Maminka.czBatole

Dětská samomluva je důležitá. 5 období, kdy mluví samo se sebou

Martina Machová 30.  7.  2016
Z pohledu vývojové psychologie je samomluva malých dětí velmi přínosná, fyziologická a pro děti prospěšná. Není potřeba se obávat o jejich „duševní zdraví“, ba právě naopak.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Tříletá Karolínka sedí na písku a cosi kutí rukama složenýma v klíně, její maminka se dusí smíchy a vše se snaží natočit alespoň na mobil. Kája ustrašeně piští vysokým hláskem: „Nenene, neštípej mě, já už budu hodná, velká ruko!“ Hlas, který se vydere z dívenčina hrdla chvilku nato, je naprosto neuvěřitelný. Hrdelní bas starého námořníka zachraptí: „Už se prostě nešťourej v tom nose a já tě pohladím, malá ruko.“

Kdyby Káji maminka tuto hru neznala, pravděpodobně by nepochopila, že Karolínky ruce právě vedou zajímavý dialog, pochopitelně prostřednictvím kreativní Karolínky.

Proč děti mluví samy se sebou: aneb proč je samomluva důležitá

Malá Kája není sama, kdo si takto hraje. Většina dětí mluví sama se sebou! Jen my dospělí to mnohdy ani nepostřehneme, nicméně jde o jev zcela fyziologický a dle odborníků kupodivu i důležitý a prospěšný.

Samomluva jako terapeutický nástroj

Například uznávaný americký psycholog Lawrence E. Shapiro samomluvu u dětí glosuje následovně: „Mnozí terapeuti propagují samomluvu jako způsob, jak se naučit novému chování. Některé programy dokonce využívají řízení sebe samého, aby děti naučily plánovat dopředu a ovládat své impulsivní chování. Jiní terapeuti děti učí mluvit samy se sebou, aby se tak vyrovnávaly se stresujícími problémy a vyrovnávaly svou úzkost.“

Je tedy zřejmé, že se úplně obyčejná samomluva, která se často jeví poněkud humorně, může stát velmi užitečným terapeutickým nástrojem.

5 období dětské samomluvy dle Lawrence Kohlberga

Dle nejcitovanějšího psychologa 20. století, profesora Lawrence Kohlberga, existuje pět období dětské samomluvy. Tato období jsou v dětském vývoji naprosto fyziologická, podobně jako specifická období strachu (např. separační úzkost, strach z nadpřirozena, ze smrti apod.).

 

Jak se blíží puberta, tak se samomluva ztišuje.

 

Určitým způsobem zcela charakteristická období samomluvy bývají u některých dětí výrazná více, u jiných méně a u dalších je stěží postřehneme. Dle Lawrence Kohlberga jimi malé procento dětí dokonce neprochází vůbec. Údajně jde obvykle o děti impulsivnější a dráždivější.

Jednotlivá období

Kojenci a mladší batolata:

V kojeneckém a mladším batolecím věku se naprosto nepozastavujeme nad tím, jak si malý brouček v postýlce či kočárku brouká, vrní, mumlá a později i vypráví sám pro sebe. Je to jednoduše součástí radostné hry, zábavy a pravděpodobně i učení.

Větší batolata:

Ve starším batolecím věku se z broukání stává jednoduché vyprávění; děti si podobně jako malá Kája povídají při hře, ale úplně nejčastěji vedou monolog před usnutím. Vysvětlují a popisují, co prožily, vyprávějí příběhy, s kýmsi si povídají. Nezávidíte jim někdy takové úžasné chvilky ztišení, obrácení se do sebe v jakési svérázné formě meditace?

Předškoláci a malí školáci:

Jak děti rostou, „roste“ i forma a úroveň jejich samomluvy. V tomto věku jde již o seriózní dialog. Děti si kladou otázky a odpovídají, vysvětlují, mentorují, někdy poučují – jakoby si chtěly utřídit svůj vnitřní svět. Často mají děti v tomto věku nějakého imaginárního kamaráda.

Větší školáci:

Jak se blíží puberta, tak se samomluva ztišuje. Stává se méně zřetelnou a dospělí ji už prakticky postřehnou. Samomluva v tomto věku pomáhá určovat směr, utvrzovat se v něm a soustředit se.

Dospívající a dospělí:

Pakliže se nestydíme, pakliže jsme se samomluvě úplně nezavřeli, mluvíme si v některých chvílích pro sebe i v dospělosti. Samomluva je pomocník, motivátor, povzbuzovač a náš osobní fanoušek. Samomluvou si dodáváme kuráž zvládat těžké úkoly nebo se jejím prostřednictvím radujeme.

Dětský psycholog Lawrence E. Shapiro dokonce povzbuzuje rodiče, aby dětskou samomluvu podporovali: „Naučí-li se děti vyrovnávat s obtížnými situacemi tím, že budou mluvit samy se sebou, bude to pro ně mít krátkodobě i dlouhodobě pozitivní účinky.“

Také občas mluvíte sami pro sebe?

Dětské lži: Bujná fantazie a vychytralost již od plenek?
Témata: Děti, Předškolák, Batole, Školák, Kojenec, Sam, Námořník, Lawrence, Kuráž, Meditace, Dětský psycholog, Malý brouček, Americký psycholog, Impulsivní chování, Brouček, Období, Samomluva, Malé procento, Bujná fantazie, Vnitřní svět, Imaginární kamarád, Obracení, Procento dětí, Dětská samomluva, DŮL