakt s „normálním“ světem, můžu vás uklidnit. Není to tak zlé, jak to na první pohled vypadá, jen je třeba pro to něco udělat. Musíte se naučit ukrást nějaký ten čas jen pro sebe. Mateřství si užívám, ale sem tam mi chybí kreativita, kultura, dámské jízdy, party všeho druhu a hlavně spontánnost... Proto si všechny tyto věci pokud možno dopřávám. Netvrdím, že je to jednoduché, ale jde to!

Když jsem neměla dítě a zaslechla hovor dvou maminek v obchodě, kde si sdělovali, jak jejich mimi spinká a papá, považovala jsem je za chudinky. Po půl roce, který jsem strávila jako matka na plný úvazek jsem se jim v duchu omlouvala! Na vlastní kůži jsem pocítila, jak snadné je do toho spadnout. I když nedostatkem kontaktu se svým okolím rozhodně netrpím, vyděsilo mě, když jsem na manžela začala šišlat a přehnaně gestikulovat. Proboha, už to dělám taky, napadlo mě. Je na čase s tím něco dělat! Navíc jsem se cítila osamělá, podrážděná, nespokojená, což pochopitelně vycítilo i moje dítě.

Domluvila jsem se tedy s partnerem, že pátky jsou jen moje. Začala tedy jsem tedy týden co týden vyrážet s kamarády do kina,divadla a koncerty. Aspoň jednou v týdnu jsem s kočárkem cestou z procházky navštívila výstavu. Také jsem se snažila začít něco tvořit a tak jsem začala po letech psát povídky.

Nyní přemýšlím, že se přihlásím do kurzu pilates...Tolik aktivit jako v současnosti jsem měla naposledy na základce. A co je nejlepší? Pokaždé, když si od svého syna na chvilku odpočinu a vrátím se k němu, mám pocit, že ho miluji ještě víc, než když jsem odcházela.

Není nic špatného na tom, když si aspoň jednou za týden povyrazíte, abyste vstřebala informace jiného typu než doma, pokud to potřebujete. Váš partner jeden večer ve společnosti miminka určitě přežije a navíc se bude cítit víc angažován do domácího dění. Pečujte o sebe, realizujte se, určitě si každý den aspoň tu hodinku najdete.

Vaše Adéla

Témata: Děti, Mateřská a rodičovská dovolená, Předškolák, Novorozenec, Batole, Kojenec, Máť, ANO, Vaš, Mateřský plurál, Normální svět, Mater