Maminka.czPříběhy

Děti jsou mým motorem, abych došla k cíli, říká zdravotní sestra a trojnásobná máma, která skončila po operaci na vozíku

Simona Procházková 17.  1.  2023
Soňa, která byla jako zdravotní sestřička na interním oddělení zvyklá denně pomáhat druhým, musela v roce 2020 podstoupit náročnou operaci nádoru. Během zákroku však bohužel došlo k narušení míchy a trojnásobná maminka skončila na invalidním vozíku. Přesto se nevzdává a je plná naděje do budoucna. Přečtěte si její příběh.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Ani velké zdravotní potíže nesrazily statečnou maminku tří dětí na kolena. Pořád pevně věří v zázrak a šťastný konec.

Soňa, která jako sestřička na interním oddělení obětavě pomáhala druhým, musela před necelými třemi lety podstoupit obtížnou operaci nádoru. Při operaci však byla narušena mícha a Soňa skončila na invalidním vozíku. Pro ni i její rodinu to byla velmi těžká rána. Ale nevzdali se a zvládli životní zkoušku skvěle. Dokázali společně získat první finance na potřebné pomůcky i rehabilitace.

VIDEO: Otužování: Příběh chlapce s autismem

Operace byla úspěšná jen napůl

Před dvěma lety Soně diagnostikovali lékaři zákeřný nádor v míše na krční páteři. Musela podstoupit náročnou operaci, která se na jednu stranu povedla v tom, že se podařilo nádor plně odstranit, bohužel ale během zákroku došlo současně k výraznému poškození míchy. Soňa přestala úplně cítit dolní končetiny a i cit v rukou měla jen velmi slabý. Ocitla se tak ze dne na den na invalidním vozíku a na dlouhé měsíce byla oddělena od svých nejbližších. Nejmladšímu synovi bylo v té době teprve devět let.

„Manžel Soni s celou rodinou ale vynaložil všechny síly, aby sehnali finanční prostředky na přestavbu domova pro potřeby jejich maminky na vozíčku. A díky mnoha dobrým lidem, kteří se složili na rehabilitace a fyzioterapie, mohla paní Soňa začít cvičit a zvolna se přibližovat ke svému snu být zase co nejvíce soběstačná a k dispozici svým blízkým,“ prozrazuje Dominika Uhrová z NF Galenos, který pomáhá shánět potřebné prostředky pro Soňu.

Když se dítě vejde do dlaně: Po probuzení z narkózy jsem neměla bříško ani miminko, říká Lucie Žáčková z Nedoklubka

Náročná dřina se vyplatila

Paní Soňa popsala, že si na začátku intenzivní fyzioterapie nedokázala představit, že by mohla dokázat i jinou činnost, než že aspoň s pomocí rukou přesedne z vozíku na lůžko nebo na WC. Bylo pro ni velkým překvapením, když po několika měsících dokázala k přesunům částečně zapojit i dolní končetiny a zlepšila se jí také celková koordinace trupu. Těšily ji pozitivní reakce rodiny i okolí, které pro ni byly obrovskou motivací pro další náročné terapie.

Silná a statečná maminka se svěřila, že to byla velká dřina a nejrůznější překážky si vyžádaly opravdu hodně její trpělivosti, energie a odhodlání. Dnes už se Soňa dokáže dostat sama do kleku a také se ze země sama posadí na vozík, či naopak se spustí šikovně z něj dolů. Stále ale ještě bohužel necítí pohyby dolních končetin.

Zdravotní sestřička a milující máma bojuje odhodlaně dál. Potřebuje další intenzivní individuální terapii, specializovanou přesně na míru její diagnóze. Od dalších rehabilitací si slibuje, že ještě více posílí své tělo a konečně se dokáže sama postavit. Pro svůj sen, aby zase mohla chodit a postarat se o sebe, své děti a rovněž pacienty v nemocnici, je ochotna i nadále dělat maximum. „Moje děti jsou pro mě obrovským motorem, abych došla ke svému cíli,“ říká.

pomoc pro sestřičku

Pomozme Soně získat finance pro další terapii, která má zásadní vliv na její zdravotní stav, a tím na celý zbytek života. Pokud chcete pomoct, můžete poslat libovolnou částku na transparentní účet 2601572011 / 2010 (VS 2301, zpráva pro příjemce: Soňa). pomocprosestricku.cz

Témata: Příběhy, Zajímavosti, Životní příběh, Inspirativní ženy, operace, Postižení, Odvaha, zdravotní sestra, Vozík, Mícha, Invalidní vozík, Maminka, Sestřička, Nádor