Maminka.czRodina

Děti a technika si rozumí. Stanovte však včas hranice

Kamila Stejskalová 1.  4.  2014
Děti se s černou bednou v obývacím pokoji docela často a hodně kamarádí. Některé až tak moc, že rodiče podlehnou nátlaku a další kamarádku jim dodají přímo do dětského pokoje. Jenže je tohle opravdu ten správný parťák pro fyzický i emoční vývoj vašeho potomka?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Zajímáte se o to, kolik času tráví vaše dítě ve společnosti televize, jak často vyrazí s tatínkem do kina nebo na jak dlouho jste mu půjčila mobil, aby v čekárně neplakalo?

Případně jak často hraje digitální hry? Pokud berete jednotlivě každou z činností, nemáte problém. Protože pět minut přece tragédii způsobit nemůže. V součtu jde ale o hodiny, které byste mávnutím ruky přejít neměla. Podle některých studií sice může být pro děti moderní technologie edukativním partnerem, je ale snadné zajít za hranu a ze sluhy se stane zlý pán. Asociace amerických pediatrů důrazně upozorňuje, že by výše uvedená média svými produkty (pohádkami, hrami apod.) neměla směřovat k dětem mladším než dva roky. Apeluje také na rodiče, aby dětem neposkytovali náhradní zábavu právě ve formě her na mobilu atd., dokud nedorostou do přiměřeného věku.

Stanovte hranice

Pokud trváte na tom, že je televize dobrou kulisou a dětem iPhone do ruky patří, protože rozvíjí jejich kreativitu, Stanovte si i vy sami určitá pravidla užívání televize.

  • Dítě musí mít dostate spánku v klidovém režimu, kdy je TV vypnutá.
  • Televizi i techniku z určitých prostor vykažte.
  • U televize se nikdy není.
  • Bavte se s dětmi o tom, co dělají, sledujte jejich reakce na to, co před sebou v televizi vidí.
  • A v neposlední řadě – buďte dobrým příkladem. To znamená, že budete těžko o nevhodnosti technických kamarádů kázat s tabletem u ruky či očima přilepenýma ke 160. dílu telenovely.

Přečtěte si také: Deset let jsme žili bez televize... Moře času a klid v duši

Následky častého vysedávání u televize

  • Obezita. Jednoduchá přímá úměra. Čím více se vaše děti dívají na telku, tím méně se hýbou. Riziko se samozřejmě zvyšuje i s tím, jak brzo se televize stěhuje do dětského pokojíku. Kromě toho, reklamy v televizi přímo svádí k vytvoření návyku na junk food (chipsy aj.). A problém je na světě.
  • Neklidný spánek. Čím více děti sledují televizi, tím spíš se může stát, že se budou v noci budit strachy. Opravdu ohlídáte, že sledují jen pořady pro děti, a ne třeba zprávy, které nejsou ničím vábným ani vhodným pro malé děti? Navíc jakmile mají děti televizi v pokoji, ztrácíte kontrolu nad tím, jak dlouho do noci se dívaly na své oblíbené pořady… Únava ze sledování televize může rovněž vést k rozvoji ADHD, větší spotřebě supersladkého jídla a dalším neméně vážným komplikacím.
  • Problémy se soustředěním. Děti, které se věnují televizi a hrám častěji, než by bylo vhodné, mají ve školce a následně škole problémy se soustředěním. Vědci se dokonce domnívají, že hraní násilných her u dětí ve věku asi 4 let může vést k tomu, že kolem 11. roku věku začínají šikanovat své spolužáky.
  • Špatný prospěch. Podle studie je dokázáno, že děti, které mají televizi v dětském pokoji, dosahují horších výsledků ve škole.
  • Násilí. Pokud jsou děti přes média vystaveny přílišné dávce násilí, můžou ho později považovat za normální mezilidský projev a podle toho se také chovat. A to přece nechcete.
  • Méně času na hru. I vy víte, jakým žroutem času technika je...

P. S.: Jednou začas pár minut rozhodně nevadí. Hlídejte ale, jestli jde opravdu jenom o chvilku, kdy je nejlepším kámošem vašeho dítěte televize. Abyste se později nedivila – třeba tomu, že až vy budete mít čas na své dítě, odpoví vám, že má kamaráda, který se mu věnuje pořád, ne jenom v okamžiku, kdy se mu chce. I tak může totiž závislost u dětí vypadat!

(Článek vyšel v časopise Maminka 3/2014)

Témata: Děti, Časopis Maminka, Rodina, pořad pro děti, Dobrý příklad, Hraní, Rozum, Hranice, Zlý pán, Technika, Americký pediatr, Hra, IPhone, Junk, Stan, Přímá úměra