Maminka.czChování a vztahy

Dětská agresivita: co sní?

Ivanna Benešová 23.  1.  2011
Máte pocit, že ve vašem dítěti narůstá agresivní chování? Nosí syn jednu poznámku za druhou? Pozorujete snad, že se vaše dcery mezi sebou agresivně bijí? Pak možná právě pro vás se bude hodit několik následujících rad, jak dětské agresivní chování zkrotit!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Vzrůstající agresivita dětí a mládeže je bohužel jedním z typických jevů naší moderní společnosti. Není to však žádný trend, bohužel negativní důsledek modernizace společnosti. Přitom velký vliv na vzrůstající násilí mezi nejmladšími má právě rozvoj digitálních technologií a obecné uvolnění mravů ve všech oblastech dnešní společnosti.

Všichni dávají nárůst dětské agresivity za vinu televizi. Nebudu říkat, že tomu tak není. Čím více času stráví dítě u televize, tím více je ovlivněno tím, co se ve filmech odehrává a co hrdinům prochází. Podobně tomu je ale i při sledování seriozních publicistických nebo dokumentárních pořadů. Není to až tak výjimečné, kdy hrdinou televizní reportáže je muž, který má na kontě několik trestných činů a policii stále uniká. Anebo ho stihl až směšně nízký trest. Na druhou stranu ale nedávejme vše za vinu pouze televizí. Negativní vliv na agresi dítěte mohou mít i psané pohádky, knížky nebo třeba noviny či časopisy. Násilí je v dnešní společnosti prakticky všude zmiňováno,“ vysvětluje nárůst agrese mezi nejmladšími psycholog Vojtěch Benda.

Všeobecný rozhled neomezujte

Ačkoli je patrné, že velký vliv na chování dětí mají média, nebylo by rozhodně správné děti v oblasti mediálního vzdělávání nijak omezovat. Ba spíše naopak! Ideální výchova je taková, která umožní dětem vidět a vnímat svět takový, jaký skutečně je. A to tedy včetně negativním jevů jako je například násilí, agrese či třeba trestné činy.

„Nemá smysl, abyste dětem zakazovaly sledovat například kriminálně laděné pořady nebo filmy třeba o gangách či zlodějích. Tudy cesta nevede. Vaše dítě by mělo mít možnost v patřičném věku poznat vše, co k životu patří. Vy ale, jakožto správný rodič, byste měli být schopni svému potomkovi vysvětlit, proč je daná věc nebo čin špatný, a proč by se tak vaše dítě rozhodně chovat nemělo. Vše je prakticky o komunikaci a důvěře mezi rodiči a dětmi,“ říká psycholog Benda.

Čtěte také: Televize jako výchovný prostředek? Funguje to!

A dodává, že pokud má dít ve své rodiče důvěru a cítí k nim kladný vztah, neměl by být problém pochopit a přijmout modely chování právě svých rodičů. Je přirozené, že si děti berou z rodičů (a starších sourozenců) vzor.

Násilí netrestejte násilím

Nicméně i v sebelepší rodině se čas od času tane, že se malé dítě ve školce nebo ve škole s někým nepohodne a vyřizování účtů neskončí pouze u slov. A co pak? Jak řešit situaci, kdy dítě donese poznámku za to, že zbylo spolužáka?

Podle psychologů je opět na prvním místě komunikace a pokus vysvětlit, proč takovéto řešení problémů není dobré. „Rozhodně byste ale neměla dítě trestat fyzicky. Jakmile ve škole někomu ublížil, s někým se popere nebo třeba shodí spolužačku ze židličky, je patrné, že v dotyčném dítěti tkví základy agresivity, tak tím, že za trest dostane od vás pár facek nebo výprask na holou, v něm agresivní modely chování jen podpoříte. Proto je vždy lepší trestat zlobivé děti rváče jinak. Nechte je třeba umýt nádobí, vytřít chodbu anebo mu třeba zakažte jít odpoledne s kamarády ven,“doporučuje vhodný trest pro agresivní děti Vojtěch Benda.

Veďte je ke sportu

Jakmile zpozorujete, že vaše děti mají k agresivnímu chování blíže, než ostatní, je zde ještě jedno velmi jednoduché, ale přesto účinné, řešení. Sport. Každý člověk potřebuje čas od času nějak vybít svoji energii. A ideálním řešením je právě fyzická zátěž. Navíc se při sportu do těla vyplavuje více endorfinů, takzvaného hormonu štěstí a radosti.

„Při pravidelné fyzické zátěži se každý jedinec cítí lépe a na svět hledí optimističtěji. Pokud pozorujete u někoho sklony k depresím nebo ke zkratovému a násilnému chování, zkuste dotyčného vést ke sportu. U dětí s jevy agrese, může být ideální volbou sport jako například šerm, box nebo třeba hokej. Tyto sporty jsou vhodné proto, že se jedná prakticky o souboje, ale přitom podléhají určitým pravidlům. A dítě během tréninku pochopí, že dosáhnout úspěchu nejde pouze silou, ale je k tomu zapotřebí i strategie a uvažování. A právě přemýšlení nad řešením situace oddaluje myšlenky na zákeřné a hrubé chování. Platí to zejména u dětí ve školním věku do období puberty,“ říká psycholog Vojtěch Benda.

Čtěte také: Televize jako výchovný prostředek? Funguje to!

Témata: Chování a vztahy, Negativní důsledek, Dětská agresivita, Účinné řešení, Hrubé chování, Fyzická zátěž, Ideální výchova, Negativní jev, Násilné chování, Agresivita