Maminka.czAutismus

Autismus u dětí: Pozor na první příznaky již u kojenců a batolat

Víte, že právě dnes je „modrý den“, tedy Světový den porozumění autismu? Jak se můžete zapojit, co poruchy autistického spektra znamenají pro nemocné i jejich rodiny a jak se dětský autismus začne mnohdy projevovat už v kojeneckém a batolecím věku? Přinášíme odpovědi.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Právě dnes, na Velký pátek, je Světový den porozumění autismu. Již v roce 2008 se členové OSN shodli na tom, že 2. duben vyhlásí Světovým dnem porozumění autismu. Tento den slouží především pro zdůraznění faktu, že je třeba zkvalitňovat život lidí s autismem, aby mohli vést smysluplný a důstojný život. V rámci kampaně a v duchu hesla „autismus není volba, porozumění ano“ budou po celém světě probíhat nejrůznější akce, z nichž většinu doplňuje každoročně modrá barva. Proč modrá? Modrá je barvou komunikace a sebevyjádření, což je jedna z oblastí, ve které mají lidé s autismem největší potíže.

Také v Česku proběhne osvětová kampaň, složená z bohatého programu vzdělávacích a kulturních aktivit, které napomáhají zvýšit obecné povědomí veřejnosti o poruchách autistického spektra. Většina akcí se letos, vzhledem k pandemii, přesouvá do on-line prostředí (více informací se dozvíte na nautis.cz a nadejeproautismus.cz). Přidejte se k „modrému dni“, oblékněte si dnes něco modrého, stačí třeba šátek, a vyjádřete podporu lidem s poruchami autistického spektra. 

Epilepsie se u dětí může projevovat různě, rodiče ji občas hned nepoznají

Dětí s autismem přibývá

Počet dětí s poruchami autistického spektra rok od roku narůstá, zdá se, že vyšší procento diagnostikovaných dětí není zapříčiněno lepšími a modernějšími diagnostickými přístupy a medicínskými poznatky, ale celou řadou jiných faktorů, které jsou v současné době předmětem intenzivního zájmu odborníků.

Mezi poruchy autistického spektra (Aspergerův syndrom, atypický autismus, Rettův syndrom apod.) patří také tzv. dětský autismus. Proč vzniká a jak se projevuje? A kdy je na místě zpozornět?

Potvrzeno, asistovaná reprodukce za autismus u dětí nemůže

 „Autismus je jednou z nejzávažnějších poruch dětského mentálního vývoje. Jedná se o vrozenou poruchu některých mozkových funkcí. Porucha vzniká na neurobiologickém podkladě. Důsledkem poruchy je, že dítě dobře nerozumí tomu, co vidí, slyší a prožívá. Duševní vývoj dítěte je kvůli tomuto handicapu narušen hlavně v oblasti komunikace, sociální interakce a představivosti. Autismus doprovází specifické vzorce chování,“ tvrdí odborníci z Národního ústavu pro autismus (dříve APLA).

Aspergerův syndrom: Chytré děti, které nerozumí světu

Autismus je potřeba pochopit a přijmout

Dětský autismus je sice závažnou diagnózou (60 až 70 % postižených trpí i mentální retardací), avšak mnozí malí autisté s mírnějšími formami poruchy již dnes díky pochopení jejich jinakosti a změně přístupu k jejich poněkud tajemnému nitru navštěvují běžnou základní školu, studují vyšší i vysoké školy a někteří bývají i velice talentovaní, obvykle však nápadně jednostranně.

Ostatně z nějaké formy autismu byli vzhledem ke svému velmi specifickému chování a zvyklostem „podezříváni“ Albert Einstein, Isaac Newton či Charles Darwin.

Neobyčejný příběh: I tak vypadá autismus...

Autismus nelze vyléčit

Autismus nelze vyléčit, autismus je potřeba pochopit a přijmout. Malí i velcí autisté jsou zkrátka jiní než běžná populace a pozor – i každý autista je jiný – jinak vidí svět i sebe, jinak vnímá druhé, má „specifické“ zájmy, jinak se vyjadřuje.

Podívejte se na video, které zachycuje přátelství mezi autistickou holčičkou a kočkou:

Už v raném dětském věku lze u dětí s autismem pozorovat jistou jinakost a v žádném případě není na místě přivírat nad výraznou jinakostí daného kojence či batolete oči, ale naopak se začít ptát! Čím dříve okolí pochopí specifické potřeby dítěte, tím dříve se může v jistém smyslu ulevit všem zúčastněným.

Největší mýty o autismu. Kdy máte jako rodič zpozornět?

Jak se projevuje autismus u malých dětí?

Diagnostika dětského autismu i dalších poruch autistického spektra není jednoduchá a ani pediatr ji malému pacientovi nemůže „střelit od boku“. Celý proces stanovení diagnózy spadá výhradně do kompetence odborných pracovišť. Nicméně, kdo jiný než rodiče může jako první vnímat, cítit a všímat si, že se jeho dítě chová zvláštně.

  • Když v kojeneckém věku nejeví zájem o lidské tváře a hlasy a chybí mu tzv. sociální úsměv.
  • Tehdy, když do jednoho roku věku nezačne „žvatlat“ a používat jednoduchá gesta (nemává, netleská, neukazuje na předměty, negestikuluje – například při říkankách apod.).
  • Pokud do dvou let vůbec nemluví; nepoužívá věty ani slova a má sklony komunikovat řevem.  (Děti s Aspergerovým syndromem však někdy naopak mluví velmi brzy a často doslova „knižní mluvou“, nekorespondující s věkem.)
  • Jestliže nereaguje na své jméno, na pokyny – působí, jako by bylo neslyšící, i když evidentně slyší. Vedle ostatních dětí se jeví jako cizinec, jednoduše jim nerozumí.
  • Když se v určité době vývoje vrátí v jazykových a sociálních schopnostech na mnohem nižší úroveň (tzv. autistická regrese). Jednoduše, přestane-li normálně se vyvíjející dítě mluvit, hrát si, komunikovat s druhými apod.
  • Pokud se s ním velmi obtížně navazuje oční kontakt (mnohdy vzbuzuje pocit, že kouká skrz svého pozorovatele).
  • Hraje-li si s hračkami zvláštním způsobem (může je stavět do řad, seskupovat je a dělit s určitými zákonitostmi). Často ho klasické hračky pro děti ani nezajímají, raději upřednostňuje předměty denní potřeby. V některých případech se velmi silně fixuje na oblíbený předmět (hračku), jeho případná ztráta pro něj představuje velice těžkou situaci.
  • Pokud ho na věcech fascinují drobné detaily.
  • Jestliže si neobvykle silně oblíbí určitou činnost a vykonává ji stále dokola.
  • Chodí-li po špičkách, často se točí a dělá nejrůznější zvláštní pohyby (např. při radosti silně třepe rukama).
  • Mnoho malých autistů se bohužel potýká se záchvaty vzteku.
Neobyčejný příběh: I tak vypadá autismus...

U autismu je důležitý správný přístup

„Na druhé straně speciální výchova mírní problematické chování  agresivitu, sebezraňování, záchvaty vzteku. Byl zaznamenán nárůst IQ, zvýšení adaptability a samostatnosti.

Pokud osoby trpící autismem nemají speciální přístup, založený mimo jiné na hluboké znalosti dané problematiky, ocitají se na psychiatrických odděleních s vysokými dávkami psychofarmak či jsou vylučovány ze škol, do kterých však úrovní svého intelektu patří,“ uvádí pro portál www.autismus.cz klinická psycholožka Kateřina Thorová.

Nová mobilní aplikace dokáže odhalit autismus u dvouletých dětí
Dětská hyperaktivita se dá léčit i bez „prášků“
Jako Bill Gates nebo Einstein? 10 signálů, které ukazují na Aspergerův syndrom
Témata: Děti, Video, Rodina, Batole, Kojenec, Autismus, Albert Einstein, Hyperaktivita, Porucha autistického spektra, první úsměv, NAUTIS, Handicap, Aspergerův syndrom, Gates, Sociální interakce, Porozumění, Charles, Oblíbený předmět, Autistické spektrum, Neslyšící, Asistovaná reprodukce, Říkanka, Kompetence, Speciální přístup, Thor