Děti si s moderní technologií rozumí

Používá vaše dítě chytrý telefon, tablet nebo počítač daleko lépe než vy? V Americe by vaši ratolest označili za typického příslušníka „digitálních domorodců“.
Děti si s moderní technologií rozumí

Jde totiž o generaci, která s technologiemi vyrůstala a rozumí jim. Některé školy se proto rozhodly, že tento vztah zúročí i ve výuce.

Interaktivní revoluce ve školách
Jednou z takových škol je třeba Speciální Základní škola v Poděbradech. Tamní žáčci většinou odmala neslyší nebo žijí v osamělém autistickém světě, hůř komunikují s okolím a také výuka je pro ně daleko složitější. Proto škola pořídila tablety. Jeden klik na dotykovém multimediálním přístroji může postiženým dětem pomoci v rozvoji. Zatímco v jedné aplikaci obtahují děti písmena a procvičují si tím jemnou motoriku, ve druhé zase rozpoznávají zvířata. „Práce s tabletem a brouzdání po internetu jsou navíc pro děti až překvapivě přirozené věci,“ vysvětluje učitelka poděbradské školy Kristina Benešová.

Stejný přístup zvolila i Mateřská a Základní škola Sluníčko v Lipníku nad Bečvou: „Naše škola má svou vizi v dokonalém zvládnutí cizího jazyka a orientaci v užívání IT technologií v praktickém životě. Cílem je kromě jiného chápat IT pomůcky jako vhodný pracovní nástroj,“ vysvětluje tamní ředitelka Věra Pospíšilová.

Pozitivní vliv technologií a internetu ve výuce potvrzuje i dětská psycholožka Julie Rákosová z psychologické poradny www.poradnaveskolce.cz: „Interaktivní výuka děti baví a často si ani nevšimnou, že při ní získávají nové poznatky. Navíc jsou nenásilně vedeni i ke kritickému myšlení, které je v dnešní době při používání informačních technologií nutností.“

Bezpečnost především
Také učitelé by ovšem měli mít absolutní kontrolu nad tím, čemu se jejich svěřenci při práci s počítači věnují. Školy například mohou využít nabídku virtuální ochrany od poskytovatelů internetu. Například společnost UPC nabízí službu UPC SmartGuard. Ta chrání počítač nejen před viry, ale i před nežádoucím obsahem internetu. Právě to je také případě dětí to nejdůležitější.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články