Maminka.czPorod

Děti narozené císařským řezem jsou více ohroženy autismem i cukrovkou, říká lékař

Radka Walerová 10.  10.  2017
Přestože jsou ženy, které by před přirozeným porodem daly přednost raději císařskému řezu, lékaři jsou proti. Pokud k tomu není vážný důvod, k císařskému řezu nepřistupují. Ten je totiž, jak se čím dál více ukazuje, rizikem pro zdraví dítěte.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pro dítě je porod císařským řezem větší psychickou, ale i fyzickou zátěží. Zejména poporodní adaptace novorozenců je komplikovanější, ale i z dlouhodobého hlediska mají tyto děti horší imunitu než jejich vrstevníci porození přirozeně.

„Již dlouhou dobu jsou publikována epidemiologická data o vztahu mezi porodem dítěte císařským řezem a následným rozvojem obezity, astmatu, diabetu I. typu a neurovývojových poruch, mezi které se řadí i poruchy autistického spektra,“ upozorňuje Jan Smíšek, neonatolog a pediatr z Gynekologicko-porodnické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze.

Ve výzkumech se ukazuje, že jedním z důvodů, který stojí v pozadí těchto nemocí, je narušení vývoje novorozeneckého biomu, tedy souboru mikroorganismů, které za fyziologických okolností při vaginálním porodu a bezprostředně po něm přecházejí do zažívacího traktu a kůže novorozence.

Dítě narozené sekcí je o průchod porodními cestami ochuzeno a tyto mikroorganismy nemá. Některé matky proto po císařském řezu potírají své dítě poševním sekretem.

Při císařském řezu poranili holčičce hlavičku, má tam jizvu

Císařský řez je z krátkodobého hlediska bezpečný a bezpečná je i anestezie, která je u něj poskytována. Z dlouhodobého hlediska však žádnou výhrou není, hlavně pro dítě,“ říká Antonín Pařízek, vedoucí lékař Perinatologického centra Gynekologicko-porodnické kliniky 1. Lékařské fakulty UK a VFN v Praze.

Důvodem, proč někteří odborníci, zejména urogynekologové, ženám žádajícím sekci vyhovují či je k ní přímo nabádají, je strach z poškození pánevního dna při přirozeném porodu. „Tento strach je však opodstatněný jen u žen starších 35 let, a to ještě jen v některých případech,“ vysvětluje Antonín Pařízek.

Hlavním důvodem pro žádost o sekci je nadále strach žen z bolesti při vaginálním porodu. Výzkumy však ukazují, že tělo těhotné ženy je odolnější vůči bolesti, v těhotenství a při porodu je práh bolesti vyšší.

„Je proto velká naděje, že porod žena zvládne sama. Pokud nebude sama zátěž zvládat, mohou jí být poskytnuty prostředky na tlumení bolesti, které jsou dnes zcela běžné a bezpečné,“ říká Antonín Pařízek. Podle něj je pro dítě nejlepší přirozený porod v termínu a kojení minimálně šest měsíců.

Čtěte také: Císař je riziko! Dětem hrozí potíže s imunitou, cukrovka a autismus

Video: Jaká rizika hrozí dětem, které na svět přišly císařským řezem?

Neuvěřitelné zrození. Miminko se dere na svět při „přírodním“ císařském řezu
Cože, císařský řez? Co vás čeká před i po něm a na co se připravit
Pro dítě je porod císařským řezem větší psychickou, ale i fyzickou zátěží. Zejména poporodní adaptace novorozenců je komplikovanější, ale i z dlouhodobého hlediska mají tyto děti horší imunitu než jejich vrstevníci porození přirozeně.

„Již dlouhou dobu jsou publikována epidemiologická data o vztahu mezi porodem dítěte císařským řezem a následným rozvojem obezity, astmatu, diabetu I. typu a neurovývojových poruch mezi které se řadí i poruchy autistického spektra,“ upozorňuje Jan Smíšek, neonatolog a pediatr z Gynekologicko-porodnické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze.

Více na http://supermamy.maminka.cz/clanek/pro-zeny-super-mamy-materstvi-miminko/498958/cisar-je-riziko-detem-hrozi-potize-s-imunitou-cukrovka-i-autismus.html?utm_source=supermamy.maminka.cz&utm_medium=copy
Témata: Video, Porod, Novorozenec, Cukr, Pánevní dno, Autismus, Lékařská fakulta, Poporodní adaptace, Vaginální porod, Praha, LF UK a VFN v Praze, Dlouhá doba, LF UK, Poševní sekret, Supermámy, Vedoucí lékař, VFN v Praze, Fyzická zátěž, Perinatologické centrum, Narozené dítě, Císařský řez, Porodní cesta, Okolnost, UK a VFN v Praze, Velká naděje