Maminka.czKam s dětmi

„Děti by se jako diváci neměly podceňovat,“ říká dramaturgyně divadla Jatka78

Markéta Novák Matějková 15.  12.  2016
O tom, jaké jsou děti jako diváci divadelních představení a na co chodí s rodiči nejčastěji, jsme si povídali s dramaturgyní divadla Jatka78 Annou Novákovou.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Minulý týden jste měli mikulášské představení, které je vyhlášené. Čím myslíte, že to je?

Ano, Cirk La Putyka letos již potřetí chystal Mikulášská Jatka. Je to krásná akce, kterou mám ráda a každý rok se na ni těším. Děti s rodiči nejprve prochází nebem osvíceným svíčkami, kde naše akrobatky vystupují na závěsných šálách, kruhu a strapsech jako andělé.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Poté se diváci podívají do pekla, kde putykářští čerti skáčí na trampolíně, teeterboardu a houpou se na velké houpačce. Nakonec ale dojdou k laskavému Mikuláši a andělům, kteří všem dětem rozdávají dárky. Naše Mikulášská si získala za ty tři roky mezi diváky oblibu, takže letos jsme měli vyprodáno již s předstihem.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Před Vánoci ale chystáme další představení jako např. Malostranskou zimní pohádku nebo Vánoce za časů našich prababiček. Oboje jsou to krásné pohádky s vánoční tématikou, které jsou doplněné dílnami. Vrcholem sezóny ale bude v lednu pohádka O bílé lani hradeckého Divadla DRAK. To je skutečně neopakovatelný zážitek.

Aničko, jak si vůbec divadlo pro děti vede? Přijde mi, že o divadla pro děti je zájem velký. Sama mám tři děti a když si nějaké představení vyhlídnu, tak ho musím rezervovat s velkým předstihem, jinak je hned vyprodáno.

Naše divadlo Jatka78 začalo hrát pro děti v říjnu 2015 a já tehdy ráda přijala místo dramaturga dětských pořadů. Od té doby se snažím střídat tituly pohádek pro nejmenší a tituly pro starší děti.

Také dávám přednost loutkovým pohádkám, protože loutky tak často v divadlech k vidění nejsou. Loutka a loutkářství má u nás hluboké kořeny a tradici, takže se je snažím podpořit.

Hrajeme od půlky října do půlky dubna každou sobotu od 15.00 hodin a po každém představení následuje dílna. V lednu tohoto roku také mělo premiéru představení Cirku La Putyka, Biograf.

VIDEO: Podívejte se, jak mohou vypadat Vánoce s malým dítětem

To je naše první rodinné představení, které pobaví všechny generace. Velkou radost mám i z nové Malé divadelní scény, která je na Jatkách78 otevřená od září. V prostoru baru a kavárny také přibyly interaktivní instalace pro děti... Jak vidíte nabídka je pestrá, takže bych řekla, že se nám daří dětský program stále vylepšovat.

 O jaká představení bývá největší zájem?

Největší zájem bývá o Mikulášskou a také klasické pohádky jako O Popelce, O Červené Karkulce, O Zlatovlásce...

Ale zájem je i o dílny, připravujeme jich několik druhů, cirkusovou, loutkářskou, hudební, kde se např. děti učí hrát na africké bubny nebo širokou škálů dílen výtvarných. Dílna je vždy součástí pohádkového odpoledne, takže je v ceně představení.

Myslím, že je důležité děti na divadelní představení připravit, aby měly sváteční pocit a ne pocit, že jdou na hřiště.

 

Jsou děti vděčnými diváky?

Děti by se hlavně neměly podceňovat. Nemám ráda, když se na děti šišlá nebo se lidé pitvoří a myslí si, že tím budou dítěti blíž. Myslím, že je dobré s dětmi jednat na rovinu a nedělat z nich hlupáčky.

Každé dítě je schopno udržet pozornost určitou dobu, takže ideální délka představení je tak 45 minut. Vděčnými diváky určitě jsou hlavně díky své bezprostřednosti. Takže když je představení nebaví, řeknou to naplno nebo odejdou. Nebo se naopak smějí a komunikují.

Záleží hodně na rodičích, jaké představení pro děti vyberou. Na Jatkách78 u každého představení uvádíme, od jakého věku pohádku doporučujeme, jak dlouho trvá a o čem je. Myslím, že je také důležité děti na divadelní představení připravit, aby měly sváteční pocit a ne pocit, že jdou na hřiště.

Na co byste malé diváky pozvala v příštím roce? Chystáte nějaké novinky?

Jak jsem již říkala, v lednu uvedeme oceňovanou pohádku O bílé lani Divadla Drak. Na toto představení se sama velmi těším a všechny srdečně zvu. Program je ale pestrý až do konce sezóny. Snažíme se, aby se děti i rodiče u nás cítili dobře.

Před představením se mohou občerstvit v naší kavárně, děti si mohou zahrát v malém dřevěném divadélku, vyzkoušet kuličkovou dráhu nebo hudební instalaci Petra Nikla. Vždy se snažíme, aby naše akce byly zajímavé, zábavné a rodiny od nás odcházely s hezkou vzpomínkou. A to je to nejdůležitější.

Divadlo pro miminka nabízí plyšovou podívanou na polštářích

 

Témata: Děti, Kam s dětmi, Maminka cestuje, Lani, Svíčka, Minulý týden, Pohádkové odpoledne, Dětský pořad, Loutkář, Bezprostřednost, Diva, Drama, Jak, Loutka, Div, Největší zájem, Cirk La Putyka, Neopakovatelný zážitek, Petr Nikl, Dílna, Divadelní představení, Rika, Dětský program