Maminka.czVýživa a stravování

Od kdy můžou jíst děti citrusy? Možná dříve, než si myslíte

Vypadají tak lákavě, sladké a plné vitamínů. S citrusy však u dětí začínejte opatrně. Kdy je můžete pomalu začít zařazovat do jídelníčku a nejsou pro malá bříška příliš agresivní?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Podle odborníků můžete začít dětem dávat citrusy zhruba kolem jednoho roku. Jejich zařazování do jídelníčku má být však podle nich pozvolné a jako první doporučují začít například pár lžičkami pomerančové šťávy.

Citrusy patří totiž mezi časté alergeny. Alergická reakce na citrusy se obvykle projevuje zarudnutím pokožky nebo drobnými pupínky, které se mohou objevit buď ihned po konzumaci, ale klidně také po pár hodinách.

"Moje dcera nemůže mandarinky a pomeranče, okamžitě je z nich opruzená na zadečku. Stačí jí opravdu pár kousků, žádné velké množství," svěřila se maminka Bára, která má dvouletou dceru a alergii u ní vypozorovala až pár měsíců po tom, co jí mandarinky a pomeranče dávala. Na to, že by opruzeniny mohly souviset s alergií na citrusy, ji upozornila až pediatrička.

Z alergie může "vyrůst"

Dětský organismus se neustále vyvíjí, a tak je možné, že když zkusíte podat dítěti pomeranč nebo mandarinku o pár měsíců později, žádná reakce se již nedostaví.  Pokud se vaše dítě může po citrusových plodech utlouct, hlídejte jen množství, abyste zbytečně malý organismus nepřekyselili.

Ideální je začít ovocnými šťávami nebo domácími či kvalitními džusy bez obsahu barviv a konzervantů. Malým dětem můžete pro začátek podávat pouze dužinu bez slupky, která je pro ně lépe stravitelná.

Později můžete vyzkoušet kromě již zmíněných mandarinek a pomerančů také grep, ananas nebo pomelo, které dětem chutnají. Jsou děti, které zase odmalička milují kiwi. Citrusy nekombinujte, ale začněte vždy jedním druhem, abyste případně vyloučili druh, který vašemu dítku nesedí.

Je avokádo vhodné pro děti? Nejlepší rady, doporučení a recepty

Citrusy ještě před prvním rokem?

Přestože doporučení většiny odborníků na dětskou výživu zní, že citrusy by se měly do jídelníčku zařadit až kolem jednoho roku, tak se objevují názory, že děti, které nemají alergii na citrusy v rodinné anamnéze, si je mohou dopřát o něco dříve.

Například Mudr. Pavel Frühauf, CSc. již v rozhovoru pro časopis Maminka potvrdil, že v současné době nejsou žádné důkazy o tom, že by oddalování jakýchkoli potravin po 4.–6. měsíci života snižovalo výskyt alergických onemocnění. To znamená, že pokud ani jeden z rodičů či sourozenec nemají alergii, tak je možné citrusy zařazovat ještě před prvním rokem. V případě, že někdo z rodiny alergický je, doporučuje se preventivně tyto potraviny zařazovat až po 1. roce života.

Jak se ale říká – všeho s mírou, tak u citrusů to platí dvojnásob. Máte-li doma kojence, kterému v létě ještě nebude rok, ale zato bude lačnit po svěžím ovoci, není důvod mu nedat kousek ochutnat. Také výrobci dětských příkrmů zařazují pomeranče do přesnídávek pro děti od 6. měsíce. Na trhu tak najdete příkrmy v kombinaci pomeranč – mango, jablko – pomeranč – papája nebo jablko – pomeranč – banán a mnohé další. Je ale třeba říct, že podíl citrusů je většinou v ovocných přesnídávkách velmi malý a nedá se porovnávat s čerstvým ovocem.

Kdy jste citrusy do jídelníčku vašich dětí zařadili vy?

Kdy začít dávat dětem bílý jogurt? A jaké sýry nepatří do jídelníčku kojence?
Témata: Výživa a stravování, Batole, Kojenec, Jídelníček, Alergie, Dětský jídelníček, Jídelníček pro miminko, Mango, Bříško, Výživa dětí, Mysl, Kiwi, Mandarinka, Děti, Maminka, Pediatrička, Pavel Frühauf, Pomeranč, Citrus