Maminka.czNaše tipy

Děti, zlobte. Ale jen tam, kde chceme. Test tří bezpečnostních zábran Lindam

Marek Lutonský 3.  7.  2013
Aby děti zůstaly tam, kde mají zůstat, a aby se nedostaly do míst, kam nechceme, je jim někdy nutné postavit do cesty nepřekonatelné překážky. Můžeme improvizovat, nebo sáhnout po hotových zábranách. Tři takové jsme vyzkoušeli.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Lindam je původně britská, dnes s novým majitelem už americká firma, která se zaměřuje na bezpečnost dětí. Vedle nejrůznějších zábran a ohrádek, domácích i cestovních bezpečnostních doplňků vyrábí také dětské chůvičky a skákadla. Vyzkoušeli jsme tři typy zábran, které Lindam nabízí i na českém trhu.

Zábrana Sure Shut Deco: kov a dřevo

První testovaná zábrana se hodí pro přehrazení dvou místností, mezi kterými nechcete zavírat dveře. Nebo také jako ochrana u schodiště, byť v základní neprodloužené verzi nemusí pracovní šířka 75–82 cm k tomuto účelu stačit. Výška zábrany je přibližně 76 cm.

Mezi zdi či zárubně se vzepře kovová konstrukce, v jejím středu se oběma směry pohybují dřevěná dvířka. I když v návodu se píše o vrtání do podkladu, odhaduji, že v mnoha případech nebudete vrtačku potřebovat.

V mém případě, kdy jsem zábranu upevnil mezi dřevěnými zárubněmi dveří, totiž stačilo přitáhnout šrouby ve všech rozích kovové konstrukce. Vrutem se jen do podkladu upevňují patky, které lépe brání pohybu celé zábrany. Jestli se obejdete bez vrtání, není k montáži potřeba žádné vlastní nářadí – Lindam v balení rovnou přidává utahovací klíč.
Po vybalení se může zdát, že jste dostali vadný výrobek. Jedna část kovového rámu je totiž silně vyhnutá, netvoří s ostatními pravý úhel. Je to však účel. Tato část se až postupným utahováním šroubů dostane do správné polohy a také vlastní silou potom drží zábranu na místě.

Při utahování se ale zřejmě mírně pohnula i kovová konstrukce na protější straně. Tím skřípla závěsy dvířek, které pak ve střední části začaly trochu drhnout. Je to snesitelné, i tak jsem ale montáž provedl mnohokrát, abych ověřil, že se tohoto chování nedalo u testovaného kusu nijak zbavit.

Je třeba počítat s tím, že kovová konstrukce dosti zúží prostor. Zabere 24 cm, pro dvířka pak zbývá už jen 56 cm. Musíte si také zvyknout na spodní kovovou příčku, přes kterou možná budete chvíli zakopávat. Mně se ji u dveří podařilo skrýt za prahem, takže nevadila.

Je výborné, že pro zamknutí stačí do dvířek silněji strčit, vše ostatní zajistí západka. Pro otevření je potřeba stisknout tlačítko po obou stranách zámku a celý plastový blok posunout směrem dolů. Malé dítě tuto operaci nezvládne. Ve spodní části lze pak otvírání dvířek omezit pouze na jeden směr.

Způsob použití nejlépe ukáže video, na aktuálním modelu je jen jinak řešena zarážka na spodní straně:

Zábranu Sure Shut Deco lze použít i v širších otvorech. V takovém případě je třeba dokoupit prodloužení v šířkách 7, 14 nebo 28 cm. Vhodným skládáním se pak ze standardní hraniční šířky 82 cm dá dostat až na 138 cm.

Shrnutí: Lindam Sure Shut Deco za 1 599 Kč se jednoduše upevňuje, snadno otvírá a zavírá, malé dítě ji nedokáže překonat. Je jen třeba uvědomit si, že zúží prostor, ve spodní části má kovovou konstrukci a v případě testovaného kusu malinko drhla.

Ohrádka Safe & Secure Metal Play Pen: Děti, šup s vámi do klece

Na chvíli opustím strohý popis vlastností a přidám osobní zkušenost. Když jsem tuto kovovou ohrádku sestavoval, říkal jsem si, že do takové klece přece nemohu dcerku nikdy s klidným srdcem zavřít. A natož to ještě v článku doporučovat.

Test je ale test, nedá se nic dělat – malá musela dovnitř; nechal jsem jen trochu otevřená vrátka. A té nezbednici, která se pláčem ozve okamžitě, když je jakkoli nespokojená, se to líbilo! Na měkké a teplé podložce má pohromadě hračky, přes metr v průměru jí pro hraní stačí… a byl klid.

Šestiúhelník má uprostřed stran průměr přesně 107 cm, v rozích pak 123 cm. Ohrádka je vysoká 73 cm. Materiálem je tentokrát kov s bílou povrchovou úpravou. Šest plůtků drží v rozích pohromadě plastové demontovatelné závěsy, v jednom segmentu jsou otevíratelná vrátka. Ani tady je dítě nezvládne otevřít, je nutné současně stisknout tlačítko nahoře i dole. Pro zavření stačí do dveří silněji strčit. Modrá podložka se přiváže k jednotlivým rohům a stranám kovové konstrukce.

Tato ohrádka ale nemusí být jen v šestiúhelníku. Dá se rozvinout a vytvořit z ní zábrana různých délek i tvarů. S pěti segmenty uspořádanými do úplně rovného plotu se lze dostat až na vzdálenost 321 cm. Dal by se přidat i šestý segment, to už ale výrobce nedoporučuje.

Zábrana může být i různě lomená, tak jak to vyžaduje prostor. Pro představu, co všechno lze s touto ohrádkou vyplnit, uvažte, že máte šest 60cm plůtků, které se dají k sobě upevňovat pod takřka libovolným úhlem.

Vyzkoušel jsem vytvořit ohrádku kolem rohového krbu. Využil jsem k tomu čtyři segmenty: dva na delší straně, jeden na kratší a poslední s dvířky byl umístěný našikmo, aby přesně vyplnil místo, které jsem pro zábranu měl.

Takto rozvinutá zábrana ale už neudrží samostatně jako šestiúhelník. Na obou koncích je třeba ukotvit ji do zdi či zárubní. A tady se už bez vrtání neobejdete. Plastové konzole drží 2 × 7 vrutů, které Lindam dodá i s hmoždinkami. Do konzolí se nasunou patky a na ně už „nacvaknou“ závěsy ohrádky.

I když se jednotlivé klouby klíčem utáhnou, nedrží dokonale nastavený úhel. Třeba do dvou segmentů u krbu se dalo strčit a snadno se prohnuly do véčka. Škoda, že přímou a pravoúhlou polohu v těchto kloubech nedrží pevněji nějaká západka.

Shrnutí:Safe & Secure Metal Play Pen je výborná zábrana a současně ohrádka. V tomto případě je cena už podstatně vyšší, výrobek stojí 4 999 Kč, ale jeho využitelnost je díky různým možnostem sestavení větší než u jednoúčelových zábran.

Zábrana Extending Wood: celá dřevěná

Lindam Extending Wood má blíže k prvnímu popisovanému typu zábrany. Také ona slouží k přehrazení prostoru mezi dvěma zdmi, zárubněmi, skříněmi nebo jinými svislými prvky. Na rozdíl od Sure Shut Deco si ale nepomáhá samostatnou kovovou konstrukcí, mezi kterou se pohybují dvířka. Prakticky celou její plochu tvoří dřevo a vypadá to velice pěkně.

Ani tato zábrana není určena jen do přesně vymezeného prostoru. Dá se použít pro přehrazení míst o šířce 63,5 až 106 cm. Jak to dělá? To, co vidíte na obrázku jako celistvý dřevěný plůtek, jsou totiž ve skutečnosti dvě části sešroubované dohromady. Na horní a spodní straně každé části je sedm otvorů vzdálených 6,5 cm a po těchto skocích lze měnit šířku celé zábrany. Šířka místa, kam chcete zábranu upevnit, ale nemusí být přesně násobkem 6,5 cm. Zbylý prostor se vyplní vyšroubováním závěsných prvků po stranách.

Extending Wood ale bezpodmínečně vyžaduje vrtání do zdi, což byl důvod, proč jsem tuto zábranu nakonec zkoumal jen nanečisto. V balení dostanete papírové šablony, které přesně a bez nutnosti měření prozradí, kam vyvrtat otvory pro uchycení závěsů. Lindam opět dodává vruty a hmoždinky, je jen třeba uvážit, zda místo ve vašem bytě nevyžaduje jiný typ montáže.

Na jedné straně zábrany jsou závěsy-panty, kolem kterých se dvířka při otvírání otáčejí. Na protilehlé straně je pak zámek, snadno ovladatelný jednou rukou, a dole obloukovité lůžko pro uložení zavřených dvířek. Dodávají se dvě: u jednoho se dá zábrana otvírat na obě strany, druhé lůžko je pouze jednostranné.

Při otvírání nestačí pouze klepnout do pružné západky zámku. To by už mohlo větší dítě zvládnout. Celou zábranu je ještě potřeba mírně nazvednout, aby spodní trn vypadl s lůžka. Podívejte se na video, z něj bude způsob používání jasný:

Shrnutí:Zábrana Lindam Extending Wood za 1 699 Kč se mi ze všech tří líbila na pohled nejvíc; kvůli použitému materiálu, masivnímu dřevu. Pouze minimálně zmenšuje průchozí šířku, menší nevýhodou je nutnost montáže vrtáním. Otvory ve zdi se ještě dají neviditelně zasádrovat, u dřevěných zárubní se jich ale nezbavíte.

Nebojím se, doporučím

Lindam se chlubí, že čtyři z pěti dětských zábran prodaných ve Velké Británii, nesou jeho značku. Tři výrobky, které jsem zkoušel, fungují a doporučil bych je i svým známým bez obav, že se mi za to někdy přijdou pomstít.

Pro další informace k testovaným bezpečnostním zábranám se podívejte na web výrobce:

Sure Shut Deco (stáhněte si návod v PDF)
Safe & Secure Metal Play Pen (návod)
Extending Wood (návod)

Zábrany k testu poskytl obchod LearningToys.cz

Témata: Děti, Naše tipy, Pravý úhel, JEN, Bezpečnostní zábrana, Ohrádka, Kovová konstrukce, Bezpečnost, Zlo, Test, Střední část