Maminka.czPéče o dítě a jeho výchova

Děti přísných rodičů mají větší sklony k obezitě, tvrdí vědci. Proč to tak je?

Simona Procházková 7.  6.  2021
Nedávno zveřejněná studie ukazuje, že nekompromisní autokratická výchova neškodí jen psychickému zdraví dětí, ale podepisuje se negativně i na jejich fyzické kondici. Odborníci jsou přesvědčeni, že přílišnou přísností rodiče způsobují svým potomkům problémy s nízkým sebevědomím i s tělesnou hmotností. Co ještě zjistili?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Na skutečnost, jaký výchovný styl a přístup ke svým dětem zvolíme, mají zásadní vliv naše osobnost, povahové rysy a temperament. Naše jednání a představy formují ale rovněž vzpomínky na vlastní dětství a zvyklosti, návyky a postoje z původní rodiny. Ty přenášíme dále na své ratolesti.

VIDEO: Děti, které necvičí, budou celý život ty nešikovné

Autoritářská výchova potlačuje osobnost

Pro dominantní neboli autoritářský styl výchovy, jsou charakteristické striktní příkazy, zákazy a tresty. Rodič se dožaduje úcty vůči sobě jako jediné autoritě. Nepřipouští žádnou diskusi, dává najevo svou sílu a převahu. Zpravidla má pro potomky, jejich potřeby a přání jen málo pochopení, neláme si příliš hlavu s respektováním jejich individuálních odlišností. Takto vychovávané děti nemají moc prostoru pro vyjádření vlastního názoru ani možnosti naučit se samostatně rozhodovat. Rodiče takto (často nevědomky) vychovávají submisivní, uzavřené, snadno manipulovatelné a pasivní osobnosti, někdy dokonce se sklony k agresivitě.

16 celebrit, které vychovávají děti tak trochu divně! Bez hraček a bez pravidel?

Nadváha už ve školce!

Co říká nejnovější studie z Concordia University v kanadském Montrealu, která byla zveřejněna v odborném časopise Preventative Medicine? Silně dominantní rodiče „velitelé a kontroloři“, kteří preferují autoritativní styl výchovy, mají několikanásobně vyšší pravděpodobnost, že jejich děti budou trpět nadváhou nebo přímo obezitou. U dětí v předškolním věku je toto riziko dokonce o 35 % vyšší ve srovnání s vrstevníky, kteří jsou doma vychováváni v demokratičtějším a svobodnějším duchu.

Jídlo jako lék proti stresu

Tým vědců zkoumal, do jaké míry jednotlivé rodičovské styly a sociální prostředí, ve kterém děti vyrůstají, ovlivňují jejich tělesnou hmotnost a fyzickou kondici. „Důvodem přibírání u dětí může být skutečnost, že nadměrný dozor a kontrola ve výchově, tedy styl, který na dítě vyvíjí silný a nepřetržitý nátlak, vedou k vnitřní nespokojenosti, nejistotě a potlačují rozvoj sebedůvěry. Dítě pak není schopné samoregulace vlastního jednání. Další možná teorie spočívá v tom, že silný psychický nátlak a přehnaný dozor ze strany rodičů výrazně zvyšují úroveň stresu u dětí, což může vést k přejídání a obezitě,“ vysvětluje vedoucí autorka studie Lisa Kakinami.

Děti s nadváhou jsou odrazem naší výchovy. Netrestejte je za vlastní chyby!
Každé čtvrté dítě je tlusté! Co dělat, abyste neměli doma metráčka?
Za rok až deset kilo navíc. Děti se nehýbou a tloustnou. Lékaři varují před epidemií obezity
Témata: Zdraví, Děti, Péče o dítě a jeho výchova, Výchova, Rodina a vy, Rodiče, Dětská obezita, Povahové rysy, Teorie, Montreal, Velký sklon, Fyzická kondice, Přibírání, Obezita, TAK, Sklon, Sebevědomí, Styl, Zdraví na Heureka.cz