Maminka.czDěti a mateřství

Vaše Adéla: Mateřská láska není instantní!

Adéla Vedralová 22.  1.  2011
Jak je to s mateřskou láskou? V době, kdy jsem ještě neměla své vlastní dítě jsem si představovala, jaký je to asi pocit být matkou. Věděla jsem jistě, že je to určitě nádhera, ale o konkrétních pocitech jsem neměla ani páru...

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

V časopisech a v televizi i kolem sebe jsem vídávala šťastné novopečené maminky, které mateřství popisovaly jako něco, co je zdaleka lepší než orgasmus. Zajímavé. Když jsem se dozvěděla o svém těhotenství a překonala počáteční šok, začala ve mně hlodat velká zvědavost. Za čas na vlastní kůži pocítím, jaké to je.

O sedm měsíců později jsem na porodním sále čekala strhující vlnu toho bájného "orgasmu". Ale nějak se nedostavila. Jasně, byla jsem šťastná, že konečně držím dítě v náručí a vše proběhlo v pohodě, ale musela jsem si přiznat: moje očekávání se tak doslova nenaplnilo. Držela jsem malého tvorečka, který byl sice něco jako moje součást. Dívala jsem se na něj a hledala v sobě odhodlání pro něj skočit pod vlak. Ale tohle tam nějak nebylo. Připadala jsem si jako nějaká zrůda!

Měla jsem obavu o svých pocitech s kýmkoliv mluvit. Připadalo mi to tak nějak nepatřičné. Čekalo se ode mě jen euforické jásání. Jak šly dny a já se začala seznamovat s mým synem, přicházela jsem na tomu na kloub. Vždyť ještě nejsme sehraná dvojka a jeden o druhém toho zas tolik moc nevíme. Tak jako jsem si budovala vztah se svým manželem, kamarádkami a rodiči, vybuduji si ho i se svým malinkým synáčkem! Jen potřebuji trochu času.

Čtěte také: Jde na mateřské „nezblbnout“? Ano!

Po pár týdnech po porodu jsem našla odvahu promluvit o svých problémech s mateřským cítěním s kamarádkou Káčou, která má dvě dcerky. Chtěla jsem od ní slyšet, jestli ona ten "orgasmus" cítila od první chvíle, jak se všude povídá. "Blázníš? U obou dětí mi trvalo asi tři měsíce, než jsem se naplno začala cítit jako jejich máma. Je možné, že jsem pošahaná stejně jako ty, nebo ty ostatní ženy lžou,"odpověděla.

Přiznávám, mě to trvalo ještě o něco déle. Ale jak jsem očekávala, každý týden se vztah mezi mnou a Edou prohluboval a nakonec to fakt přišlo! Moje mateřská láska se musela prostě vypěstovat jako nějaká skleníková kytička. A dnes vím naprosto jistě, že bych kvůli synovi pod ten vlak bez vteřiny přemýšlení skočila.

Vaše Adéla

Čtěte také: Jde na mateřské „nezblbnout“? Ano!

Témata: Děti, mateřská láska, Mateřská láska!, Zrůda, Mateřský cit, Láska, Máť, Mater, Počáteční šok, Vaš