Maminka.czPředškolák

Zákaz vstupu s dětmi! Kde vašim ratolestím náruč nerozevřou?

Martina Machová 14.  5.  2013
Je v pořádku, že existují podniky, ve kterých jsou děti nežádoucími hosty? Máte s takovým přístupem osobní zkušenost?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Asi nikoho soudného nenapadne jít večer s batoletem do drsného rockového klubu nebo zakouřeného baru, avšak nad návštěvou příjemné kavárny, čajovny nebo dobré restaurace již příliš nepřemýšlíme. Jenže právě tam se můžeme – naštěstí spíše už jen ve výjimečnějších případech – setkat s nelibostí personálu vůči našim dětem.

Pakliže není na vstupu do takového podniku vylepena všeříkající cedule „Zákaz vstupu s kočárkem“, šlehá personál po dítku v kočárku nebo batoleti na klíně velmi významnými pohledy a při průchodu okolo inkriminované „zrůdnosti“ roztodivně pofrkává, vzdychá a demonstrativně zakopává. V takovém případě vás obvykle svrbí ústa, tedy v případě, nejste-li již na odchodu. Jenže celou problematiku lze vidět i z druhé strany…

Není dítě jako dítě – o některém nevíte, jiné těžko strávíte

Patříte-li k osobám tolerantním, děti nadevše milujícím, je možné, že jste se nikdy neocitla v situaci, kdy vás při romantickém obědě v restauraci rušily cizí děti. Jednoduše nevnímáte dětské povykování rušivě. Také je možné, že jste měla štěstí a přítomná drobotina byla v rámci možností daných věkem vychovaná a jejich rodiče ohleduplní – kočárek byl zaparkován tak, aby nepřekážel, děti nepobíhaly mezi stoly, nenakukovaly hostům do talíře a nebubnovaly příbory do skleniček za doprovodu „roztomilého“ dětského sopránu.

ČTĚTE TAKÉ: Vojta Dyk se raduje z prvního potomka. S Táňou mají chlapečka

Ač mají někteří z nás v takové chvíli neodolatelnou impulzivní chuť „zpacifikovat“ narušitele, pozornost by si zasloužili spíše rodiče; ve většině případů je problém na jejich straně. Zkrátka by na chvíli stačilo brát měně ohledů na „rozvíjející se osobnost dítěte“ a v rámci rčení „nečiň druhým, co nechceš, aby činili oni tobě“ se v dané chvíli chovali.

Jak takový podnik poznáte?

Piktogram znázorňující zákaz vstupu s kočárkem všechny vnímavé rodiče velmi srozumitelně upozorní na to, že mají být obezřetní; buď je v kavárně či restauraci velmi málo místa a kočárky zde blokují místo personálu i hostům, nebo vám chtějí naznačit, že zde děti vítané nejsou.

Takový zákaz může být dle vyjádření České obchodní inspekce naprosto oprávněný tehdy, je-li dle majitele daný prostor pro děti potencionálně nebezpečný. V případě zákazu vstupu kočárků lze takto postupovat tehdy, pokud tak majitel učiní z důvodu bezpečnosti zákazníků a ochrany svého majetku nebo zboží před zničením či odcizením.

Děti vítáme!

Stejně jako existují podniky s přeškrtnutým kočárkem na dveřích a personálem, který pohledem rentgenuje každý pohyb vaší drobotiny, jsou i restaurace milé a vlídné, kde vám s jídelním lístkem přinesou prostírání ve formě omalovánek a pastelky k tomu. A pokud se dítko nudí, může zaskočit do dětského koutku, kde ho přivítají hračky, skládačky, tabule a křídy. Je milé, že takových podniků přibývá, přičemž rozhodně nejde jen o ty zaměřené výhradně maminky s dětmi.

Témata: Děti, Předškolák, Batole, Školák, Zákaz, Prostírání, Nero, Vaš, Ratolest, Náruč, Zákaz vstupu, Narušitel, Žák