Maminka.czBatole

Vaše Adéla: Zavádění příkrmů je fuška...

Adéla Vedralová 4.  10.  2010
Mezi čtvrtým a šestým měsícem života vašeho děťátka přijde čas na zásadní změnu! Kojenec si začně kromě mlíčka pochutnávat na něčem úplně novém: prvním příkrmu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Všechny začátky bývají těžké a u některých dětí trvá mnohem déle, než si na tuto novinku zvyknou. Může se stát, že mimi bude jídlo odmítat a dostat do něj aspoň pár lžiček mrkvičky se stane velkou zkouškou vašich nervů. Jak na takovou situaci vyzrát?

Nedávno mi volala moje kamarádka, která se snaží posledních pár dní zavádět příkrmy u své půlroční dcerky. „Nemůžu o ní nic dostat, všechno vytlačuje jazykem ven. Když už si myslím, že něco spolkla, ukáže se, že si to jen syslí v pusince a pak vše vyplivne,“ stěžovala si zoufale. Připomíná vám to něco? Mě ano. Vzpoměla jsem si, jak jsem před časem procházela něčím podobným a upřímě jsem ráda, že mám tohle období za sebou. Pokud také s příkrmy spíš válčíte, poradím vám pár tipů, které mi pomohly.

Jak na překonat dětskou neochotu papat něco jiného, než mléko? Především by se nemělo do jídla přehnaně nutit. Mohlo by si totiž vypěstovat trauma a jídlo jako takové by se pro něj mohlo stát něčím nepříjemným, což by mohlo mít vážné následky. Pokud nechce jíst, nenuťte jej. Udělejte si půlhodinovou pauzu a zkuste to znova.

Je dobré jídlo dávkovat po co nejmenších dávkách. Naberte na lžičku jen ždibec a otřete ho miminku o patro. Počkejte chvilinku, jak na sousto zareaguje. Rohodně mu nenaklídejte další hned za pár vteřin. Myslete na to, že si na nový způsob krmení musí teprve zvyknout.

Nabídněte dítěti více variant jednoho jídla. Například uvařte a rozmixujte mrkev po domácku a pokud ji mimi odmítne, zkuste mu dát to samé kupované. Je možné, že mu bude chutnat více. Klidně vyzkoušete více výrobců. Z vlastní zkušenosti vím, jak moc se mohou chutě stejného jídla lišit. Mě se tento postup opravdu osvědčil! Už jsem se smiřovala s tím,že moje dítě nesnáší mrkev s bramborem. Testovala jsem proto různé druhy a na čtvrtý pokus mu chutnalo. Některá jídla mému synovi prostě chutnají víc ze skleničky. Moje kuchařské umění tedy dostalo na frak.

Ochutnávejte pokrm před dítětem a dejte najevo, jak vám chutná. Když synovi něco moc nejelo, předváděla jsem mu hotové herecké etudy, abych ho přesvědčila. Ve většině případů mi tato finta vyšla. Selže-li všechno, přidejte do pokrmu trochu mléka, na které je dítě zvyklé. Jídlo tak dostane povědomou příchuť a je možné, že mu konečně zachutná.

Když dítě příkrmy odmítá více než týden, poraďte se se svým pediatrem!

Vaše Adéla

Témata: Děti, Batole, Fuška, Kuchařské umění, Zavádění, Vaš