Maminka.czDětské oblečení a dětská obuv

Dětské zimní oblečení vybírejte funkční a odolné. Klidně si připlaťte

Gabriela Kolinová 16.  11.  2017
Do oblečení na zimu se vyplatí investovat. Bundy, kalhoty a overaly musí být dostatečně hřejivé, ale i prodyšné a větru i vodě odolné. Zároveň by mělo i něco vydržet, třeba i po opakovaném praní. Jak vybrat oblečení, které obstojí v mrazu, silném větru, dešti i sněhu? Poradíme vám, na co si dát pozor.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jak vybrat bundu? 

Dobrá dětská zimní bunda je základ. Měla by být větruvzdorná a voděodolná, tedy nepromokavá, ale zároveň i prodyšná. Je nutné, aby byla zateplená, a děti tak byly v teple a nebyly zpocené. 

Bundy jsou buď s takzvaným zátěrem a nebo s membránou. Ty vyrobené zátěrem jsou spolehlivě nepromokavé, jsou levnější, ale trochu pokulhávají co do prodyšnosti a schopnosti odvádět pot, radí na stránkách Skibi.cz.  

Podle odborníků se tedy vyplatí koupit bundu s funkční membránou, je sice dražší, ale stojí za to si připlatit, protože bunda nepromokne, ale dokáže i „dýchat“ a odvádět pot dítěte. Membrán existuje celá řada druhů a poměrně výrazně se liší ve svých parametrech. Známé jsou například membrány GORE TEX, Sympatex a podobně. 

Jak vybrat kvalitní podzimní oblečení a neutratit celou mateřskou?

 
Rozhodně se vyvarujte nákupu levných neznačkových bund někde na tržišti, které nemají ani zátěr, ani membránu a vy nemůžete zjistit, zda jsou nepromokavé. Tyto bundy mohou být někdy jen povrchově ošetřeny a po prvním vyprání bunda nedokáže odolávat vodě ani sněhu, radí odborníci ze Skibi.cz. 

Dobré je sledovat i některé parametry:
Nepromokavost, která je značena takzvaným vodním sloupcem. Za nepromokavou se podle evropských norem považuje tkanina s vodním sloupcem 1 500 mm. V současnosti vyráběné membrány se pohybují v rozsahu přibližně 3 000–20 000 mm vodního sloupce. U dětí postačí vodní sloupec od 5 do 8 tisíc mm vodního sloupce. Dobré je, aby budna měla podlepené švy, aby voda nepronikala dovnitř. 

Prodyšnost značí, kolik gramů vodní páry projde metrem čtverečním tkaniny za 24 hodin. Rozsah nabízených prodyšností se podobá číslům uvádějícím vodní sloupec, tedy 3000–20 000 g/m2/24h. 

Velký výběr zimních bund: nové i použité, pro holky, kluky i unisex

Detaily a provedení – přesvědčte se, že bunda má kvalitní zipy, které nebudou dělat problém ani malým dětem. Výhodou je odepínací kapuca a fleece kolem krku. Dále je dobrý sněžný pás kolem pasu, který zachytí sníh v případě pádu, dvojité rukávy s otvorem na palec a nastavitelné stahování rukávů. U dětí se jistě hodí i reflexní prvky, díky kterým budou vidět i za špatného počasí. Důležité jsou i design a barevné provedení bundy, aby se dítěti líbila a nosilo ji rádo. 

Zase je venku nevlídně? Poradíme vám, jak obléknout děti do nepříznivého počasí

Jak vybrat lyžařské kalhoty a oteplováky? 

U lyžařských kalhot či oteplováků sledujte stejné údaje jako u bundy. Důležitá je tedy nepromokavost, větruvzdornost a prodyšnost. Navíc se vyplatí dbát na to, aby kalhoty byly oděruvzdorné, protože jak sami víte, děti se rády kloužou a ne každé kalhoty to vydrží, a aby byly dobře zateplené

Stejně jako zimní bundy a kombinézy jsou kalhoty vyráběny buď se zátěrem, nebo s membránou. A stejně jako u bund se vyplatí připlatit si za kalhoty s membránou. Velký pozor si opět dejte na nákup levných kalhot, které někdy bývají jen povrchově ošetřeny proti promokání a po první vyprání začnou propouštět vodu. Rozhodně se v obchodě ptejte na jejich parametry – tedy na nepromokavost (u kalhot je dostačující vodní sloupec okolo 5 tisíc mm) a prodyšnost. I tady se vyplatí zkontrolovat švy, zda-li jsou podlepené. 

Detaily a provedení – kalhoty by měly být dostatečně teplé, uvnitř většinou bývá mikrofleece. Dbejte na to, aby se v kalhotách dítěti dobře pohybovalo. Dále sledujte další funkční záležitosti: voděodolné zipy, podlepené švy, pružný zvýšený pas, nastavitelné šle (někdy bývají odepínací) a kapsy na zipy. 

Velmi praktický je spodní lem s kvalitní gumičkou nebo stahováním, když dítě sáňkuje nebo se klouže, zajistí, že se mu pod kalhoty nedostane sníh. Dále gumičky na nohavicích, které se dají přetáhnout přes chodidlo dítěte nebo přes boty a zajistí, že se kalhoty nebudou vytahovat.

Kde koupit kvalitní zimní oblečení? Mimibazar nabízí desítky modelů za skvělé ceny!

Jak vybrat rukavice, čepice a další doplňky?

Čepice

Věděli jste, že nejvíce tepla uniká z organismu právě hlavou? Proto si zaslouží být v teple. Výběr vhodné čepice byste proto také neměli podcenit. Děti by měly mít minimálně dvě čepice – jednu tenčí na jaro a podzim a druhou silnější a teplejší na zimu. Na hory a do silných mrazů se hodí ještě kukla, která dítěti ochrání i obličej. (Rozhodně nedávejte dítěti šálu před pusu, jak dýchá, vzduch se sráží na páru a ta pak namrzá, což dítěti může způsobit omrzliny a ve finále je to horší než dýchat mrazivý vzduch.)

Ale zpět k výběru čepice. Ta musí logicky na hlavě dobře sedět, proto je lepší, když si ji dítě vyzkouší. Nesmí být ani příliš malá, a tedy těsná, ani příliš velká. Neměla by sjíždět z hlavy a měla by chránit hlavně uši. 

Velikosti čepic se uvádí v číslech, které značí obvod hlavy. Ten lze dítěti snadno změřit krejčovským metrem, který obtočíte okolo hlavy dítěte přibližně 2 centimetry nad obočím (ne přes uši). 

I u čepic jsou důležité detaily: Některé čepice jsou vyteplené mikrofleecem, což je velice praktické, teplé i pohodlné, jiné mají prodlouženou zadní část, aby chránily krk a zátylek, další mají prodloužené uši proti profouknutí. U malých dětí se hodí šňůrka na zavazování pod bradou, aby čepice lépe držela a z hlavy neklouzala a aby si ji dítě nesundavalo. 

Rukavice 

Také ruce v zimě snadno prochladnou a měly by být proto v teple. I když přesvědčit malé děti, aby si rukavice nesundavaly, je občas boj. 

Dětské zimní rukavice jsou buď prstové, nebo palčáky. Prstové rukavice jsou vhodnější pro lyžování, dítě s nimi snadněji uchopí předměty. Palčáky se zase snadněji navlékají a prstům poskytnou více tepla. 

Dále je můžeme rozdělit na promokavé (vlněné, fleecové...) a nepromokavé (zátěrové a s membránou). Tady je důležité určit si, na co dítě rukavice potřebuje. Na hory a na sníh jsou samozřejmě lepší ty nepromokavé s membránou. 

I rukavice mají spoustu detailů, kterých si můžete všímat. Jsou buď klasické, nebo prodloužené, ty mívají na konci šňůrku nebo pásek se suchým zipem na stahování. Některé rukavice mají vyztužené dlaně či prsty, což zamezuje prodření. Bývají také vybavené různými reflexními prvky, poutky či karabinkami, které lze připnout buď ke klasické šňůrce protažené rukávy, nebo přímo ke speciálním poutkům na rukávech.

Jak vybrat vhodnou velikost? Ideální je rukavice dítěti vyzkoušet přímo v obchodě. Rukavice jsou buď označeny velikostmi S, M, L, XL, nebo čísly, která značí přibližný věk (0 = 0–12 měsíců, 1 = 6–8 měsíců, 2 = 1–2 roky, 3 = 2–4 roky... a tak dále). Ptejte se přímo u výrobců. 

Šály, nákrčníky...

I když většina zimních bund má zvýšený límec s fleecem uvnitř, i tak se hodí mít pro mrazivé dny šálu nebo nákrčník. Vyrábí se buď vlněné, nebo fleecové.

Nákrčník má oproti klasické šále spoustu výhod. Je flexibilnější a lépe se přizpůsobí krku. Díky jednoduché manipulaci ho ocení hlavně právě děti. Uvnitř bývá většinou vyteplený fleecem, který zahřeje a je velice příjemný na nošení.

Termoprádlo

Kvalitní zimní oblečení sice zaručí, že dítě neprochladne. I tak se vyplatí koupit vhodné dětské termo prádlo, které udrží dítě i při delším pobytu venku v suchu a v teple.  Jeho hlavní výhodou je, že odvádí pot a velmi rychle schne, dítě zůstává v suchu i při pohybové aktivitě a díky tomu neprochladne. 

Jak děti oblékat, aby nezchoulostivěly
Miminka a termoregulace
„Cibulové“ pravidlo vrstvení. Víte, jak miminko obléknout na podzim?
Témata: Děti, Předškolák, Batole, Praktické rady, Dětské oblečení a dětská obuv, termoprádlo, nepromokavost, Bund, Stránka, Dlouhý pobyt, Stahování, Membrána, Prodyšnost, Zadní část, Kalhoty, Hlavní výhoda, Krejčovský metr, Lyžař, Pohybová aktivita, Výtah, Špatné počasí, Evropská norma, Mrazivý vzduch, Zátylek, Reflexní prvek, Dětská obuv na Heureka.cz