Maminka.czRodina a vztahy

Děti jsou velkou inspirací. Co bychom se od nich měli naučit?

Veronika Vlachová 17.  12.  2018
Mají se toho ještě spoustu co učit, ale divili byste se, co všechno děti dokážou lépe než my dospěláci. Nebo jak se i skrze jejich dětství můžete vypořádat s vlastními traumaty.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Nebudu tady teď ze sebe dělat šaška,“ brání se rozčíleně mladý tatínek, kterého chvíli pozoruju na dětském hřišti. Už poněkolikáté jeho asi pětiletá dcera nadšeně žadoní, aby jí předvedl štěkajícího pejska. Nakonec s křikem odcházejí domů: on nasupený a ona frustrovaná, že se její milovaný otec nestal součástí tak úžasného herního příběhu. Mohlo to dopadnout jinak? Dávají nám těmito situacemi děti možnost oprostit se od stereotypního vnímání rodičovství, které by mělo být vážné a rozumné, nebo bychom se měli držet vlastní představy o tom, co to znamená být dospělý? A vůbec, nepřicházíme svým chováním o něco důležitého? 

Učte se od dětí: Blázněte a zpívejte! Vykašlete se na to, jak u toho vypadáte

Shodit masku 

„Jsem toho názoru, že o kvalitě charakteru člověka vypovídá právě to, jak si umí hrát s dětmi, jak se k nim umí přiblížit a jak se umí aspoň na chvíli brát takový, jaký je,“ tvrdí specialistka na nadané děti a lektorka mindfulness Monika Stehlíková. Proč tedy tatínek ze hřiště nedokázal své dceři vyhovět anebo situaci vyřešit jinak než vynuceným odchodem ze hřiště? „Obecně se nám s narozením a růstem dítěte vynořuje spousta vzpomínek, a často právě těch jakýmsi způsobem ukřivděných. Situace, kdy jsme cítili křivdu, málo lásky, málo pochopení. Pak se nám s dítětem stane podobná situace, často prakticky naprosto stejná, jen jsme teď v té pozici rodiče. A nám naskočí nějaká vzpomínka,“ vysvětluje Ivana Procházková, lektorka emoční inteligence. 

Tihle rodiče nedávají své děti do školy. Proč se tak rozhodli?

Situací, které nám kvůli požadavkům našich dětí nejsou vůbec příjemné, je během dne spousta: vztekání ratolestí bez uklidnění, odmítání věcí nebo stud a zoufalství nad rozbitým talířem s následkem nějakého trestu. 

Právě takové situace nám rodičům mohou v lecčems napomoct. „Spousta těchto emočně náročných vzpomínek se dá očistit od emocí právě znovuprožitím, což nám dovoluje ta nová situace s dítětem. Nevadí, že nyní stojíme na opačné straně barikády. Opravdu je dostačující se situace prostě účastnit, a když vidíme, že jsme ji vyřešili ku spokojenosti dítěte, jsme schopni tuto kapitolu uzavřít.“ 

Po kom je? Pozor, děti vždy napodobují chování svých rodičů!

Rodičovský přerod 

Od prvních záchvatů vzteku mého syna přes rozhodnutí, co mu dovolit, a co už je za hranicí, jsem vnitřně zápasila s vlastním určením, jak a k čemu své dítě vést. A od té doby si v náročných situacích pokaždé vybavím výrok mé babičky, že stát se rodičem je jednoduché, ale stát se dobrým rodičem je nejtěžší role na světě. A pro mě to bude rozhodně záležitost na celý život. Takové soukromé celoživotní studium, u kterého vidíte výsledky až za několik let. Přesto, jak podotýká Monika Stehlíková, děti dokážou už v průběhu prvních let společného života charakter rodiče jako člověka výrazně pozměnit. 

Tohle na ně platí: Proč věta nezlob nikdy nezabere?

„Dítě má potenciál přivést dospělého k větší otevřenosti, laskavosti, empatii, citu, někdy až k celkovému přehodnocení vlastních hodnot, což je asi nejviditelnější u dětí, které se vymykají normě. Například děti s poruchou autistického spektra nebo nadané děti – tam je rodič v situaci, kdy se může postavit na stranu svého dítěte proti předsudkům, které panují ve společnosti, a vystoupit tak z komfortní zóny víc k přirozenosti. Děti mohou své rodiče učit také větší trpělivosti, zhodnocení, co má v životě skutečně cenu, a podobně. Je to výzva pro obě zúčastněné strany,“ dodává Monika Stehlíková. 

Témata: Děti, Mateřská a rodičovská dovolená, Předškolák, Rodina a vztahy, Hry pro děti, Rodiče, mindfulness, Dospělák, Přerod, Náročná situace, Dobrý rodič, Autistické spektrum, Komfortní zóna, Rozbitý talíř, Nová situace, Nejtěžší role, NIC, Velká inspirace, Podobná situace, Inspirace, Emoční inteligence, Celý život, Dětské hřiště, Přirozenost, Ivana Procházková

Video