Maminka.czKam s dětmi

Děti je milují. 5 tipů na ty nejlepší lanovky u nás, které musíte vyzkoušet

Jízda lanovkou ušetří nejen namáhavé stoupání do kopců, ale bývá pro děti opravdovým zážitkem. Pokud tedy přemýšlíte, kam vyrazit na prázdninový výlet inspirujte se našimi tipy. Společně s Mapy.cz jsme vybrali trasy, kde se svezete nejrůznějšími typy lanovek a poznáte na vrcholcích kopců a hor spoustu zajímavých míst.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Petřín, Praha

Pražská klasika. Nejstarší stále fungující lanovkou je pražská pozemní dráha vedoucí na pražský vrch Petřín, která byla spuštěna v červenci 1891. Tehdy byla lanovka poháněná ještě systémem vodní převahy.

Dnes funguje na elektrický pohon a jezdí s výjimkou pravidelných revizí po celý rok, přes zimu s intervalem 15 minut a v létě každých 10 minut. Na lanovce platí běžné jízdné pražské hromadné dopravy. A i když jízda nahoru trvá jen pár minut, určitě stojí za to.

Žádné nudné vitríny a exponáty. Tipy na nejlepší skanzeny a archeoparky u nás

Vyvézt vás může buď přibližně do poloviny výšky Petřína, k restauraci Nebozízek, nebo až na samý vrcholek. Během jízdy budete mít krásný výlet na panoramata Prahy. Nahoře na vás čeká krásný park a zajímavé atrakce, které si nesmíte nechat ujít.

Pokud nebudete líní a vystoupáte po 299 schodech petřínské rozhledny, odměnou vám bude neopakovatelný výhled na celou Prahu, za jasného počasí dokonce daleký rozhled po Čechách. Celá rodina se pak můžete pobavit ve velmi oblíbeném zrcadlovém bludišti.

Při pohledu na své protažené nebo zakrslé části těla, se smíchu jistě neubráníte. A to není vše, nejen pro milovníky oblohy a hvězdných soustav jsou tu otevřené brány Štefánikova hvězdárny. Díky Mapy.cz není třeba žádných velkých plánů, protože vás rovnou informují o tom, za jak dlouho jede nejbližší kabina směrem na vrchol. Stačí jen připravit si foťák.

Více na http://www.dpp.cz/lanova-draha-na-petrin/

Témata: Dovolená s dětmi, Kam s dětmi, Maminka cestuje, Štefan, Morava, Velký plán, Liberec, Celá rodina, Stopař, České středohoří, Tip, Moravskoslezský, Petřín, Střední Morava, Plánování trasy, Ústí nad Labem, Obchodní centrum, Bludiště, Vrcholek, Krásný pohled, Zajímavé místo, Radegast, Zoologická zahrada, Alpy, Celá doba