Maminka.czBatole

Dětské lhaní: Lepší než trestat, je pátrat, proč dítě lže

Martina Machová 16.  11.  2015
„Nejméně do 7 let se u dítěte dá jen těžko hovořit o lhaní zejména proto, že dítě potřebuje poměrně dlouhý čas, než začne přesně rozlišovat svět vlastních představ a reality.“ tvrdí psycholožka.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Opakované lhaní může vnímavý rodič chápat nejen jako prohřešek – něco, co se nemá dělat – ale i jako cennou informaci. Lež může být jednoduše vnímána i jako zpráva či upozornění, že se dítě něčeho obává, cosi jej trápí, něco důležitého aktuálně řeší. „Než abychom dítě trestali a odsuzovali, je lepší pátrat spolu s dítětem po příčině lži a hledat, co jí dítě sleduje.“ tvrdí psycholožka a psychoanalytička Danielle Dallozová.

Já se nepočůrala, to ten pošťák!

Zatímco dětská lež mívá krátké nohy, lež dospělých bývá dlouhonohá a mnohem sofistikovanější. Ať už se ale jedná o lež dítěte či dospělého, ve většině případů platí, že lhaní vždy přináší určité výhody a také ochranu před negativními dopady lhářova jednání.

Příčinou lhaní u malých dětí však může být i bujná fantazie či neschopnost pojmenovat problém. Úžasně tento fenomén popisuje psycholožka Danielle Dallozová ve své útlé publikaci s příznačným názvem „Lhaní“.

Dětské lhaní
Chování a vztahy

Dětské lhaní

Dallozová zmiňuje kupříkladu příběh tříleté dívenky, která se v noci pomočila a mokrou postýlku sváděla na pošťáka, který jim nosil každé ráno poštu. Proč? Rodiče holčičky byli dlouhodobě pryč a holčička vždy netrpělivě čekala na listonoše, až přinese dopis od rodičů, po kterých se jí velmi stýskalo. Nehody jí též pravděpodobně připomínaly chvíle, kdy se jí při převlékání mokrých věcí maminka dotýkala a byla jí nablízku. Jenže, jak má takovou směs pocitů vyjádřit tříletá holčička? Ano, pomočila se – může za to ten pán s dopisem!

„Nejméně do 7 let se u dítěte dá jen těžko hovořit o lhaní zejména proto, že dítě potřebuje poměrně dlouhý čas, než začne přesně rozlišovat svět vlastních představ a reality…Dítěti však můžeme pomáhat, aby se postupně učilo používat slova odpovídající realitě.“ říká psycholožka.

6 nejčastějších důvodů, proč děti lžou

  • Lhaním se brání; před trestem, hanbou a zostuzením.
  • Lží mohou zakrýt svůj strach nebo třeba lakotu.
  • Lhaním na sebe děti často upozorňují, když je nikdo neposlouchá, nikdo jim nenaslouchá a nevěnuje pozornost.
  • Některým „šedým myškám“ pomáhá lhaní vyniknout. Zvláště pokud si vybájí něco opravdu peprného!
  • Dětské lži mou být i obranou reakcí před těžkou, komplikovanou či pro dítě nesrozumitelnou a nepřijatelnou situací. Tehdy lež přináší úlevu. Lež se v dětské mysli prolne s fantazií a tuto „směs“ posléze dítě přijme za pravdu.
  • Lhaní je někdy jednoduše hraní. Hraní se slovy a fantazií. Lhaní může některé děti prostě bavit.

Postoj rodičů k prvním dětským lžím dle psychologů velmi pravděpodobně zásadně ovlivňuje další vývoj dětského lhaní. Svým způsobem se dá říci, že v některých případech dotlačíme svým chováním ke lhaní děti my dospělí!

Témata: Děti, Předškolák, Školák, Batole, Chování a vztahy, Trest, Vnímavý rodič, Třešť, Bujná fantazie, Myška, Nejčastější důvod, Prohřešek, Pat, Lhaní, Dlouhý čas, Třes, Danielle, Převlékání, Tříletá holčička

Video