Maminka.czTěhotenství

Děti, těhotné a smog: Bydlete v zeleni, jezte vitamíny

Martina Machová 29.  12.  2017
Opakující se bronchitidy u dětí, změny DNA plodu, mužská neplodnost, ale i onkologická onemocnění – to vše je dáváno do souvislosti s působením smogu na lidský organismus!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Slovo smog dali světu Britové, a to přesně v prosinci roku 1952. „Smog“ je totiž složeninou dvou anglických slov: smoke (kouř) a fog (mlha), což přesně vystihuje podstatu problému. Problému, který začátkem prosince 1952 přerostl do naprosto katastrofických rozměrů a brzy si vybral velmi krutou oběť.

Velký smog, jak jej historie pojmenovala, připravil o život dvanáct tisíc Londýňanů! Tato pohnutá událost však nastartovala pozitivní změny v přístupu k životnímu prostředí a ovzduší. Ač se mnohé zlepšilo, smog nás bohužel trápí stále. Co bychom o něm měli vědět?

Záněty průdušek, astma i poškození srdce

Smog negativně ovlivňuje nejen lidský organismus, ale i další živé organismy včetně rostlin a stromů. Problematickými „ingrediencemi“ smogu jsou především: oxid siřičitý, oxid uhelnatý, oxidy dusíku, prachové částice, těkavé organické látky a přízemní ozón.

Oxid dusíku i oxid uhelnatý se vážou na krevní barvivo a komplikují přenos kyslíku z plic do všech tkání a jsou velmi dráždivé pro dýchací cesty. Oxid siřičitý může být při opakovaném vystavení jeho negativním účinkům příčinou dráždivého kašle, zánětů průdušek, astma, a dokonce prý umí poškodit i srdeční sval!

Jste těhotná a trápí vás únava? Hoďte nohy nahoru a nechte se obskakovat

Vedle trojice oxidů je též značně problematický i polétavý prach. Jemné částečky na sebe vážou jisté karcinogenní a mutagenní látky (např. benzoapyren), ty jsou pak dávány do souvislosti nejen s onkologickými onemocněními, ale i s dětskými bronchitidami, poškozením plodu i neplodností u mužů! Je tedy zřejmé, že bychom smog neměli podceňovat.

Kdo je nejvíce ohrožen?

„Citlivou skupinou jsou děti včetně kojenců a vyvíjejícího se plodu v těle matky. Pozor si tedy musí dát i těhotné ženy. Dále sem patří starší lidé a osoby s chronickým onemocněním dýchacího oběhového ustrojí, ale i lidé jinak oslabení. I pro mladého a zdravého člověka je vdechování znečištěného vzduchu za smogové situace zátěží, ale jeho organismus má rezervy, které mu ji pomáhají lepe zvládat,“ uvedl MUDr. Miroslav Šuta pro časopis Veřejná správa. Jenže jak se chránit, když bydlíte ve městě a smog venku prostě je?

UŽITEČNÉ INFORMACE:

Aktuální informace o kvalitě ovzduší: portal.chmi.cz/aktualni-situace/stav-ovzdusi/prehled-stavu-ovzdusi

Kvalita ovzduší v Praze: www.praha.cz/kvalita-ovzdusi-v-praze

6 tipů, jak eliminovat negativní dopad smogu na organismus

  • Pohyb venku omezte na minimum, naprosto nevhodné je provozování venkovních sportovních aktivit (běh, fotbal apod.). 
  • Bohužel je na místě eliminovat i větrání.
  • Během smogové kalamity se doporučuje nekompromisně omezit jakoukoliv produkci škodlivin v interiéru; topení v krbu, kouření apod.
  • Při smogových excesech je vhodné zařazovat do jídelníčku co nejvíce tzv. antioxidantů (vitamíny A, E, C, B2, B15, selen, zinek, mangan, bioflavonoidy, koenzym Q10 atd.).
  • Proti polétavému prachu může částečně ochránit i rouška.
  • Je-li to jen trochu možné, odjeďte z města.

Pokud to jde, bydlete v zeleni: Aneb každý strom u domu se počítá!

Stromy, keře, okrasné rostliny i trávníky fungují mimo jiné jako velmi účinné filtry pro prachové částice! (Navíc v letních měsících snižují vznik nebezpečného přízemního ozónu a také fungují jako klimatizace).

Dle ročního období jsou stromy schopné zachytit až 80 % částic polétavého prachu ze svého okolí – jehličnany tak pochopitelně fungují celoročně.

VIDEO: Jak uvolnit pánevní dno před otěhotněním

Vzpomínka na bříško aneb Proč investovat do těhotenských fotek?
Čím vás muž zaskočí v těhotenství? Ne vždy to musí být příjemné překvapení
Chřipková sezóna v těhotenství. Jak ji zvládnout bez úhony a na co si dát pozor?
Témata: Zdraví, Těhotenství, Pánevní dno, Srdeční sval, Plod, Mladý člověk, Miroslav Šuta, Praha, Vitamín, Vít, Brito, Smogová situace, Ingredience, Užitečná informace, Zinek, Účinný filtr, Životní prostředí, Krevní barvivo, Mlha, Smog, Chronické onemocnění, Negativní dopad, Oxid uhelnatý, Zelení, Dýchací cesta, Zdraví na Heureka.cz